En reklamfanatikers letande och möten

Illustration med en av elefanterna från tv-programmet Fem myror är fler än fyra elefanter
Sökandet efter historierna bakom annonserna leder ibland till att man får prata med människor som varit med och byggt upp ens barndom

När jag lägger upp nya annonser här på webbplatsen så försöker jag allt som oftast hitta bakgrunden till dem. Det kan gälla vem som befinner sig på fotot, vem som vann tävlingen annonsen handlar om, vem som var med och fotograferade, vem som kom på texten i annonsen och så vidare och så vidare.

Även om reklamarbetet än idag inkluderar många olika människor med olika erfarenheter och rollen, så var fler personer inblandade i framtagningen av en annons förr i tiden. Datorerna har till exempel ersatt det arbetet som gjordes när en text skulle sättas. Efter att man bestämt vilken text som skulle finnas i annonsen gjorde man en beställning på den texten och så kom den levererad, ofta med bud för det brann ju ofta i knutarna, och efter det klistrade man på texten ovanpå bilden eller illustrationen som man sedan tidigare jobbat fram. När datorerna gjorde intåg försvann det här steget i framtagandet av annonser, då man kunde göra detta direkt i programmet man använde för att sätta utseendet på annonsen. Ett annat exempel är de olika leden inom tryckningen som har finslipats allt eftersom både datorer och effektivare tryckmaskiner tagits fram.

En roll som inte har försvunnit är den som ligger bakom bildmaterialet, till exempel en fotograf eller illustratör. Och det var just illustratören till en annonserad produkt som jag ringde upp idag.

Annonsen ifråga var hade Posten som avsändare. Jag hittade den i en Kalle Anka-tidning från 1985 och den gjorde reklam för brevvänsmärken. Alltså klistermärken som man kunde pryda det brev som man skickade till sina brevvänner. Kom ihåg att detta är ungefär ett decennium innan hem datorer och internet blivit var mans egendom i vårt avlånga land.

Postens brevvänsmärken från en annons i Kalle Anka 1995
Postens brevvänsmärken från en annons i Kalle Anka 1995

Märkena var roligt illustrerade, och stilen på dessa påminde starkt om de tecknade figurer och formspråk som fanns i ett av de barnprogram som varit med och byggt Sverige - Fem myror är fler än fyra elefanter.

Sagt och gjort, jag behövde ta reda på ifall detta kunde vara samma illustratör.

Tack vare internet var det snabbt hittat att illustratören bakom det rosa elefanterna heter Ove Gustavsson. Via konstnärens och illustratörens officiella webbplats kunde jag kontakta honom och helt enkelt fråga honom ifall det var han som låg bakom dessa märken. Ove meddelade att det var inte han som illustrerat dessa, och han tyckte själv, till skillnad från jag tyckte, att det inte liknade hans illustrationer.

Det blev med andra ord en återvändsgränd för mig den här gången.

Oavsett var det ett väldigt trevligt samtal, ett samtal med en av de illustratörer som varit verksam över åtskilliga decennier och som haft fördelen att få vara med och jobba på något som berör generation efter generation. Då, nu och i framtiden.

Sökandet går med andra ord vidare. Om du som läser detta vet vem som var med och jobbade fram illustrationerna i annonsen för brevvänsmärkena, tveka inte att höra av dig.