Högflygande reklam för Amiga

80-talet var det decennium då datorer började synas här och var hemma hos folk, för att på 90-talet bli nästan centrum i huset då man genom personalköp kunde få datorer på avbetalning via sitt jobb. På 90-talet var de PC-burkar som månglades ut, 80-talet var det Commodore 64 och grafik- och speldatorn Amiga 500 som gällde. Själv hade jag ingen Amiga, men fick låna en sådan några veckor på sommarlovet när en vän var på semester. Oj, vad det spelades då, dygnet runt, oavsett hur soligt det var. Och ritades i de ritprogram som fanns.

Dags att landa!

Amiga 500 har jag många trevliga minnen från. Jag ägde aldrig någon själv, jag hade en Nintendo 8-bitarskonsoll hemma, men jag har många vänner som ägde Amigor, så jag har spelat en hel del på dem. Fick till och med låna en väns Amiga över sommaren när han var på semester, det var väldigt snällt, och gav upphov till några intressanta bilder som jag målade med ett av Amigans målarprogram. Några år senare gjorde PC:n entré i våra liv och där slutade mina möten med den klassiska hemdatorn...

Klassiska Amiga!

Amiga 500 var kanske tillsammans med Commodore 64 den dator som la grunden för det svenska datorspelsimperiet som decennier senare skulle komma att göra spel som Battlefield, Candy Crush, Minecraft och Star Stable. Man kan ju lugnt säga att det var ett kraftpaket som hette duga, med den tidens mått mätt, och om man inte spelade spel så kanske man ritade, gjorde musik eller programmerade.