Fanta - nu med citronsmak!

1976 är året då Fanta Citron lanserades i Sverige (har jag skrivit om här också med en annons i samma stil). För min del får jag erkänna att jag drack mest Fanta Citron på 1990-talet, då som groggvirke på förfester och liknande. Tänka sig, bekännelser på hög (eller låg) nivå så här i anslutning till en gammal annons....

Fanta - För soliga, roliga dagar

Den orangea färgen går igen i såväl annons som produkt här - och det är väl inte så konstigt med tanke på att det är apelsinläsk som ska frontas. Annonsen med luftballongen har körts i några andra versioner (här och här) och här har de klippt in en bild från reklamkampanjen året innan där man kunde beställa en reklamfrisbee från Fanta.

Köp en Fanta och få en hundvalp

Köp en Fanta och få en hundvalp på köpet - stämmer verkligen det? Nej, så är det såklart inte. Här har reklambyrån spunnit loss på att överraskningar är bra, att man inte kan få nog av glada överraskning. Till exempel när man får en hundvalp. Eller får möjligheten att dricka Fanta. Bilden på flasken visar enlitersflaskan av glas med skruvkorken från helvetet. Av metall med fyra-fem metalbitar som lossnar när man vrider upp korken första gången och som var sylvassa.

Fanta - festligt bubblande fruktdryck!

1976 - året då Fanta Citron lanserades i Sverige. Kom ihåg det årtalet och tråka ut din bordsdam eller bordsherre på nästa middagsbjudning. Tydligen så smakar Fanta som bilden ovan, och det är inte illa om det är så. Fast jag kan nog personligen inte säga att det bubblar så mycket på tungan att det frammanar en sådan bild inombords. Fast kanske... om det är en riktigt solig dag. Och Fantan är nästan iskall. Då! Kanske...

Måla med Sunkist!

Drycken Sunkist uppmanar till en målartävling här i en annons från 1974. Priset får du välja själv och du kan välja mellan trollerilådor, skoltavla från Brio, Kina- eller labyrintspel (också från Brio), Meccano med mera. Inga dåliga priser får jag säga. 

Stålmannen köper Apotekarnes?

Helyllereklam med far och son som har bunkrat upp med ordentligt med läsk inför helgen. Jag är dock tveksam till att sonen lyfter hela den backen alldeles själv - eller så är det Stålmannen förklädd...

Kul detalj är att de listar sitt sortiment längst ner i annonsen - fruktsoda, sockerdricka, apelsin, blodapelsin, citronsoda, grape tonic, hallon och tutti frutti. Vi det här laget var tydligen inte sortimentet större än att det gick för sig.

Solo - Den nya kolsyrade apelsindrycken

Solo var ännu en i raden av Fanta- och Loranga-utmanare, och distribuerades av Fructus. Man skulle kunna tro att detta är en import av den norska apelsindrycken med samma namn, men det är det alltså inte. Solo är också en av de klassiska läskedrycker som har börjat återproduceras i modern tid.

Läskade reklam för apelsinläsken Solo

Svenskarna har alltid varit förtjusta i apelsinläsk, och Solo är inget undantag. Den tillverkades av Fructus Fabriker vars kanske mest kända produkt är Pommac.