brio

En reklambild med titeln Se till att du får rätt saker.

En typisk annons för Barbie - en kort historia med bilder på produkterna.

Vad som fångar mina ögon den här gången är texten mot slutet: "Se efter så att det står Barbie på förpackningarna. Då vet du att du får rätt saker."

Nog för att det fanns andra konkurrerande leksaker som såg ut som Barbie, men hade det vid den här tiden blivit ett så stort problem att man var tvungen att informera om det? Eller hade BRIO Scanditoy blivit nerringda av ilskna köpare som beklagade sig över att deras dockor inte höll måttet? Att de gick sönder lätt? Och att det visade sig att de inte alls köpt Barbie, utan någon billig kopia?

Tänk om man hade fått vara med på det mötet på reklambyrån när de tog fram den här texten....

Läs mer om "Se till att du får rätt saker" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Kampen fortsätter!.

Dino Riders är en av alla leksakssatsningar som inte riktigt tog fart. Även om Dino Riders fanns både som tv-serie och serietidning räckte det inte riktigt. Endast tre år salufördes leksakerna, året efter den här annonsen så kom sista omgången av leksaker av Dino Riders.

Kul fakta: Linus Wahlgren gav sin röst åt Lillgrabben, den yngsta av de människor som red på dinosaurierna.

Läs mer om "Kampen fortsätter!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Din egen lilla dator.

Låt er inte luras av att den går att fälla upp - locket är precis vad det är, ett plastlock med en liten klisterlapp på. Och din DataPad är bara ett litet fickminne, ungefär som en miniräknare fast med lite mer kapacitet att spara information. Annonsen och produkten marknadsfördes 1996. Runt hörnet väntar internet, Ett halvår senare blir internetpaketet med modem årets julklapp, och ett halvår senare så lanserar Motorola sin Palm PIlot med tryckkänslig skärm (som du visserligen behövde en stylus-penna för att använda, men ändå).

Läs mer om "Din egen lilla dator" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Fucking Åmål!.

Exakt det här stationshuset hade jag till min Märklin-järnväg. Det var ett litet helsike att limma ihop, och jag la aldrig på minnet att det stod Åmål på det. Men det gör det i alla fall.

Märklin marknadsförs av Brio och just den här annonsen sattes ihop av Werne McCann från Malmö, en reklambyrå som från början hette Werne & Co, men som bytte namn när den köptes upp av det amerikanska bolaget McCann 1985. Någon klausul slog säkert fast att namnet Werne skulle stå med på annonserna i några år då den här annonsen är från 1989, fyra år efter köpet.

Läs mer om "Fucking Åmål!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Känner du Pusle?.

Pusle är en av alla dockor som har kommit ut på marknaden, och är inget speciellt. Efter vad jag har kunnat hitta på nätet så tillverkades dem av företaget Ratti i Italien och de verkar ha gjort flera olika sorters dockor, där Pusle och Maria var av den enklare, billigare sorten.

Läs mer om "Känner du Pusle?" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Har du pusslat med Waddington?.

Waddington är ett märke som inte är jättekänt i Sverige, kanske på grund av Kärnans nästan monopolistiska ställning när det kommer till pussel i vårt avlånga land. Waddington har sitt ursprung i StorBritannien och hade där även licensen för spelet Monopol.

En intressant historia är hur Waddington under andra världskriget samarbetade med brittiska krigsmakten och tillverkade speciella upplagor av Monopol som skickades till fånglägren via falska välgörenshetsorganisationer. I de här speciella upplagorna fanns kartor, kompasser, riktiga pengar och andra föremål som kunde vara till hjälp för att fly ifrån fånglägren. (Källa)

Läs mer om "Har du pusslat med Waddington?" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Vad händer i Stjärnornas Krig?.

Med "Rymdimperiet slår tillbaka" på biograferna kom såklart leksakerna. Lando Calrissian, Darth Vader, Leia, Luke, C-3PO och alla de andra. Kanske de mesta 80-tals-leksakerna om något. Om du inte valde andra lägret - Masters of the Universe...

Läs mer om "Vad händer i Stjärnornas Krig?" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln BIG JIM!.

En leksak som verkligen var riktad mot det tuffare tjejerna och killarna. Big Jim - agenten för de riktigt svåra uppdragen. Släng dig i väggen, mr Bond....

Läs mer om "BIG JIM!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Fler BRIO-leksaker.

Julen är barnens högtid, säger man ju, och då gäller det att trycka ut annonser som visar vad barnen kan tänkas viljas ha. BRIO gör som alla andra, fast hade nog bättre kvalitet än många andra...

Läs mer om "Fler BRIO-leksaker" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Klassiska leksaker från BRIO.

BRIO har alltid stått för kvalitet och pedagogiska leksaker, och gör det i viss mån fortfarande. Den här reklamen från 1958 visar upp vad de står för och den däringa kaffeservisen har nog många av oss lekt med genom åren...

Läs mer om "Klassiska leksaker från BRIO" och se liknande inlägg.

Pages