BRIO visar nyheter

BRIO - namnet kommer från Bröderna Ivarsson Osby efter namnet på bröderna som startade företaget - är för oss svenskar kanske mest känt för sina träleksaker, men de har ju också byggt upp ett slags leksaksimperium genom att agera distributör och återförsäljare för många kända leksaksnamn genom tiderna. Barbie, Masters of the universe, Märklin, SEGA. Listan är lång. Annonsen här består mestadels av egenproducerade leksaker, kanske för att plastleksakernas decennier ligger framför oss.

Mitt liv som Barn-geni

Med alla korten på bordet så var Ted Kideborn barnet som man gärna hade bytt plats i livet med. Varför då? Jo, Teds pappa Jan Kideborn jobbade med att ta fram spel och leksaker på Kärnan (som sedan köptes upp av Egmont) och gick sedan vidare till BRIO och jobbade med deras sortiment där allt från Master of the Universe, Barbie till SEGA ingick.

Att ha en barndom fylld med leksaker, spel och allehanda pysselprylar baserat på kända figurer från Disney, Bamse värld och Astrid Lindgren skulle nog kunna vara varje barns önskedröm.

Se till att du får rätt saker

En typisk annons för Barbie - en kort historia med bilder på produkterna.

Vad som fångar mina ögon den här gången är texten mot slutet: "Se efter så att det står Barbie på förpackningarna. Då vet du att du får rätt saker."

Kampen fortsätter!

Dino Riders är en av alla leksakssatsningar som inte riktigt tog fart. Även om Dino Riders fanns både som tv-serie och serietidning räckte det inte riktigt. Endast tre år salufördes leksakerna, året efter den här annonsen så kom sista omgången av leksaker av Dino Riders.

Kul fakta: Linus Wahlgren gav sin röst åt Lillgrabben, den yngsta av de människor som red på dinosaurierna.

Din egen lilla dator

Låt er inte luras av att den går att fälla upp - locket är precis vad det är, ett plastlock med en liten klisterlapp på. Och din DataPad är bara ett litet fickminne, ungefär som en miniräknare fast med lite mer kapacitet att spara information. Annonsen och produkten marknadsfördes 1996. Runt hörnet väntar internet, Ett halvår senare blir internetpaketet med modem årets julklapp, och ett halvår senare så lanserar Motorola sin Palm PIlot med tryckkänslig skärm (som du visserligen behövde en stylus-penna för att använda, men ändå).

Fucking Åmål!

Exakt det här stationshuset hade jag till min Märklin-järnväg. Det var ett litet helsike att limma ihop, och jag la aldrig på minnet att det stod Åmål på det. Men det gör det i alla fall.

Märklin marknadsförs av Brio och just den här annonsen sattes ihop av Werne McCann från Malmö, en reklambyrå som från början hette Werne & Co, men som bytte namn när den köptes upp av det amerikanska bolaget McCann 1985. Någon klausul slog säkert fast att namnet Werne skulle stå med på annonserna i några år då den här annonsen är från 1989, fyra år efter köpet.

Känner du Pusle?

Pusle är en av alla dockor som har kommit ut på marknaden, och är inget speciellt. Efter vad jag har kunnat hitta på nätet så tillverkades dem av företaget Ratti i Italien och de verkar ha gjort flera olika sorters dockor, där Pusle och Maria var av den enklare, billigare sorten.

Har du pusslat med Waddington?

Waddington är ett märke som inte är jättekänt i Sverige, kanske på grund av Kärnans nästan monopolistiska ställning när det kommer till pussel i vårt avlånga land. Waddington har sitt ursprung i StorBritannien och hade där även licensen för spelet Monopol.

Vad händer i Stjärnornas Krig?

Med "Rymdimperiet slår tillbaka" på biograferna kom såklart leksakerna. Lando Calrissian, Darth Vader, Leia, Luke, C-3PO och alla de andra. Kanske de mesta 80-tals-leksakerna om något. Om du inte valde andra lägret - Masters of the Universe...

BIG JIM!

En leksak som verkligen var riktad mot det tuffare tjejerna och killarna. Big Jim - agenten för de riktigt svåra uppdragen. Släng dig i väggen, mr Bond....