Cykelhjälmen Enduro

Hur ska man göra en tråkig sak som en cykelhjälm sexig och tillräckligt intressant för någon att köpa? Tänk på att det här är nästan 20 år innan det blir lag på att personer under 15 år ska bära cykelhjälm när de cykel. De som tog fram hjälmen har ju i alla fall tagit fram dekaler och antagligen även namnet - Enduro - det låter ju häftigt om inget annat. Uppdraget att ta fram själva annonsen gick i alla fall till Allmänna Annonsbyrån att ta fram en annons och de gjorde det med lite humor. "Om du cyklar omkull är det bra att ha hjälm.

TopKvick toppar laget

Njaaa, tror inte att TopKvick kan få ungdomarna att prestera så mycket bättre att de klår, vad jag tror är, sina föräldrar i ett cykellopp. Det handlar nog om annat, och man kan läsa in mycket i den här annonsen. Om man vill. Det går säkerligen att använda till världspolitiska jämförelser och analyser. Om man vill. 

Hitta de stulna cyklarna!

Nu får ni hugga i och hjälpa sheriffen - det är ett gäng cyklar som försvunnit och du måste ringa in dem på bilden och skicka in den för att vara med och tävla om en cykel från Husqvarna. Eller som de omnämns i tävlingsannonsen: rätt "häst" för moderna cowboys.

Vad tiden skulle visa var att året därpå, 1962, så upphörde Husqvarna som cykelmärke (tills det uppstod igen på 2000-talet). Husqvarna och Cresent gjorde en uppgörelse, och bytte cykelproduktion mot motorsågproduktion. De två företagen bytte helt enkelt affärer med varandra, i stället för att konkurrera med varandra.

Hej flickor! Hej grabbar!

Härligt köns-strerotypisk reklam från 1960-talet. Det börjar redan i ingressen. "Hej flickor!" - ett barnsligt sätt att hälsa det kvinnliga könet. "Hej grabbar!" - en coolare och mer vuxet sätt att hälsa på det manliga könet. Och varför nämns inga kvinnliga kändisar som cyklar Monark...?

Vinn en Monarkcykel!

En härlig fläkt från 60-talet. Cyklarnas namn - Pelle, Tuff, Kickan, Peggy, Varg-Olle... Underbart! Och det faktum att du inte behöver någon gatuadress eller postnummer när du skickar in ditt tävlingsbidrag! Bara "skicka din vers till Monark, Varberg"...

BMX! Med en pool nål.

BMX var coolt och nytt. Stavfel är aldrig coolt. Fast här smög sig ett in - eller jag hoppas i alla fall det. Annars så får du en pool när du anmäler dig till tävlingen. Inte illa om det hade varit så...