Högflygande reklam för Amiga

80-talet var det decennium då datorer började synas här och var hemma hos folk, för att på 90-talet bli nästan centrum i huset då man genom personalköp kunde få datorer på avbetalning via sitt jobb. På 90-talet var de PC-burkar som månglades ut, 80-talet var det Commodore 64 och grafik- och speldatorn Amiga 500 som gällde. Själv hade jag ingen Amiga, men fick låna en sådan några veckor på sommarlovet när en vän var på semester. Oj, vad det spelades då, dygnet runt, oavsett hur soligt det var. Och ritades i de ritprogram som fanns.

Koda BASIC med Commodore 64

Även om Commodore stoltserade med tusentals spel till hemdatorn som blev en av världens mest sålda, så var det både och annan som började sin karriär inom programmering och datahantering genom att koda BASIC på sin C-64. Personligen testade jag på det och la in mina grundskolebetyg i ett slags program, ett program jag fortfarande har kvar på en "floppy disc" - fast utan dator att testa programmen på...

"The machine"

Japp, Commodore 64, eller C64 som den ofta förkortades till, kunde stoltsera med att de var världens mest köpta hem- och speldator. Det kändes som att alla i min närhet när jag var i tonåren ägde eller suktade efter en Commodore 64. 

C-64 och C-128

Två klassiska hemdatorer som säkerligen i viss mån la grunden till de svenska spelstudiornas stora framgångar ett decennium och två senare. Notera bandstationen till C-64an och diskettstationen (5,25 tums disketter!) och de klassiska joystickarna som man bände till höger och vänster så det kändes som om de skulle gå sönder. På bordet framför C-128 ligger ett klassiskt spel - Spy Vs. Spy. Vilka minnen!

Din egen lilla dator

Låt er inte luras av att den går att fälla upp - locket är precis vad det är, ett plastlock med en liten klisterlapp på. Och din DataPad är bara ett litet fickminne, ungefär som en miniräknare fast med lite mer kapacitet att spara information. Annonsen och produkten marknadsfördes 1996. Runt hörnet väntar internet, Ett halvår senare blir internetpaketet med modem årets julklapp, och ett halvår senare så lanserar Motorola sin Palm PIlot med tryckkänslig skärm (som du visserligen behövde en stylus-penna för att använda, men ändå).

De ni - tangentbordet ingår i priset!

Tänk att det en gång i tiden var ett kraftfullt säljargument att tangentbordet ingår i köpet. Det måste varit något extra minsann, att tangentbordet inte behövde köpas till. Och apropå annonscopyn: Under bilden står det "G7000 - här spelklart med videopac nummer 39 - Rymdväktarna" - och på bilden sitter videopac nummer 38 i. Undrar om några huvuden rullade för det misstaget - eller om ingen brydde sig...

Nu är det MSX som gäller!

Om jag minns rätt så hade en av mina kusiner den här datorn. Det blev en hel del spelande på den, och grafiken var helt underbar (med tanke på att jag inte hade sett något liknande någonsin). Det var då det, nu skulle man bara skratta åt det...

Klassiska Amiga!

Amiga 500 var kanske tillsammans med Commodore 64 den dator som la grunden för det svenska datorspelsimperiet som decennier senare skulle komma att göra spel som Battlefield, Candy Crush, Minecraft och Star Stable. Man kan ju lugnt säga att det var ett kraftpaket som hette duga, med den tidens mått mätt, och om man inte spelade spel så kanske man ritade, gjorde musik eller programmerade.

Landa på "Jupiter" med folkdatorn VIC-20

Jaa, om det är någon dator som kan göra skäl på epitetet "folkdator" så var det väl VIC-20. Det är mången IT-karriär som börjat med den här datorn säkert i vårt avlånga land. Lite senare på 80-talet kom Commodore och Amiga, men VIC-20 är det många som minns med kärlek...

Maxell disketter!

Den här annonsen minns jag väl. Det var fortfarande några år innan jag började pyssla med datorer, så jag såg mest på folket i annonsen. Killen med keyboarden med det plågade uttrycket i ansiktet, tjejerna med jeansjackor som var så coola också den malplacerade lilla tjejen med cola-burken och ansiktsuttrycket som verkligen inte sålde produkten.