Ett julklappstips!

Med undantag av "Bumbi-Björnarna" och "Vi målar med sång" så kretsar den här annonsen kring filmer och tecknade kortfilmer som mer eller mindre alla svenskar tittar på brottstycken ur varje år - på julafton. Det skrivs till och med ut i annonsen: "Kända bl.a. från TVs julaftonsprogram." och "Från TVs julaftonsprogram." Det visar hur traditionstyngda de filmerna är.

Favoriter på musikkassett

Jo, här finns det verkligen favoriter att välja emellan - Alf, Bumbibjörnarna, Pongo eller Djungelboken. 1988 var jag lite för gammal för musiksagor, men hade jag varit några år yngre så hade det här nog varit en annons som legat till grund för önskelistor inför såväl födelsedag som julafton.

Musiksagor från TVs populära julaftonsprogram

Med undantag av Den lilla sjöjungfrun, som visserligen är en modern klassiker, så kretsar den här annonsen kring fem historier som mer eller mindre alla svenskar tittar på brottstycken ur varje år - på julafton. Extra kul att "Jultomtens verkstad" och "Kalle Anka och djungelns pajas" fått egna musiksagor, de måste vara högvilt på loppisar och Tradera, kan jag tänka mig.

Sagotidningen Disneyland

Disneyserier som gör reklam för andra Disneyserier?? Nej, absolut inget konstigt med det. I de första decenniernas utgivning av serietidningar från Disney var det nästan bara reklam för andra tidningar, det som jag kallar för internreklam.

Bildsagor med diabilder!

Det här är första gången som jag ser reklam för sagor på det här sättet - med diabilder! Jag har sett Viewmaster-sagor och sagor på 8mm film och de klassiska musiksagor med det karaktäristiska "när du hör detta ljudet är det dags att vända blad", men aldrig har jag sett den här varianten. Jag är dock inte jätteöverraskad. Diabilder är ju bara ett steg från att visa det hela på film, du har en projektor och du har duken, det är egentligen bara fantasin och någon som läser historien samtidigt som behövs för att upplevelsen ska vara total.

Musiksagor från Disney-klassiker

Musiksagor har en lång historia, från att ha getts ut på skiva (singelformat fast med 33 varv i stället för 45) till kassett och sedan till CD-skiva. Exakt hur marknaden ser ut 2021 vet jag inte, men har inte sett annonser för liknande produkter på länge. Mest troligt har streaming i alla dess former konkurrerat ut det här formatet av underhållning. 1988 var dock musiksagor på kassett en stor sak och här är det fyra kända historier eller ramberättelser som ges ut.

Sommarspel från Disney!

LCD-spelen hörde 80-talet och la grunden för Nintendos spelimperium. Merparten av dessa LCD-spel kom också från Nintendo, där serien hette Game & Watch. Ändlöst blippande med ett ständigt ökande tempo när poängsiffrorna blev högre och högre. Det ter sig i mina ögon då lite lustigt att liknande spel introduceras i mitten av 1990-talet, fyra-fem år efter att Nintendos Gameboy, Ataris Lynx och Segas Gamegear finns på marknaden med bärbara versioner av större, mer avancerade spel.

Disneykassetter med klassiker på

Vid sidan av de klassiska sagoteater-förpackningarna från Walt Disney - du vet, de där med en liten bok och en förkortad historia och det klassiska "när du hör det här ljudet är det dags att vända blad" - så gav de även ut filmens historia och sånger på skiva - och på kassett. Här är det verkligen fyra klassiker: Djungelboken, Törnrosa, Askungen och Snövit, som givits ut på kassett. 

Djungeljuice!

I vår kommer Djungelboken som spelfilm, alltså inte som tecknad, och 1994 så var det Djungeljuice man skulle dricka tydligen...

Pling i örat

En klassiker som är svår att finna nu för tiden: Musiksagor på kassett. Många är de timmar som man suttit och lyssnat på dessa, väntat på plinget för att få vända blad...