Min barndom i ett nötskal

Av alla LEGO-annonser jag har tittat på genom åren så är nog den här som fångar min barndom på ett så komplett sätt som möjligt. Då jag lekte mycket med Lego, så var det ganska naturligt att jag samlade på mig många olika LEGO-lådor. Det var julklappar, det var födelsedagspresenter och naturligtvis egna inköp för surt förvärvade pengar som jag tjänat in genom, till exempel, gräsklippning.

Klart för start med LEGO!

Sådana här annonser, med uppbyggda LEGO-byggsatser, var och är min favorit. Det sätter husen, bilarna, flygplan i ett sammanhang och ger naturligtvis också inspiration till vad man själv kan göra. Jag ägde en LEGO-flygplats, dock inte den här utgåvan som är sagd vara Palmas flygplats, men vad spelade det för roll? Fantasin löste ju det utan problem.

Håll koll på killen längst till vänster i bild. Full fart framåt, så snabbt att kepsen är på väg att flyga iväg. Eller så är han bara så nöjd med livet att han på värsta Sigge Fürst-manér dansar fram längs vägen!?

Från Clas Ohlson i Insjön

Det fanns en tid då Clas Ohlson bara handlade via postorder, och den här annonsen är från den tiden. Tre år senare, 1989, öppnades den första fysiska butiken i Stockholm och sedan har det rullat på.

Sakerna här är underbara - ett fickmikroskop, cykeldator och miniradio. För att inte tala om LCD-klock-byggsatsen! Ett kap för 19.90!

Allas vår Biggles

Jag läste aldrig personligen Biggles - inte vad jag kommer ihåg i alla fall - men min kära fader pratade varmt om Biggles. Flygplan, hjältar, krig - vad mer kan man önska sig?

Böckerna i annonsen publicerades i Röda Ramen-serien som gavs ut av Bonniers mellan 1969 och 1974.