Högflygande reklam för Amiga

80-talet var det decennium då datorer började synas här och var hemma hos folk, för att på 90-talet bli nästan centrum i huset då man genom personalköp kunde få datorer på avbetalning via sitt jobb. På 90-talet var de PC-burkar som månglades ut, 80-talet var det Commodore 64 och grafik- och speldatorn Amiga 500 som gällde. Själv hade jag ingen Amiga, men fick låna en sådan några veckor på sommarlovet när en vän var på semester. Oj, vad det spelades då, dygnet runt, oavsett hur soligt det var. Och ritades i de ritprogram som fanns.

Har du hört talas om Flygböckerna?

Biggles har jag hört talas om, jag har till och med hört talas om vapendragarna Algy och Ginger (fast via en Monty Python-sketch ska erkännas), men Flygböckerna har jag faktiskt inte hört talas om, eller sett någon annons om förrän nu. När jag tittar lite närmare på böckerna så ser jag att det står Röda Ramen, och den bokserien har jag några andra annonser för, så här verkar det bara vara de böcker med Biggles som lyfts fram i annonsen. Men... "Flygböckerna. Dom man hör talas om." Nej, lite udda reklamslogan...

Inte vill man ha något annat än Heller, heller

Modellbyggande har varit stort i modern tid, och är fortfarande, även om just byggsatsernas popularitet har minskat (personlig reflektion, har ingen statistik här!). Heller hade ett stabilt sortiment när det kom till flygplan av olika sorter, och kul här är att de svenska planen J29 Tunnan och J35 Draken finns med i sortimentet. Du kan också skicka in 1 krona i frimärken till AB Berico för att få Hellers dekorfolder med tretton svenska flygplan. Inte illa!

Fixa vinst med Airfix

Airfix grundades så tidigt som 1939 av en man vid namn Nicholas Kove. Ungefär 10 år senare fick han frågan från traktorföretaget Ferguson om han kunde ta fram en billig leksakstraktor som de kunde skänka som reklammaterial till sina återförsäljare och på den vägen är det. Ferguson tillät Airfix att producera och sälja kopior av deras traktorer och med tiden så utökades sortimentet med bilar, båtar, flygplan och allt möjligt. Företaget är än idag verksamt även om det sålts och köpts upp i ett par omgångar sedan 1980-talet.

Min barndom i ett nötskal

Av alla LEGO-annonser jag har tittat på genom åren så är nog den här som fångar min barndom på ett så komplett sätt som möjligt. Då jag lekte mycket med Lego, så var det ganska naturligt att jag samlade på mig många olika LEGO-lådor. Det var julklappar, det var födelsedagspresenter och naturligtvis egna inköp för surt förvärvade pengar som jag tjänat in genom, till exempel, gräsklippning.

Klart för start med LEGO!

Sådana här annonser, med uppbyggda LEGO-byggsatser, var och är min favorit. Det sätter husen, bilarna, flygplan i ett sammanhang och ger naturligtvis också inspiration till vad man själv kan göra. Jag ägde en LEGO-flygplats, dock inte den här utgåvan som är sagd vara Palmas flygplats, men vad spelade det för roll? Fantasin löste ju det utan problem.

Håll koll på killen längst till vänster i bild. Full fart framåt, så snabbt att kepsen är på väg att flyga iväg. Eller så är han bara så nöjd med livet att han på värsta Sigge Fürst-manér dansar fram längs vägen!?

Från Clas Ohlson i Insjön

Det fanns en tid då Clas Ohlson bara handlade via postorder, och den här annonsen är från den tiden. Tre år senare, 1989, öppnades den första fysiska butiken i Stockholm och sedan har det rullat på.

Sakerna här är underbara - ett fickmikroskop, cykeldator och miniradio. För att inte tala om LCD-klock-byggsatsen! Ett kap för 19.90!

Allas vår Biggles

Jag läste aldrig personligen Biggles - inte vad jag kommer ihåg i alla fall - men min kära fader pratade varmt om Biggles. Flygplan, hjältar, krig - vad mer kan man önska sig?

Böckerna i annonsen publicerades i Röda Ramen-serien som gavs ut av Bonniers mellan 1969 och 1974.