Reklam för glassen Zoom

Glassen Zoom, isglass med tutti-frutti-smak lanserades av GB samma år som ABBA vann Eurovision med Waterloo - 1974. Den fanns kvar i sortimentet hela 70-talet, men ersattes 1980 av glassen X-15 som hade samma form, men annan färg - X-15 var röd överst, gul i mitten och grön längst ner.

Ugh, blekansikte!

Trollhätteglass försvann som varumärke 1972 så detta är tre år innan dess, och det är en annons som andas den tid som var då. På såväl bio som TV var det "kåbbojs å indjaner" - John Wayne och Bröderna Cartwright, bara för att nämna några som är synonyma med den genren.

Glassen Stor Hövding var en jordgubbs- och vaniljglass täckt med smulsocker - ett annat namn för strössel. 

Här informeras också om möjligheten att få en alldeles egen drake, en fjäderskrud och/eller leksaksindianer. Om du samlar glassomslag och lägger till några kronor så kan dessa prylar bli dina!

Vilket sommartips!

Det här är nog det coolaste sommartipset jag sett på länge: Lägg ett par matskedar glass i botten på glaset. Den där ska jag lägga på minnet inför kommande värmeböljor. Sedan måste jag ju skaffa mig en lika cool hund som finns med i reklamen, den går inte av för hackor.

Jättefestliga glassnyheter och tröjpyssel

1977 hade GB Glass fyra nyheter bland sina strutar och pinnglassar: Nizza och Ananassplitt som vi ser här samt bägarna Succé och Final. Nizza och Ananassplitt ingick i sortimentet i två år, sedan föll de bort till förmån för nyheter som Skate och Jukebox.

Här görs också reklam för något som jag inte sett tidigare i glassammanhang. Päronsplitt har under nästan hela sin livstid varit synonymt med samlarbilder. Men de samlarbilder som man är van vid har här, under en begränsad period, bytts ut till bilder som man kan använda för att stryka på motiv på tyg. Ascool idé!

Dags för Glassdax

Glassdax är inget jag minns, jag var mer av en Big Pack-typ. Det kanske berodde på smakerna. Får erkänna att jag känner mig inte det minsta attraherad av bananskumsglass eller citronglass. Nepp, nej du, icke!

Glass i stora lass!

Ekonomiförpackning. Använder någon det ordet nu för tiden? Tja, på 1980-talet så gjorde man det i alla fall, och alla visste vad det var. En förpackning med många av vad det nu var man ville köpa. Såvitt jag visste så var det till Coop eller Konsum man begav sig om man skulle köpa en "ekonomiförpackning" med glass. Eller så var det Hemglass, men de kom ju bara på bestämda dagar...

Chokladsås av... Slotts?

Klassisk reklam för chokladsås, med den där störiga flickan som skriker sig till chokladsås. Som förälder skakar jag på huvuvdet, som glassälskare förstår jag henne. Klart man vill ha chokladsås.

Slotts står som avsändare på den här reklamen - med chokladsåsen som är så innerligt förknippad med Marabou så det skriker om det. Det beror mest troligt på att Marabou, samma år som den här annonsen kördes, köpte in sig i Slotts. 

Big Top!

Big Top, en av glassnyheterna från GB Glace 1980, en glass som höll i sig i 3 år innan den vidareutvecklades till Tip Top. Annonserna som förde fram nyheten till allmänna skaran glassätare hade ett USA-tema, som synes ovan.

Vilken combo!

Samannonsering när den är som bäst - och som mest nostalgisk! GB Glaces Big Pack Soft med två liter glass, och Marabous chokladsås med namnet Ohoj. Det är många somrar och kalas som förgyllts av den här kombinationen, må jag säga.