Vad sägs om några plojetiketter?

Plojetiketter - känn på det ordet. Ploj. Etiketter. Roliga klistermärken hade man kanske sagt idag. När jag tittar på dessa så känns det som att dessa kunde lika gärna varit hämtade från Svenska MAD vid samma tid. Det finns några guldkorn här: "Yes box ålrajt", "Press att hitta på skämtsamma skyltar" och "In resäl segnälk AB" - Ni läser baklänges. Hade man kunnat skicka efter de här arken för en ynka tia idag hade jag beställt alldeles för många ark och plågat min omgivning med 😁

Frimärksfoton med Rolling Stones och The Beatles

Om du var en inbiten Rolling Stones-fan eller Beatles-fan hade du här möjligheten att visa upp det på ett innovativt sätt. Genom att köpa kartor med bilder på dina idoler kunde du med ett enkelt slick sätta dessa på de brev som du skickade till brevvänner och släktingar där du ville visa på vilken rock-sida du stod. Slagkraftigt pris, 1 krona per karta, det blir bara 1 öre per nuna, som annonsen också lyfter fram. 

Läckra skrivprylar från Posten

Det kan med dagens ögon kännas underligt att Posten en gång i tiden uppmuntrade till att skriva brev. Genom sin tidning Skriva & Berätta fick man möjligheten att hitta brevvänner i andra länder och med klistermärken och brevpapper var grunden lagd för korrespondens i åratal.

Här har de satt samman ett sådant grundpaket som de finurligt nog kallar för Postens Brevlåda, där du får alla dessa prylar i annonsen för 56 riksdaler.

Glasstårta i två spännande smaker

GB-clownen (som ett halvt decennium senare skulle få en ny design och benämnas som Clovve) lyfter fram en glasstårta med cirkus som minsta gemensamma nämnare - den heter ju faktiskt Cirkus! Två varianter finns nu: Banan/choklad där man lyfter fram Chiquita som en garanti för att det är kvalitet, vilket visar hur stort bananmärket Chiquita var vid det här tillfället, samt Vanilj/smörkola.

Kända katter på Cloettas askar

Gösta Knutssons älskvärda historier om Pelle, som fått svansen avbiten av en råtta och därigenom får heta Svanslös, har gestaltats på många sätt och 1981 gjordes långfilmen under Stig Lassebys ledning. Filmen tog tre år att producera och består av i runda slängar 80000 tecknade teckningar. Figurernas röster gjordes bland annat av Ewa Fröling (Maja Gräddnos), Ernst-Hugo Järegård (Elake Måns), Carl Billquist (Bill) och Björn Gustafsson (Bull).

Klicka fram en PEZ

Från Bengt Löfquist HAB, som också haft Stålmannen-godis i sitt sortiment, kommer här PEZ. De roliga godisautomaterna som matar fram små tabletter med fruktsmak. Automaterna har tillverkats i cirka 1500 olika varianter sedan 1950-talet och kommer ständigt med nya "huvuden". 

Nya luktisar på gång!

Luktisar - klistermärken med doft som kommer fram när man skrapar med t.ex. nageln på dem - var en otroligt stor grej när jag växte upp. På den lokala bokhandeln kunde man köpa ark med luktisar som man sedan klistrade in i samlaralbum och bytte med varandra på rasterna. Mina favoriter var klibborna som doftade vanilj och cola. Om jag minns rätt så är det märket med glaset med ett sugrör i sig som doftade cola...

Luktisar!

Här är en rejäl del av min barndom - luktisar! Samlade på dem, bytte med andra, skrapade och luktade. Dock hade jag inget "officiellt" samlaralbum utan nöjde mig med ett fotoalbum i A6-format med lite tjockare plastsidor. Funkade fint det också.

Postens nya brevvänsmärken

Förr i tiden, när brev var analoga och inte digitala, och man hade brevvänner såväl i Sverige som i utlandet, så kunde det ibland nästan bli en tävling på hur man kunde smycka breven man skickade.

Själv kommer jag ihåg klistermärken sattes på både framsidan och baksidan, eller när jag klippte sönder en serietidning och vek ett kuvert av sidorna och fick skriva namn och adress på en liten vit papperslapp som jag klistrade på.

Cykelhjälmen Enduro

Hur ska man göra en tråkig sak som en cykelhjälm sexig och tillräckligt intressant för någon att köpa? Tänk på att det här är nästan 20 år innan det blir lag på att personer under 15 år ska bära cykelhjälm när de cykel. De som tog fram hjälmen har ju i alla fall tagit fram dekaler och antagligen även namnet - Enduro - det låter ju häftigt om inget annat. Uppdraget att ta fram själva annonsen gick i alla fall till Allmänna Annonsbyrån att ta fram en annons och de gjorde det med lite humor. "Om du cyklar omkull är det bra att ha hjälm.