Postens nya brevvänsmärken

Förr i tiden, när brev var analoga och inte digitala, och man hade brevvänner såväl i Sverige som i utlandet, så kunde det ibland nästan bli en tävling på hur man kunde smycka breven man skickade.

Själv kommer jag ihåg klistermärken sattes på både framsidan och baksidan, eller när jag klippte sönder en serietidning och vek ett kuvert av sidorna och fick skriva namn och adress på en liten vit papperslapp som jag klistrade på.

Cykelhjälmen Enduro

Hur ska man göra en tråkig sak som en cykelhjälm sexig och tillräckligt intressant för någon att köpa? Tänk på att det här är nästan 20 år innan det blir lag på att personer under 15 år ska bära cykelhjälm när de cykel. De som tog fram hjälmen har ju i alla fall tagit fram dekaler och antagligen även namnet - Enduro - det låter ju häftigt om inget annat. Uppdraget att ta fram själva annonsen gick i alla fall till Allmänna Annonsbyrån att ta fram en annons och de gjorde det med lite humor. "Om du cyklar omkull är det bra att ha hjälm.

Gratis klistermärke från MacFree

På slutet av 1960-talet började intresset för jeans öka och på 1970-talet exploderade nästan efterfrågan på jeans. Det fanns naturligtvis de som såg en affärsmöjlighet i detta. Förutom de stora giganterna på andra sidan Atlanten så tillverkades även jeans inom Svea rikes gränser.

Dalstorps Fritidskläder (sexigt namn eller hur!?) registrerade det egna varumärket Mac Free och mot slutet av 70-talet stod Mac Free för cirka 4% av alla jeans som säljs i Sverige - cirka 400 000 av cirka 12 miljoner sålda par. 

Cloettas Stålmus

Cloettas mus som på värsta Stål-Långben-manér blir Stålmusen när den äter en jordnöt gjorde inget större intryck på världen, i alla fall inte om man gör lite sökningar på internet. Den här produkten kom och gick utan att lämna några större spår efter sig, även om jag personligen kommer ihåg produkten. Fast jag kanske kommer ihåg reklamen mer än själva produkten. Tja, svårt att veta...

Samla Brolin

Samlarbilder, samlarbilder, samlarbilder. Det här är några år innan det ska bli en stor bildsamlarvåg i Sverige, där såväl svenska och amerikanska samlarbilder ska stå på många önskelistor. Namn som Upper Deck och Parkhurst skulle bli hårdvaluta med sina samlarbilder. 

Samlarbilderna här i reklamen var lite billigare. 5 spänn paketet. Men det fanns 288 bilder att samla på sig. Det tog nog sin lilla tid...

Vad sägs om klistermärkesfoton?

Sådant här går att få tag på lite här och var på nätet nu för tiden, eller så skriver man ut det själv på laserskrivaren hemma eller på jobbet. 1994 var det nog inte lika lätt, och där har vi antagligen affärsidéen bakom Bildikett. 

Undrar om personen på bilden hade något med företaget att göra, eller om adressen som står på exempelkortet fanns 1994 (Östergatan 256 finns inte idag, och telefonnumret finns inte heller).