nöjespark

En reklambild med titeln Fantomen-land!.

Fantomen-land drog publik till Parken Zoo i Eskilstuna från dess invigning 1986 till dess det stängde 2010 (och även efter det). Den här annonsen är från 1988, bara några år efter öppningen (som Fantomens skapare Lee Falk besökte och var nöjd med), och här visas de olika delarna i Fantomens värld upp: Dödskallegrottan med tronen, radiorumet, Viskande skogen, Skattkammaren, Wambesi-byn och - nyhet år 1988 - Morristown. I mitten av 1980-talet stod serieläsandet på topp i Sverige, och Fantomen var en uppskattad figur och tidning, vilket säkerligen stod bakom idéen att skapa Fantomen-land på Parken Zoo.

Tidens tand slog dock mot Fantomen och dess tema-park i Eskilstuna. 2010 stängde Fantomen-land för gott och ersattes med figuren Kalle Kunskap som var något mer tillgänglig för barnen enligt parkens VD Mats Ericson: "De barn som kommer till Parken Zoo har ingen relation till Fantomen mer än att han är en figur som bor på Parken Zoo. En trevlig figur i och för sig men inget som lockar barn att komma hit" (från artikel i Folket 2010-04-22).

Läs mer om "Fantomen-land!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Pussel till max med Disney och Euro Disney.

Att EuroDisney öppnade 1992 var en stor nyhet, det var den andra parken som öppnade utanför USA (den första var i Tokyo 1983). Det rådde Disney-feber på många håll och återförsäljare av allehanda ting försökte haka på manin.

Kärnan har länge salufört pussel och pyssel med Disney, så nu vädrade de säkert morgonluft med parkens öppnande.

Namnet på parken var ursprungligen Euro Disney Resort, 1993 bytte de till Euro Disney Resort Paris och bara ett halvår senare så kom det namn som parken har idag - Disneyland Paris.

Läs mer om "Pussel till max med Disney och Euro Disney" och se liknande inlägg.