My Little Pony

Skoldags för de små ponnysarna! Den stora behållningen av den här annonsen får jag nog säga är namnen på de nya kusarna: Alphabet, Count-a-lot, Schoolbag, Pictures, Musictime, Playtime, Sportstime och Paintingtime. Kam medföljer också - så man kan kamma håret på sina My Little Ponies.

Här kommer Action Force

Action Force är den europeiska versionen av den genomamerikanska G.I. Joe, och en skillnad är att gruppen med Action Forces soldater är sammansatt från världens alla delar, med G.I. Joe är bara amerikansk. Action Force kämpar mot den elaka organisationen Cobra som genomsyrar hela världen och underminerar den. Figurer i och från Action Force kom ut på marknaden 1982 i Europa, och blev en succé säljmässigt. Det gjorde att det kom en andra lansering året därpå med fler figurer och eftersom hjulen var igång och snurrade så fortsattes lanseringen även 1984 och 1985.

Record breakers är här!

Om du var ute efter hastighet så var Record Breakers en bra leksak. Dessa batteridrivna bilar kunde i bästa fall komma upp i 30 km i timmen på de banor som de åkte på, under optimala förhållanden. Du kunde också pimpa dina bilar på ett relativt enkelt sätt, byta ut däck, spoilers och annat som gjorde bilen till det den var. På vissa modeller kunde du till och med ha två motorer! Ursprungligen en japansk leksak som togs till USA och Europa av Hasbro och deras distributörer, som här i Sverige var Brio Playmix.

All teknik börjar med skruv och mutter

Vilken underbar reklam-copy för Meccano: "Dagens avancerade tekniska prylar i all ära: Men ingen teknik fungerar utan skruv och mutter." Då var det absolut sant, med teknikens framfart kanske vi klarar oss mer och mer utan skruv och mutter. Men sant är i alla fall att en lek med Meccano kan ge både kunskap och framför allt insikt i hur tekniken fungerar, på samma sätt som Lego Technic kan göra, bara för att ta ett annat exempel.

En rumsren Grimmy

Grimmy, eller Grimm som den gula hunden hetat i vissa iterationer i svensk press, var - och är - en underbart sarkastisk och rolig seriestripp ritad av amerikanen Mike Peters. Serien såg dagens ljus 1984 och produceras fortfarande. Det är inte illa! Sin storhetstid i Sverige skulle jag vilja säga hände i serietidningen Larson! och Ernie men har även publicerats i tidningen Hälge. Under sin storhetstid togs såväl plastfigurer som kramdjur fram, vilket visas av annonsen här.

Vingförsedda nyheter från My Little Pony

My Little Pony, de näst magiska ponnyerna som huserar i Drömdalen, får här sällskap av sex stycken ponnyer med hår som ändrar färg när solsken träffar lockarna, samt sex stycken Windy Wing ponnyer - My Little Pony med vingar!

Stifta bekantskap med Ultra Magnus

1987 är det tre år sedan Transformers lanserades och "tog över världen". I den här annonsen får vi stifta bekantskap med Optimus Primes chefslöjtnant med namnet som på svenska blir... inte lika coolt som i övriga världen kanske: Ultra Magnus!

Magiska Murphy!

Magical Murphy är leksaken som inte bara är klädd på olika sätt så att du ska ha lättare att knyta an till gorillan, men den låter också!

Gör man en sökning på nätet så hittar man inte så mycket information om magiska Murphy, om man bortser från dussintals med länkar till eBay, Tradera och liknande webbplatser. Det får mig att dra slutsatsen att det var en ordinär leksak, som lät när man tryckte på magen, och som inte gav någon större inverkan på världen när den släpptes.

Picture this!

Pictionary var ett otroligt hett spel när jag var ung, så hett att jag faktiskt gjorde ett eget Pictionary att ta med till gymnasieskolan så vi kunde spela på rasterna. Hur nördigt var inte det?

My Little Pony

My Little Pony invaderade våra leksaksbutiker och önskelistor på 1980-talet. Är i skrivande stund uppe i fjärde re-lanseringen, eller fjärde generationen som tillverkaren väljer att kalla det.