Receptlåda - fast med sporthändelser

När jag var liten och bodde hemma så hade min mamma en röd plastlåda med sotat, genomskinligt lock och i lådan stod ett hundratal receptblad - med allt från leverbiff till korv stroganoff, från pumpernickel till maräng. Den här annonsen lyfter fram en liknande låda, fast här är det inte recept som står i centrum, utan ett slags samlarbilder, med sportändelser som tagit världen med storm. Självklart lyfter de fram tidens storheter: Björn Borg och Ingemar Stenmark.

Pluto & Co

Baksidan av tablettaskar har under alla år varit ett bra sätt att lyfta fram samlarbilder, eller i alla fall något innehåll som gör att man vill spara asken eller baksidan. Här är det Fazer som slagit ihop sina påsar med Walt Disney, placerat Pluto på framsidan av asken och sedan valt att ha 14 stycken "samlarbilder" på baksidan. Samlaralbumet - eller Plutos Hundbok som den kallas här - beställer du sedan gratis där du får mer information om de 14 utvalda hundraserna.

Samla och byt!

Inget stort sportevenemang utan album med samlarbilder. Det är säkert som amen i kyrkan. Just den här annonsen visar upp samlaralbumet för ishockey-vm 1991. Om det var någon gång som man kanske skulle samlat på sig det här albumet för framtiden så var det ju det här året. Varför? Jo, för att Sverige tog guld. Sverige förlorade inte en enda match under världsmästerskapet, och det var också här som Mats Sundin fick sitt stora genombrott på bred front, då han agerade räddade ängel i många av matcherna. Sveriges femte världsmästerskapsmedalj i hockey!

World Cup USA 1994

Upper Deck är ett av de mer exklusiva samlarkorten och fick ett uppsving på 1990-talet, bland annat genom att de hade samlarkorten för fotbolls-vm 1994. Det VM som blev historiskt och klassiskt tack vare att det svenska fotbollslaget tog brons och att Glenmark Eriksson Strömstedt sjöng "När vi gräver guld i USA". Det skapades många minnen den sommaren...

Samla & Byt med Barbie!

Samlarbilder var - och är! - en stor grej. De här tillhör såklart de enklare, klistermärken som ska klistras in i ett samlaralbum, medan andra var lyxigare och var ämnade för byten. De här gick såklart att byta också, man stod ju alltid med ett lager av extra bilder som man inte hade någon nytta av...

Samla Brolin

Samlarbilder, samlarbilder, samlarbilder. Det här är några år innan det ska bli en stor bildsamlarvåg i Sverige, där såväl svenska och amerikanska samlarbilder ska stå på många önskelistor. Namn som Upper Deck och Parkhurst skulle bli hårdvaluta med sina samlarbilder. 

Samlarbilderna här i reklamen var lite billigare. 5 spänn paketet. Men det fanns 288 bilder att samla på sig. Det tog nog sin lilla tid...

Samla bilder

Samlarbilder fanns det gott om när jag var liten - hockeybilder, sportbilder, Barbiebilder... Själv hade jag Masters of the Universe. De här var av typen som man klistrade in i ett album, som ibland blev en historia.