Årets Disney-nyhet: Wuzzlarna

Wuzzlarna var en kortlivad tecknad serie från Disney, där figurerna var fluffiga varelser som var och en är en unik blandning av två djur. Några av blandningarna var humlon - korsning mellan en humla och ett lejon, bjäril - björn och fjäril, eleru - elefant och känguru. Monica Forsberg var en av de svenska rösterna till serien, och det är också en röstskådespelare som uppges vara orsaken till att serien blev så kortlivad. Den amerikanska röstskådespelaren Bill Scott avled innan seriens första säsong blev klar.

Favoriter på musikkassett

Jo, här finns det verkligen favoriter att välja emellan - Alf, Bumbibjörnarna, Pongo eller Djungelboken. 1988 var jag lite för gammal för musiksagor, men hade jag varit några år yngre så hade det här nog varit en annons som legat till grund för önskelistor inför såväl födelsedag som julafton.

Musiksagor från TVs populära julaftonsprogram

Med undantag av Den lilla sjöjungfrun, som visserligen är en modern klassiker, så kretsar den här annonsen kring fem historier som mer eller mindre alla svenskar tittar på brottstycken ur varje år - på julafton. Extra kul att "Jultomtens verkstad" och "Kalle Anka och djungelns pajas" fått egna musiksagor, de måste vara högvilt på loppisar och Tradera, kan jag tänka mig.

Walt Disney's musiksagor

Musiksagor fanns det många av, och Disney låg bakom otroligt många av dem. Inte så konstigt kanske, med dess långa historia av historieberättande och serietidningar till höger och vänster. Annonsen här lyfter fram klassikern Snövit, kortfilmen Prinsen och tiggarpojken samt en personlig favorit - Bernard och Bianca i Australien. Tänk att få krypa upp i soffan och lyssna på det klassiska "När du hör det här ljudet är det dags att vända blad..." Nostalgiiiiiiii!

Skönheten & Odjuret

Skönheten och odjuret var nominerad till sex kategorier när det kom till Oscarsutdelningen och tog hem två, en för bästa sång och en för bästa filmmusik. Minsta gemensamma nämnaren var Alan Menken, som tillsammans med Howard Ashman har gjort musik och sånger till många av Disneys största succéer mot slutet av 1900-talet. Vanan trogen så släpps även filmens handling, med sångerna, som musiksaga, här både som kassett och CD. LP har tydligen blivit förlegat nu när CD-spelare finns i vartenda hem.

Vem satte dit Roger Rabbit?

Jag var 13-14 år när filmen "Vem satte dit Roger Rabbit?" kom ut 1988 och jag blev helsåld på den. Att det fanns en parallell värld som bebos av tecknade figurer, figurer som dessutom kan vandra över till "vår" värld, var så coolt koncept. Kanske var detta upprinnelsen till min fascination av populärkulturella referenser mellan filmer och tv-serier, något som jag än idag tycker är väldigt skoj. Filmens regissör blev efter ett litet urvalsarbete Robert Zemeckis, som vid det här laget hade succéer som "Den vilda jakten på stenen" och "Tillbaka till framtiden" bakom sig.

Musiksaga med Bernard och Bianca

Dags för mer musiksagor. 1977 kom filmen om de modiga mössen Bernard & Bianca (tja, det var väl egentligen Bianca som var modig och Bernard som hängde med och blev en ofrivillig hjälte) och då gavs även historien ut på LP och kassett. 11 år senare gavs musikssagan ut på nytt, och det funkar ju, det är en härlig historia som man gärna lyssnar på om och om igen.

Lyssna på Asterix

Klassiska äventyr med Asterix och hans tappra galler, på kassett. Samtliga regisserades av Bert-Åke Varg och berättad av densamme. Han gjorde även rösten till huvudpersonen Asterix, medan Ulf Larsson gav röst åt vapendragaren Obelix. Andra figurer gavs röster åt av bland andra Lars Lind, Leif Ahrle, Staffan Hallerstam och Patrik Varg.

Musiksagor från Disney-klassiker

Musiksagor har en lång historia, från att ha getts ut på skiva (singelformat fast med 33 varv i stället för 45) till kassett och sedan till CD-skiva. Exakt hur marknaden ser ut 2021 vet jag inte, men har inte sett annonser för liknande produkter på länge. Mest troligt har streaming i alla dess former konkurrerat ut det här formatet av underhållning. 1988 var dock musiksagor på kassett en stor sak och här är det fyra kända historier eller ramberättelser som ges ut.