Hairlock Shomes i Seriemagasinet

Den omåttligt populäre Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle har parodierats både en och två gånger sedan första berättelsen kom ut 1887. En svensk-dansk parodi är Hairlock Shomes där svensken  Magnus Knutsson och dansken Freddy Milton (som då var bosatt i Sverige) stod bakom text och bild. Serien publicerades på 1970-talet i svenska Seriemagasinet, som den här annonsen gör reklam för, och dess systertidning Seriemagasinet Special.

Fantommoppen från Yamaha

"Hur övertygar man morsan och farsan? Att det är Yamaha DT som gäller?" Skön copy på den här tonårsannonsen i en klassisk kill-tidning - Fantomen. Egentligen tror jag inte att målgruppen behövde hela copyn, det hade nog räckt med en bild på den coola moppen, men det är klart, att skriva "axar som sjutton" sätter säkert igång fantasin ordentligt. Att Fantomen står bakom moppen väcker ju en del frågor dock. Var är Fantomens häst? Ska han ersätta hästen med en Yamaha DT? Var tankar han sin moppe i djungeln? Och framför allt - vem döljer sig bakom masken i den här annonsen?

Toppa med ost från Riksost

En av de mer udda samarbetena - Fantomen och RiksOst - som samtidigt trampar många på tårna genom att förorda en pizza med ananas på (vi svenskar är väl ganska okej med det, men det finns ju amerikaner som hade kunnat starta krig hellre än att lägga ananas på pizza). Älskar Dianas trånande "...Oh, så romantiskt!". RiksOst slogan för stunden, som syns längst ner under deras logotyp, är också fin: "Cheese!"

Dagobert, din skurk!

"Sitter du och äter Tutti-Frutti utan att bjuda, din skurk!" Stackars Dagobert. Direktör Dittling är inte snäll mot honom, och nidbilden av den hemske direktören hade aldrig funkat i Sverige i modern tid. Här gör Dittling och Dagobert reklam för Fazers tablettask och godis Tutti-Frutti. Själv var jag aldrig speciellt förtjust i de här tablettaskarna. Godiset var hårt och segt och fastnade i tänderna.

Marvelposters galore

Vad sägs om några feta affischer med Marvel-motiv att hänga på väggen? De här löser det hela i alla fall. Älskar informationstexten i vänstra hörnet: "För att du skall få dina posters så bra som möjligt har vi tagit över till Sverige samma posters som maffiga Marvel säljer i Amerika. Texten är därför som du ser på engelska." Den följs av "Denna annons är godkänd av RDGMG - Red Clowns Galna Monster Gäng", där Red Clown är förlaget som ger ut serietidningen annonsen är hämtad från.

Fantomenböckerna

Ett av djungelordspråken för Fantomen är "Det finns nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man." Här skulle man kunna skriva om det till ""Det finns tillfällen då Fantomen lämnar serietidningen och även ges ut som en vanlig bok." 1973 kom boken "Den beslöjade damen", ett textäventyr med Fantomen i huvudrollen. Samma år gavs det ut totalt fyra böcker och fem år senare, 1978, kom ytterligare fyra.

Vill du vinna en almanacka med katten Gustaf?

Snart nytt år, dags att skaffa en väggalmanacka så man kan hålla koll på vad som händer. 1985 kunde du hoppas på att vinna en almanacka med en coolaste katten i stan just då - Gustaf. Och det var enkelt att vara med, bara att skicka in kupongen till adressen så är du med och tävlar.

Tishor med Spindeln och Shang-Chi

Red Clown AB gav ut ett stort antal serietidningar på 70-talet, och stödde sin företagsverksamhet med importerade affischer, tygmärken och egentillverkade t-shirtar. Här ses ett exempel på det sistnämnda - t-shirtarna. Då Red Clown gav ut vissa Marvel-titlar så ser vi här Shang-Chi och Spindelmannen som får pryda tishorna som är till salu.

Kilroy kommer var fjärde torsdag

Kilroy är det svenska namnet på serien Amok, och en gemensam nämnare här är illustratören och serietecknaren Rolf Gohs (känd för många som tecknare av Fantomen). 1969 skapade nämligen Rolf serien Mystiska 2:an som året därpå fick en egen tidning med samma namn. Rolf tecknade även några serieavsnitt av serien Kilroy, som förutom publicering i serietidningen Seriemagasinet, även hade sin egen tidning som annonsen här visar. Och den här annonsen hittades i serietidningen Mystiska 2:an - som Rolf Gohs skapade. Där har vi den underbara kopplingen.

Säg bara "Shazam!"

För några år sedan blåste svenske regissören David F. Sandberg liv i superhjälten Shazam!, och nästa år kommer uppföljaren. Shazam! - eller Kapten Marvel som han egentligen heter - började sin bana som superhjälte på förlaget Fawcett Comics 1939 och hamnade snabbt i blåsväder eftersom DC Comics tyckte att superhjältens krafter var identiska med deras främsta superhjälte Stålmannen. Rättegångarna tog 14 år, och sedan drog Fawcett Comics tillbaks utgivningen av Shazam!/Kapten Marvel.