Hairlock Shomes i Seriemagasinet

Den omåttligt populäre Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle har parodierats både en och två gånger sedan första berättelsen kom ut 1887. En svensk-dansk parodi är Hairlock Shomes där svensken  Magnus Knutsson och dansken Freddy Milton (som då var bosatt i Sverige) stod bakom text och bild. Serien publicerades på 1970-talet i svenska Seriemagasinet, som den här annonsen gör reklam för, och dess systertidning Seriemagasinet Special.

John Holmes (!) och Sherlock Watson

Seriealbum på postorder är och har varit en ständigt återkommande reklam i serietidningar genom åren, och ger ett extra klirr i kassan hos förlagen. Här är det en aningen snuskigare variant, i alla fall om man ska titta på omslaget, samt nickningar till olika namn. John Holmes, till exempel, samma namn som den gamla porrstjärnan. I beskrivningen av äventyrer dyker Scheike upp i samband med sexsekt - känns som tungt inspirerat av dess namne Hans som dök upp i tidningarna på 90-talet.

Rejäla titlar i Röda Ramen

Röda Ramen var en serie ungdomsböcker från Bonniers som kördes mellan 1969 och 1974 - kanske som ett försök att konkurrera ut Wahlströms ungdomsböcker med de röda och gröna ryggarna. Om det nu var ett sådant försök lyckades det inte, Wahlströms klassiska ungdomsserie gavs ut mellan 1914 och 2012 - nästan 100 år!

Annonsen ovan, för Röda Ramen, innehåller dock väldigt kända huvudpersoner: Sherlock Holmes, Lassie, Ivanhoe, Hoss från Bröderna Cartwright, och även svenska titlar som Kullamannen och Kråkguldet.