Skantic - Transistorn med det fina ljudet

Vad sägs om en Tripp, Travella eller en Autorella från Skantic? Exakt vad som skiljer dem åt, förutom utseendet och namnet, vete tusan. Annonsen informerar ju om att Skantic har ett tiotal olika typer och lika många prislägen, så man kanske kan gissa sig till att Tripp är en mindre, att Travella är en transistorradio gjord för att ha med på språng (kanske batteridriven då också) och Autorella..... är.... något man ska lyssna på när... man kör bil? Nja, hade nog behövt en produktkatalog från mitten av 60-talet för att kunna reda ut dessa frågor...

Skantic har bara belåtna kunder

Vad sägs om en "andra-TV"? När använde man senast den benämningen på en TV eller skärm? Tja, kan vara svårt för en del att greppa, men det fanns ju en tid då det inte var standard att man hade flera TV-apparater eller skärmar. Behovet, som annonsen lyfter fram, kan vara att man vill ha en TV i fritidsstugan. Inbyggt handtag möjliggör enkel transport och höljet till TVn kan fås i teak, jakaranda eller valnöt. Lyxigt värre!

Skantic har massvis av toppengrejor

Den här annonsen är mest troligt specialkomponerad för tidningen Peo, det vill säga att de som gjorde tidningen även gjorde den här annonsen. Peo hade inte jättemycket reklam i sig, men de gånger som det fanns reklam så var ofta figurerna från tidningen med i annonserna. Skantic var ett relativt stort märke i de svenska hemmen och gjorde bra grejor. Här kan man hitta nostalgi i ord som "transistor", jakarandra", "Selektomat snabbväljare" och "slagfast polystyren".

PEO rekommenderar Skantic skivspelare

PEOs serietidning hade inte jättemycket reklam, men Skantic var en av de märken som dök upp i några nummer på 1970-talet. Något nytt, som jag fick lärt mig här och som kanske är en kunskap bäst lämpad för de som nördar in sig på skivspelare nu för tiden, är att båda de här modellerna (och säkerligen merparten av alla skivspelare av modernt snitt) är att de är utrustade med antiskating. Skating är den sidkraft som påverkar tonarmen (armen med stiftet på som löper i skivans spår), och som ju närmare skivans centrum den kommer påverkar ljudet på ett negativt sätt.

SKANTIC stereo

Den här stereon verkar vara en killer verkligen, varför skulle annars alla de här personerna finnas med på bilden - och en gorilla!