Uncle OLWs Super Peanuts

Amerikanska jordnötter går minsann inte av för hackor och i reklamtexten åker man snålskjuts på den forne presidenten Jimmy Carter (han var president 1977-1981 i USA) som var jordnötsodlare i sina unga år, innan han la mer tid på att engagera sig i politiken. 

Illustrationen av vargen, eller Ulven som den kallades internt, är gjord av Torvald Sundbaum, som jag berättat om tidigare.

Cloettas supermus tänder på jordnötter

Cloetta stålmus har synts i en nästa likadan annons tidigare här på webbplatsen och den enda skillnaden mellan de två annonserna är kupongen längst ner. Här är den en cool nyckelring (japp, jag hade en sådan när jag var ung - både med och utan en telefonsladdsliknande spiraltråd) mot ett klistermärke i den äldre annonsen. Även om jag förknippar Cloetta med lördagsgodispåsar med skumgodis och tablettaskar har de än idag olika sorts nötter i sitt sortiment

Nutty Nutty

OLW var först med att lansera ostbågar (Cheez Doodles) i Sverige, så det är kanske inte konstigt att de vill testa och se ifall det funkar med jordnötsbågar. Och funkade gjorde det. Produkten hängde med i över 10 år innan den togs bort från sortimentet.

Goda råd från OLW

Det här goda råd. De funkade 1984 och de funkar än i dag. Tidlös reklam med andra ord. OLW Chips med sin maskot, OLW-vargen.

Internt kallades vargen för Ulven, efter det gamla ordet för varg - ulv. Tecknaren är Torvald Sundbaum som ingick i den plantskola av illustratörer som började sina karriärer på Svenska MAD. Reklambyrån som tog fram konceptet hette Arbmans, en av de större när de här annonserna kablades ut i medier.

Cloettas Stålmus

Cloettas mus som på värsta Stål-Långben-manér blir Stålmusen när den äter en jordnöt gjorde inget större intryck på världen, i alla fall inte om man gör lite sökningar på internet. Den här produkten kom och gick utan att lämna några större spår efter sig, även om jag personligen kommer ihåg produkten. Fast jag kanske kommer ihåg reklamen mer än själva produkten. Tja, svårt att veta...

Halloween-tema i teckningstävling hos OLW

Sisådär 15-20 år innan Halloween började föras fram av handlarna i Sverige som ytterligare ett sätt att tjäna pengar på konsumtion av alla de slag, så hade OLW en teckningstävling som kunde varit hämtat ur vilken Halloween-kampanj som helst. Här kretsar tävlingen kring deras produkt OLWAR (ordlek med ordet "howl", yla) och därigenom temat på tävlingen. Teckna och vinn, denna gång är det produkter från SEGA i vinstpotten.

Cheez doodles - Originalet som står sig fortfarande!

OLW lanserade ostbågen efter en amerikansk förlaga 1968 och sedan dess har svenskarna varit som galna i den böjda, gula bågen. Eller kroken. En undersökning som gjordes 2011 visade att nästan hälften av svenskarna säger "ostkrok" i stället för "ostbåge". 60% säger ostbåge och 40% säger ostkrok. Statistiskt sett.

Oavsett vad man kallar den så är ostbågarna, eller Cheez Doodles som de heter när OLW producerar dem, här för att stanna.

De right chips for de moving hips

Den här kampanjen kommer jag inte ihåg något av, men slås av att copyn "de right chips for De moving hips" drar tankarna åt rapparhållet, åt förortssvenska, åt det coola hållet. Ungefär som OLWs reklam från samma tid där man dunkar på oljefat och studsar omkring (med den nu stjärnspäckade reklamen med Magnum Coltrane Price, Bea Uusma och Micke Strid) som kan ses här.

"Sounds crispy!"

Den här reklamen satte sig stenhårt i mig som tonåring. Dels för att det var i den här vevan som jag köpte och läste mest serietidningar av den lite äldre sorten och som därför innehöll reklam som vände sig mer mot min åldersmålgrupp, och dels för att TV4 började sända i hela Sverige och det var den första reklamkanalen som jag möttes av regelbundet. Och där sändes reklamen om och om igen.

I reklamen syns den nu etablerade författaren Bea Uusma, sångaren Magnum Coltrane Price och dansaren och koreografen Micke Strid.

Skryt och skrävla med OLWs Cheez Doodles

OLW var de första som lanserade ostbågar - cheez doodles - i Sverige och det är en klassiker som fortfarande håller vårt avlånga land i ett järngrepp. Cheez Doodles har sin självklara plats på snacksbordet på varje fredagsmys som fest.