Wrigley's äkta skiv-tuggummi!

För min egen del så minns jag mest de amerikansk-influerade reklamfilmerna som jag såg på bio där skådespelarna "vek" in tuggummit i munnen, den klassiska "Juicy Fruit"-vikningen kanske man kan kalla det. Den här reklamen var lite före min tid, men har naturligtvis snubblat över den. Här är det sol, värme och söderhav som är en del av varumärket, det förändrades över tid.

Solo - Den nya kolsyrade apelsindrycken

Solo var ännu en i raden av Fanta- och Loranga-utmanare, och distribuerades av Fructus. Man skulle kunna tro att detta är en import av den norska apelsindrycken med samma namn, men det är det alltså inte. Solo är också en av de klassiska läskedrycker som har börjat återproduceras i modern tid.

Rejsa med Carlsberg och Corgi

Vad får du om du köper en Fiat, en racerbåt och en Land Rover? Antagligen hål i plånboken, eller ett tomt bankkonto. Fast om du hade köpt de här i slutet av 1970-talet när de var nyheter och inte lekt med dem så hade det kanske varit tvärtom - då hade samlarna stått i rad för att betala dig dyra pengar. Kanske. Coola var de i alla fall. Och är. Fortfarande.

Klart för start med LEGO!

Sådana här annonser, med uppbyggda LEGO-byggsatser, var och är min favorit. Det sätter husen, bilarna, flygplan i ett sammanhang och ger naturligtvis också inspiration till vad man själv kan göra. Jag ägde en LEGO-flygplats, dock inte den här utgåvan som är sagd vara Palmas flygplats, men vad spelade det för roll? Fantasin löste ju det utan problem.

Håll koll på killen längst till vänster i bild. Full fart framåt, så snabbt att kepsen är på väg att flyga iväg. Eller så är han bara så nöjd med livet att han på värsta Sigge Fürst-manér dansar fram längs vägen!?

Klassiskt tuggummi

Stimorol är väl ett av de mest klassiska tuggummin som nått den svenska marknaden. Jag har alltid fått intrycket att Stimorol varit amerikanskt, men i själva verket är det en dansk produkt som tillverkas av Dandy - ni vet, de som ligger bakom Jenka, Shake och Dance. Det är säkerligen utseendet på annonserna som fått mig att tro att det är från The United States of Amerrka som tuggummit kommer från. Well, man lär så länge man lever...