Kom och köp!

Varje serietidningsredaktion med lite aktning såg till att det alltid fanns ett bra sätt att spara sina älskade serietidningar. Fantomen är inget undantag, och som idog Fantomenläsare i mina ungdomsår kan jag säga att jag suktade efter de exklusiva samlarpärmarna.

Jättefestliga glassnyheter och tröjpyssel

1977 hade GB Glass fyra nyheter bland sina strutar och pinnglassar: Nizza och Ananassplitt som vi ser här samt bägarna Succé och Final. Nizza och Ananassplitt ingick i sortimentet i två år, sedan föll de bort till förmån för nyheter som Skate och Jukebox.

Här görs också reklam för något som jag inte sett tidigare i glassammanhang. Päronsplitt har under nästan hela sin livstid varit synonymt med samlarbilder. Men de samlarbilder som man är van vid har här, under en begränsad period, bytts ut till bilder som man kan använda för att stryka på motiv på tyg. Ascool idé!

Sköna kläder med Janne Bonde

Världen väntar med spänning! En ny James Bond är på gång. Inte bara en ny film utan en ny skådis. När Roger Moore slutade som den ikoniska agenten föll lotten på Timothy Dalton att axla rollen i filmen Iskallt Uppdrag. Dalton hade kontrakt på tre filmer som James Bond och detta var den första. 

Palle Kuling-klubben: The origin story

Allt har en början. Det här är Palle Kuling-klubbens första annons, som här syns i en serietidning från 1994. Godispåsen med Palle Kuling har redan funnits på marknaden i några år, den första syns redan vid decennieskiftet 1990/1991. Så man kan väl bara anta att Palle Kuling, som varumärke, nu blivit så stor att det var dags att skaffa en fan club helt enkelt.

De right chips for de moving hips

Den här kampanjen kommer jag inte ihåg något av, men slås av att copyn "de right chips for De moving hips" drar tankarna åt rapparhållet, åt förortssvenska, åt det coola hållet. Ungefär som OLWs reklam från samma tid där man dunkar på oljefat och studsar omkring (med den nu stjärnspäckade reklamen med Magnum Coltrane Price, Bea Uusma och Micke Strid) som kan ses här.

Snygga tischor

Om man annonserar i Buster så är det såklart sportkläder som man ska annonsera för. Håkans i Täby har massa varianter av fotbollslagens emblem på sina tischor, men även lite roligare som en kärleksfull valp och naturligtvis även pop- och rockgrupper som Duran Duran, AC/DC samt Ozzie Osborne. Notera stavningen på Ozzie... Undras om det är någon annan är Ozzy Osborne, eller om det bara är en felstavning i annonsen - eller även på tischan...?

Mera makaroner!

Jag erkänner på stående fot. Kungsörnens snabbmakaroner (dock i större paket nu för tiden) är en viktig del av min kost. Har varit så sedan barnsben då snabbmakaroner och köttbullar var en av favoriterna, via studenttiden då jag praktiskt taget levde på makaroner och ketchup (pasta rouge kallat) till nu när jag håller på och indoktrinerar mina barn på samma sätt. Få se om historien upprepar sig...