Famous Artists School

Åke Skiöld och hans teckningskurs har varit en slags vän för oss som läser serietidningar. Från alla möjliga tidningar, under ett halvsekel, tittade Åke Skiöld mot kameran och sålde sin teckningskurs. Kul då att någon annan försöker ge sig in på "hans territorium". Famous Artists School gör i alla fall sitt bästa, och tar med sig friidrottaren och artisten Cacka Israelsson som frontfigur som citeras med "Jag är verkligen nöjd med den här kursen."

Åke Skiöld säger "Rita med mig!"

En lite ovanlig variant av Teckningskursen, kanske mer känd som Åke Skiölds teckningskurs. Svart vit dessutom, vilket är ovanligt då merparten av liknande annonser körts i färg, både före och efter 1972 som den här annonsen visades i Kalle Anka.

Teckningskursen med Åke Skiöld

Det märks att Åke Skiölds teckningskurs klarat sig decennium efter decennium, för det finns nästan lika många varianter på kursen som det finns decennier på ett århundrade. Den här är lite mer sliten än andra, men det beror ju också på tidningens skick som jag hämtat den från, men den har också mer text än bild än många av de andra annonserna.

Teckningskursen med Åke Skiöld

Ännu en variant av alla de annonser som teckningskursen ledd av Åke Skiöld fyllde seriemagasinen på 1900-talet. 15 brev med kursmaterial och möjlighet att skicka in sitt material till Åke för "betygssättning" och feedback. Inte illa.

Åke Skiölds hobbykurs i teckning

Åke Skiölds tecknarskola är en av de annonser som körts längst över decennierna på 1900-talet. 15 kursbrev samt möjligheten att få sina teckningar bedömda av Åke för bara 330 kronor plus porto. Det är inte illa, må jag säga.

Stoppa sabbet!

Kanske inte så mycket reklam om en faktisk kampanj. "Stoppa sabbet" var Televerkets kampanj under 1980-talet i kamp mot vandaliseringen av telefonkiosker i Sverige. Skolbarn fick måla teckningar som prydde telefonkataloger, annonspelare och tidningsinlagor runtom i vårt land.

Lär dig teckna... igen!

En annan version av Åke Skiöld tecknarskola. En annan variant, 12 år senare, kan du hitta här.