Skantic har bara belåtna kunder

Vad sägs om en "andra-TV"? När använde man senast den benämningen på en TV eller skärm? Tja, kan vara svårt för en del att greppa, men det fanns ju en tid då det inte var standard att man hade flera TV-apparater eller skärmar. Behovet, som annonsen lyfter fram, kan vara att man vill ha en TV i fritidsstugan. Inbyggt handtag möjliggör enkel transport och höljet till TVn kan fås i teak, jakaranda eller valnöt. Lyxigt värre!

Liseberg - där karusellerna är jättevakna

I nummer 16 (som bör ha motsvarat vecka 16, dvs slutet av april) av Kalle Anka 1999, gjorde Liseberg, västsveriges - kanske hela Sveriges - bästa nöjespark reklam för att de har vaknat ur vintervilan.

Bli vän med Honey Monster

Under min uppväxt så pryddes Kalaspuffpaketen av en brun, plyshpälsad björn som skyfflade kalaspuffar i tågvagnar. 1993 kom i stället honungsmonstret - Honey monster - som blev den nya maskoten. Året därpå visas den här annonsen i serietidningar och skvallrar om tävlingar med finfina priser som en resa till det stora landet USA, roliga spel (kan det ha varit på baksidan av paketen, tro?) samt "spännande äventyr i TV". Det senare skulle jag tro är de reklamfilmer som tar avstamp i populärkulturella serier som Star Trek och Baywatch.

Gympa med Musse

"Dansa så att fjädrarna ryker!" uppmanar annonsen, vilket kan te sig lite konstigt eftersom Kalle Anka och hans släktingar kanske borde varit med i annonsen. Gympa och dans är det i alla fall som gäller när skivan "Gympa med Musse Pigg" släpptes 1986. Några år tidigare kom TV-programmet Gymping med Susanne Lanefelt som fick hela (!) Sverige att röra på sig och hennes "Kniiiiiip" blev en del av den svenska populärkulturen.

Nytt helfestligt nummer av Rosa Pantern varje månad

Rosa Pantern föddes 1963 i och med långfilmen "Den Rosa Pantern" med Peter Sellers i rollen som den klantiga kommissarie Clouseau och dennes kamp mot gentlemannatjuvar som försökte (och senare lyckades) stjäla diamanten med namnet "Den rosa pantern". I öppningssekvenserna till filmen så framträder den tecknade rosa pantern och en stjärna var född.

Skantic har massvis av toppengrejor

Den här annonsen är mest troligt specialkomponerad för tidningen Peo, det vill säga att de som gjorde tidningen även gjorde den här annonsen. Peo hade inte jättemycket reklam i sig, men de gånger som det fanns reklam så var ofta figurerna från tidningen med i annonserna. Skantic var ett relativt stort märke i de svenska hemmen och gjorde bra grejor. Här kan man hitta nostalgi i ord som "transistor", jakarandra", "Selektomat snabbväljare" och "slagfast polystyren".

Don Quijote! Riddaren av den sorgliga skepnaden!

Den tecknade serien Don Quijote är lika klassisk som tidningen jag hittade den här annonsen i - Mysterieserier. Serien producerades under åren 1979 och 1980 och sändes på svensk tv under åren därpå och genererade tydligen tillräckligt med uppmärksamhet eftersom det här producerades en serietidning med teckningarna från tv-serien.

Alf!

Jooodu, Alf fanns inte bara på tv utan i serieform också... Alf var utomjordingen från Melmac som krashade på jorden och fick bo hos familjen Tanner. Katter var för melmacianska utomjordingar något av en delikatess, vilket skänkte en återkommande humoristisk situation i varje avsnitt när Alf på ett eller annat sätt försökte äta upp familjens katt. 

Sjung med Disneydags

Om en tv-program har trallvänliga låtar så är det klart att det ska finnas sångbok och CD på det...

Goliat!

Goliat, förevigad genom nostalgi i tv-programmet Hajk på 1980-talet med Bengt Alsterlind som programledare, är stenålderspojken som hängt med sedan 1970-talet och are still going strong.