videofilm

En reklambild med titeln Top Gun II !.

Vissa spel var bara helt enkelt häftigare än andra, och jag kommer ihåg när jag fick chansen att provspela Top Gun II i en affär i Trollhättan. Så. Häftigt!

Tyvärr hade jag inte råd att köpa spelet vid den tiden, och nu - sisådär 30 år senare - tror jag inte att jag skulle uppleva spelet som speciellt häftigt. Tiden är inte nådig mot vissa spel...

Läs mer om "Top Gun II !" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Turtlarna!.

Åtminstone 4-5 år av 1990-talet så regerade de muterade sköldpaddorna - i serietidningsform, på bio och på video. Och som leksaker så klart. På 90-talet hade också köpvideo-trenden börjat slå igenom i Sverige (ja, det fanns faktiskt en tid då man inte kunde köpa fillm i Sverige på något enkelt sätt), och då släpptes såklart den tecknade serien. Som bonus kunde man här få den svenska LEGO-utmanaren Byggis på köpet. Byggis gjorde sig ett namn av att tidigt köpa licenser för att ha tema-lådor med sina byggklossar, i fallet ovan så var det så klart Teenage Mutant Ninja Turtles - eller Teenage Mutant HERO Turtles som de fick heta i Sverige eftersom ninja ansågs vara för våldsamt.

Läs mer om "Turtlarna!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln En klassiker!.

Disneys Pinocchio är en av de bästa klassiska filmerna från animeringsstudion och samtidigt en av de filmer som skrämde mig halvt från vettet när jag var liten. Minns att jag hade en dockteater, som antagligen kom med Kalle Ankas tidningar, där man kunde spela upp scener från filmen. High tech på den tiden, och kul tidsfördriv.

Stort tack till Jonathan Johansson som skickade in bilden med all information om tidningen den kom ifrån.

Läs mer om "En klassiker!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Sängknoppar och kvastskaft!.

Gamla goda Sängknoppar och kvastskaft! En av mina favoritfilmer genom tiderna. Filmmusiken och historien är helt underbara. Minns att jag fick spelat in den här hos grannen som hade parabolantenn, och sedan såg jag sönder VHS-bandet.

Sängknoppar och kvastskaft var den sista Disneyfilmen som lanserades innan Walt Disneys bror Roy E. Disney avled. Han gick ur tiden en vecka efter biopremiären. Filmen jämförs ofta med Mary Poppins, och det finns många gemensamma nämnare. David Tomlinson, som spelar Emelius Browne är med i båda filmerna, skådespelaren Reginald Owen (i sin sista filmroll) likaså. Sångerna skrev av The Sherman Brothers, Robert Stevenson regisserade, art director var Peter Ellenshaw och Irwin Kostal såg till att musiken och framförandet blev bra.

Läs mer om "Sängknoppar och kvastskaft!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Filmen Tummelisa.

Don Bluth kommer alltid att få vara känd för att vara tecknaren som vände Walt Disneys studios ryggen och startade en egen filmstudio där han kunde få göra filmer som inte var så fluffiga och genomgulliga. Tummelisa var en av de större succéerna.

Läs mer om "Filmen Tummelisa" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln En klassiker släppts på VHS.

För alla som tittat på Kalle Ankas julaftonsspecial har Robin Hood haft en speciell plats i hjärtat. 1985 släpptes den på video minsann...

Läs mer om "En klassiker släppts på VHS" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Rudolf.

Alla känner till historien om Rudolf, renen med den röda mulen. Fast den här filmen vete tusan om alla känner till...

Läs mer om "Rudolf" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Bartok - En riktig hjälte.

En vita fladdermusen från filmen "Anastasia" fick tydligen en egen film, en film som totalt flugit under min radar. Undrar om den var bra?

Läs mer om "Bartok - En riktig hjälte" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Gasen i botten Herbie.

Har ett starkt minne av sportlovsbio med Herbie i en samlingslokal på Vårdcentralen i Grästorp (det var tydligen den bästa lokalen för något sådant på 80-talet) och att det gjordes en ny film 2005 visar att den fortfarande är populär.

Läs mer om "Gasen i botten Herbie" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Bernard & Bianca rides again.

Det fanns en tid då köpvideo inte existerade. Sedan började Warner Brothers att släppa james Bond-filmerna och när dammen väl hade öppnats var inte Disney sena att hänga på. Bernard & Bianca i Australien var nog ingen kioskvältare på bio, men den har sedan sköna stunder kan lovas. " Var kom du ifrån?" "- Öknen...?"

Läs mer om "Bernard & Bianca rides again" och se liknande inlägg.