Tandkräm med hallonsmak

Reklam för Kalle Ankas tandkräm med hallonsmak
Hittades i

Kan barn tänka sig se fram emot tandborstning om Kalle Anka är med på produkten? Den frågan ställdes i  dagstidningen GT 1968 under sektionen "Hemmet och vi". GT rapporterar också att tandkrämen har en ny sorts gelébas som gör tandkrämen mjukare än konkurrerande märken. Dock var det ingen höjdare bland barnen. "Den är äcklig" meddelade journalistens tre barn som testat tandkrämen. De går till och med så långt som att säga "Det hade varit bättre om den smakade hostmedicin."

Annonsen har med det klassiska "Rekommenderas av svenska tandläkare" och Dagens Nyheter lyfter fram detta i en undersökande artikel senare samma år. Det är ingen som vet om det är två eller tusen tandläkare som står bakom detta och man får heller inget svar på just den frågan. De reder dock ut att tandkrämen är tillverkad av Kemiska Centrallaboratoriet i Stockholm, på uppdrag av Westman Markering. 

Tandkrämen i sig innehåller inget som är farligt för tänderna meddelar artikeln i Dagens Nyheter, då den innehåller naturliga hallonsafter och cyklamat. Cyklamat skulle dock återkomma i tidningarna några år senare då det sötningsmedlet orsakade cancer i möss - och som ledde fram till att den totalförbjöds i USA och sedermera i Europa på rekordkort tid. 

Hittades i nummer 50 av Kalle Anka & C:o, från 1967 som då kostade 1:25.

Annonsen ovan har också publicerats i följande tidningar och nummer:

Nummer 18 av Kalle Anka & C:o, från 1968 som då kostade 1:25.

Lägg till ny kommentar

Begränsad HTML

  • Tillåtna HTML-taggar: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Rader och stycken bryts automatiskt.
  • Webbadresser och e-postadresser görs automatiskt om till länkar.
Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.