Om Reklam Från Förr

Reklam Från Förr är webbplatsen som lägger upp annonser från serietidningar från 1900-talet, vilket ger ett spann på från ungefär 1940 och framåt till sekelskiftet. Annonserna kommer från svenska serietidningar enbart.

Annons för Hubba Bubba-tuggummiAdam Evertsson heter jag som gör detta, är gammal serietidningsfantast och nostalgiker av mått. Mina första stapplande steg med att bygga webbplatser hände redan 1993/1994 någon gång, men det tog fart 1995. Året därpå, 1996, lanserade jag webbplatsen SkrattNet, en humorwebbplats som snabbt blev populär. Jag har också startat och är redaktör på webbplatserna Alla Talar Svenska, Intresseklubben, Sveriges Sexiga Geografi, Visste du det? och min egen blogg på AdamEvertsson.se

Webbplatsen Reklam Från Förr startades 2013 efter ungefär ett år i produktion. Fast idén är mycket äldre än så, redan 2003-02-06 skrev jag i en textfil på min dator "scanna in reklam från serietidningar och katalogisera och lägg upp på hemsida". Annonserna kommer från min serietidningssamling som består av i runda slängar 10 000 serietidningar.

Annons för Marabou mini-chokladkakorDrivet att lägga upp annonser från gamla serietidningar grundas i mitt egna serietidningsläsande i ung (och vuxen) ålder, där serierna visserligen fastnade i skallen men där jag när jag läser om serierna får mer ut av annonserna för leksaker, godis, kläder och allt annat. Det beror naturligtvis på att merparten av de annonserna attraherade mig på olika sätt, det var leksaker som jag skrev upp på önskelistor, sparade veckopengar till eller fick i present eller julklapp. På många sätt visar också de annonserna hur landet Sverige var och betedde sig vid tiden då annonsen publicerades. När man tittar på annonserna utifrån decennierna som gått så ser man en tydligen förändring i såväl design, text, innehåll och produkter - det blir som en slags tidsresa!

Reklam Från Förr var också grunden för boken Serietidningsreklam! - En nostalgisk faktabilderbok som kom ut 2018, en bok som jag skrev tillsammans med Jimmy Wilhelmsson och som gavs ut på förlaget Fandrake. Boken är nästan 2,5 kilo tung, innehåller ungefär 800 annonser och är exklusiv på det sättet att vi författare har letat och upp och intervjuat personerna bakom annonserna och fått all information kring det. Så det är ingalunda en bok med bara bilder, den är faktaspäckad från pärm till pärm med massa matnyttigt kring reklam, svenskarnas serietidningsläsvanor, historik och onödigt vetande.

Mina tankar kring Reklam Från Förr, och framför allt kring boken Serietidningsreklam! - En nostalgisk faktabilderbok täcks in i intervjun som Nostalgi- och Nördkultur gjorde inför släppet av boken.