Skantic - Transistorn med det fina ljudet

Vad sägs om en Tripp, Travella eller en Autorella från Skantic? Exakt vad som skiljer dem åt, förutom utseendet och namnet, vete tusan. Annonsen informerar ju om att Skantic har ett tiotal olika typer och lika många prislägen, så man kanske kan gissa sig till att Tripp är en mindre, att Travella är en transistorradio gjord för att ha med på språng (kanske batteridriven då också) och Autorella..... är.... något man ska lyssna på när... man kör bil? Nja, hade nog behövt en produktkatalog från mitten av 60-talet för att kunna reda ut dessa frågor...

Samla urtidsdjur

Urtidsdjur. Nej, det är inte bandet Urtidsdjur vars musik, enligt mig, för lyssnartankarna till 70-talets Bo Hansson, utan här är det dinosaurier till 100%. 32 sidor med spännande illustrationer som du kan ha till dina samlarbilder som du får i de kommande numren av Kalle Anka. Hittar man samlaralbumet idag så kan man tjäna sig en hacka på Tradera eller Bokbörsen, de går för runt en femhundring i runda slängar.

Måla med Marabou

Förr i tiden gällde det att spara lock från förpackningarna då det kunde visa sig vara giltiga "kvitton" på att man köpt vissa produkter. Här är det Marabou som delar ut målargrejor till de som sänder in 3 lock från deras choklad-/kakaopulverprodukter samt 4:50 i frimärken. Som extra lök på laxen så får de som mottagit dessa målarprodukter även vara med och tävla om en Crescent-cykel. Och som vanligt, när vi är så långt tillbaks i tiden som på 60-talet, så övervakar Notarius Publicus, denna gång både utsändandet av målargrejorna och cyklarna.

Den magiska bildbollen

Främst amerikanska nostalgi-sajter har ofta bilder på produkten Silly putty, och hur den kan användas som en alltiallo-leksak. Den har möjligheten studsa samt att använda den för att "kopiera" och föra över text och bild från dåtidens dagstidningar. Den lyfts fram som värsta Kinder-ägget - förutom att man inte ska äta den. Jag siar om att Gubins Magiska bild-boll är just detta, Silly Putty, även om jag inte lyckas lista ut var "Gubin" kommer ifrån.

Liddle Kiddles

Liddle Kiddles, som fick behålla sitt originalnamn vid lanseringen i Sverige, var små dockor, cirka mellan 3 och 10 cm höga. Mattelvar företaget bakom dem och dockorna producerades under en femårsperiod, från 1965 till 1970. 70-talets början bjöd dock på en oljekris och dockorna, som var gjorda av vinyl, togs bort ur produktion då priset för dem skulle blivit för högt.

Jättekatalog från Mothercare

Här finns allt för dig som väntar barn, och som har barn upp till 5 år. Sexåringar göre sig icke besvär alltså.

Sagan om riddaren, som blev kund i tandlandet

När produktreklam började synas i svenska serietidningar så skedde det genom tävlingar, samarbeten med tidningen som reklamen publicerades i eller som sagor. Här är ett perfekt exempel från 1969 där Pepsodent har en hel historia - Sagan om riddaren, som blev kund i tandlandet" - som lyfter fram hur bra Pepsodent och tandborstning är.

Lek med 64 cm Kalle Anka

Att man ska få med en liten present i flingpaketen är en tradition i Sverige, om det så är en liten leksaksfigur eller samlarbilder eller något annat. Själv har jag ätit min beskärda del av Kalas puffar och borde samlat på mig en mindre samling av prylar, men det är inget jag kommer ihåg eller har kvar. I slutet av 60-talet kunde OTAs Fraskuddar och Kalas puffar stoltsera med små seriehäften med Disneyhistorier i paketen - och du kunde också få en 64 centimeter stor uppblåsbar Kalle Anka om du köpte deras frukostflingor.

2 roliga tidningar som du måste läsa!

Pelle Svanslös känner jag ju till, både som serie, som bok och som tecknad film, men ... Billy Bäver? Nej, den serien har jag inte sett tidigare, och mina tankar- eftersom jag växte upp under 80-talets massiva collegefilmproduktion, så låter det något ekivokt med namnet Billy Bäver. Men så var det så klart inte.

Billy Bäver var en spansk skämtserie som publicerades i en egen serietidning och som enrutesserie i serietidningen Pelle Svanslös. Det blev dock inte så många nummer av tidningen om Billy, drygt 20 stycken, sedan var det stopp.

Lassie!

Lassie gjorde nog att populärifiera (är det ett ord, tveksamt) bordercollien som hundras, många trodde nog att deras nyvunna husdjur var lika smart som Lassie var på film. Lassie kunde dra upp Timmy ur brunnar, hämta folk när katastrofer närmade sig, kunde nästan prata och var nog egentligen bara ett par steg från att kunna vara Stålmannens flygande stålhund. Som sig bör på den tiden, om en figur blir populär genom film och tv, så kommer serietidningen som ett brev på posten.