"Kom hit, Fantomen!"

1950 kom första numret av Fantomen ut i Sverige efter att ha rullat en stund i seriestrippform i dagstidningarna, och när det vankades 25-årsjubileum så gav Streaplers ut låten "Kom hit, Fantomen" som hyllade den, för Sverige, blåklädde figuren.

"Kom hit, Fantomen, det är bråttom, skynda på. Kom hit, Fantomen, ta din mask och din trikå" är en av raderna från det här underbara örhänget. Låten finns (såklart) på Spotify.

Dags att samla toppspelare från fotbolls-VM

I brist på VM i fotboll i år kan man ju titta tillbaks till 1974 och minnas storheterna som spelade då. Eller bara nöja sig med att samla på sig de olika bilderna och klistra in i samlaralbumet. Häftig tävling finns med i albumet också, med möjligheten att vinna "pappa-son-resor" till ligafotbollens London. Inte illa, även om det hade varit coolare att komma till fotbolls-VM, men det var väl antagligen för dyrt...

Hairlock Shomes i Seriemagasinet

Den omåttligt populäre Sherlock Holmes av Arthur Conan Doyle har parodierats både en och två gånger sedan första berättelsen kom ut 1887. En svensk-dansk parodi är Hairlock Shomes där svensken  Magnus Knutsson och dansken Freddy Milton (som då var bosatt i Sverige) stod bakom text och bild. Serien publicerades på 1970-talet i svenska Seriemagasinet, som den här annonsen gör reklam för, och dess systertidning Seriemagasinet Special.

Kom med i kuliga Kalle Ankas Bokklubb!

Grunden i mången barnkammarens bibliotek - Kalle Ankas bokklubb. Alla har väl, på ett eller annat sätt, haft någon av dessa böcker i sin bokhylla. Själv gick jag med i bokklubben när mina barn var små, som gav många härliga lässtunder tillsammans. Här är det klassiker som Dumbo och Bambi som lockas med, och vem kan motstå dessa underbara historier...?

Samla på Berömda bilar

Samlarbilder, samlarbilder, samlar... bilar! Baserat på de annonser som jag scannat in genom åren så skulle jag säga att Williams förlag var bland de första och största att ge ut samlaralbum och samlarbilder. Här är det inte fotboll, hockey eller någon film utan berömda bilar, klubbmärken och dess förare. En liten sökning på nätet visar att det finns märken där ute till försäljning, så ut på Tradera ögonaböj om du vill komplettera ditt samlaralbum!

1979 - Stålmannens superår

1979, året då Stålmannen firade sitt 30-årsjubileum, uppmärksammades i svenska serietidningar på många olika sätt, framför allt genom annonser i andra serietidningar. I år, när detta skrivs, är det 2024 och enkel matematik gör att mannen med rost i kalsongerna firar 75 år! Detta då som egen serietidning i Sverige, det första numret kom ut 1949. Som egen seriefigur, Superman, så dök han ju upp redan 1938 i DC Comics i USA.

Tuffa tag i Kalle Ankas pocket

Ja, det är klart att man gladeligen avbryter den hemska hockeyträningen om man får en Kalle Anka-pocket i näven. Sällan har man väl snabbare klivit av isen för att sjunka ner i äventyren med Kalle, Musse, Långben och de andra i centrum. Här är det nummer 5, 6 och 23 som lyfts fram i annonsen, och nummer 23 kom mycket riktigt 1977, samma år som annonsen kördes i tidningen. Nu, januari 2024, är man uppe i nummer 550! 

Missa inte Ludde och Glada Julparaden

De här böckerna var säkerligen med i jultidningskatalogerna det året som annonsen kördes i serietidningarna, 1979, men fanns även i affärerna, kanske framför allt landets bokhandlare. Klassiska Walt Disney-album som passade fint under granen.

Ricky Bruch läser minsann Fantomen

För den sportintresserade är Ricky Bruch inget okänt namn. I kulstötning och diskus tog Ricky medalj efter medalj, alltfrån OS till svenska mästerskap. I SM dominerade Ricky diskuskastning och tog nästan ett dussin guld från slutet av 60-talet till början av 80-talet. Samma år som den här annonsen kördes, 1978, tog han även guld i grenen stövelkastning med ett imponerande kast på 39,83 meter. Inte undra på att han tillfrågas om att få göra reklam för Fantomen!