Nya spännande överraskningar från Kinder

Finns det någon mer klassisk kombination av godis, leksak och överraskning än just Kinder-ägg? Här görs det reklam för att det finns en ny laddning spännande överraskningar i äggen, och det vete tusan om jag inte hade samtliga dessa, tycker mig känna igen dem så väl. 1985 var jag 11 år, så rent målgruppsmässigt så är det mitt i prick.

2022 fick vissa som köpte Kinder-ägg en helt annan överraskning, de kunde få med salmonella på köpet. Kanske inte den överraskningen man suktar efter...

Kapten Krisp!

1963 kom en ny produkt ut på den amerikanska marknaden. Havrekuddar rostade i socker och honung. Namnet på frukostflingan var Cap'n Crunch, en hopgradning av Cap'n Crunch. Till Sverige kom flingan först 20 år senare, 1983, och fick då det svenska namnet Kapten Krisp. Kanske var det smaken som gjorde att flingan fick en evig plats i mitt minne, kanske var det paketen med dubbla baksidor som man fick "riva upp" för att se. Det var liksom en extra överraskning, och dubbelt så mycket underhållning jämfört med de andra frukostflingorna som "bara" hade en baksida.

Teknik som i verkligheten

Teknik som i verkligheten, ja, det är en bra beskrivning av LEGOs teknikssatsning.

Goliat - Äventyret finns!

Goliat var en personlig favorit, både som serietidning och som tecknad serie på TV. Skapades av Kenneth Hamberg i mitten av 1970-talet och blev tecknad serie i tv-programmet Hajk något decennium senare. På wikipedia sägs det att avsnitten var ungefär 4 minuter långa, jag minns dem som mycket längre.

Smycken från Gaselle

Gaselle hittade sin målgrupp i serietidningar med en kvinnlig målgrupp; Ung & Kär och Min häst, för att nämna några. Smycken på postorder var deras grej, och de hade ett stoooort utbud. Även trendiga Palestina-sjalar fick komma med i annonsen, och om man inte ville köpa på postorder så kunde man bege sig till deras lager i Enskede, T-banestation Tallkrogen.

Polistil - Nu ännu snabbare

Snabbhet säljer, även om det så är leksaker och bilbanor. Polistil klämmer till att deras bilbana är snabb, men även att "det är bilbanan som ger dig mycket för pengarna". Björn Waldegård är också med i annonsen. Björn är en av Sveriges främsta och mest kända rallyförare genom tiderna, så det är klart att han platsar här när det handlar om racing och snabbhet.

Kuriosa kring Björn: När Disneyfilmen BIlar kom 2006 gjorde Björn rösten till bilden Björn Rallygård.

Alltid mycket att göra i Legoland Stad

Den här bilden är som ett knytnävsslag i nostalgi-magen hos mig. Det är så många av byggsatserna som visas på den här bilden som jag hade, eller byggde ihop med LEGO-bitar som jag redan hade i min LEGO-låda.

50 år med Blondie och Dagobert

1982 var Blondie världens mest lästa och spridda serie, antar att vi får utfå från antalet nyhetstidningar och serietidningar som Blondie fanns representerad i för att nå fram till den statistiken. Oavsett, att kunna nå cirka 90 miljoner människor är inte illa för en serie.

Blondie och hennes man Dagobert (med sin krikelinare - mackan med runt 20 mackor i olika lager) är en välkänd syn för många, och en källa till skratt och tänkvärd stillhet. En klassiker, med andra ord.

Samla och byt Elitserien 84/85

Snart är det dags för hockeyn att dra igång, det kan man inte tro när solen gassar ner över augustimånadens sista semesterdagar eller första arbetsdagar efter semestern. Om vi backar till 1984 så hade man möjligheten att gassa sig i nya samlarkort för Elitserien med totalt 243 olika bilder. Utöver bilderna fanns det statistik om matcher och spelare, CSKAs hockeyskola (någon som vet vad CSKA är?), matchprogram och hockeyhistoria. Fullmatat till bredden med andra ord.

Smaken som golvar dig

1976 slog Sylvester Stallone igenom med dunder och brak i och med filmen Rocky, boxaren. 1979, året innan den här annonsen kördes i serietidningen Knasen, kom uppföljaren, Rocky 2. Huruvida Fazers chokladbit med mandel och nötter har något med boxningsfilmen att göra är oklart, men boxningshandsken är ju en solklar koppling. Det finns också vissa likheter till glassen Rocky Road, med nötterna som finns i båda, men glass och boxning och Rocky har inte så mycket gemensamt, så jag sätter min peng på Rocky Balboa och kopplingen till chokladbiten och annonsens utformning.