Här var det Åke Skiöld igen

Tillsammans med Hubba Bubba och flingsorter av alla de slag är det nog Åke Skiölds teckningskurs som har haft mest annonser i de svenska serietidningar under alla decennier. Här är en tidig version med lite bleknade färger (verkar vara designat på det sättet då jag har hittat samma annons i andra tidningar och då är färgerna ungefär detsamma), men vi har med alla de element som vi känner igen: Åke själv, Rit-Ola ner till vänster, garantirutan (försvann i senare annonser), exempel på vad man kommer kunna rita när man är klar och en massa text.

Åke Skiöld säger "Rita med mig!"

En lite ovanlig variant av Teckningskursen, kanske mer känd som Åke Skiölds teckningskurs. Svart vit dessutom, vilket är ovanligt då merparten av liknande annonser körts i färg, både före och efter 1972 som den här annonsen visades i Kalle Anka.

Visst kan du teckna!

Antalet varianter på Åke Skiölds teckningskurs är nog lika många som de som köpte den här postorderkursen. Teckningskursen är ju det egentliga namnet, men Åke Skiölds porträtt och handledning fanns med under större delen av 1900-talet. Tillika lejonet som man försökte rita av, men misslyckades med om och om igen.

Åke Skiölds teckningskurs

Det var ett tag sedan vi hörde något från Åke Skiöld här på Reklam Från Förr, men nu är det dags igen. Teckningskursen med Åke Skiöld som inspiratör och garantör har anor tillbaks till 1950-talet och i början fanns hans ansikte med i annonsen, men här har det fått ge plats åt de teckningar som synts i många av annonserna.

Ännu en version av Åke Skiölds teckningskurs

Teckningskursen med Åke Skiöld har ett otal annonser i olika format, och här är ytterligare en. Denna gången syns inte Åkes ansikte utan enbart hans namn står med i annonsen.

Teckningskursen med Åke Skiöld

Det märks att Åke Skiölds teckningskurs klarat sig decennium efter decennium, för det finns nästan lika många varianter på kursen som det finns decennier på ett århundrade. Den här är lite mer sliten än andra, men det beror ju också på tidningens skick som jag hämtat den från, men den har också mer text än bild än många av de andra annonserna.

Teckningskursen med Åke Skiöld

Ännu en variant av alla de annonser som teckningskursen ledd av Åke Skiöld fyllde seriemagasinen på 1900-talet. 15 brev med kursmaterial och möjlighet att skicka in sitt material till Åke för "betygssättning" och feedback. Inte illa.

Åke Skiölds hobbykurs i teckning

Åke Skiölds tecknarskola är en av de annonser som körts längst över decennierna på 1900-talet. 15 kursbrev samt möjligheten att få sina teckningar bedömda av Åke för bara 330 kronor plus porto. Det är inte illa, må jag säga.