barbie

En reklambild med titeln Se till att du får rätt saker.

En typisk annons för Barbie - en kort historia med bilder på produkterna.

Vad som fångar mina ögon den här gången är texten mot slutet: "Se efter så att det står Barbie på förpackningarna. Då vet du att du får rätt saker."

Nog för att det fanns andra konkurrerande leksaker som såg ut som Barbie, men hade det vid den här tiden blivit ett så stort problem att man var tvungen att informera om det? Eller hade BRIO Scanditoy blivit nerringda av ilskna köpare som beklagade sig över att deras dockor inte höll måttet? Att de gick sönder lätt? Och att det visade sig att de inte alls köpt Barbie, utan någon billig kopia?

Tänk om man hade fått vara med på det mötet på reklambyrån när de tog fram den här texten....

Läs mer om "Se till att du får rätt saker" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Samla & Byt med Barbie!.

Samlarbilder var - och är! - en stor grej. De här tillhör såklart de enklare, klistermärken som ska klistras in i ett samlaralbum, medan andra var lyxigare och var ämnade för byten. De här gick såklart att byta också, man stod ju alltid med ett lager av extra bilder som man inte hade någon nytta av...

Läs mer om "Samla & Byt med Barbie!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Häng med till stranden!.

Häng med Barbie, Skipper och Ken till stranden. Japp, det var antagligen så vi såg ut 1988... eller nära på i alla fall. Färgerna stämmer. Kanske lite i överkant, men annars inte helt olikt. Just nu undrar jag hur Ken håller fast sin frisbee. Den liksom hänger bara i handen... utan att han håller i den med tummen. Har Ken väldigt kladdiga händer, eller vad är det frågan om...?

Läs mer om "Häng med till stranden!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Rockfolket är i stan!.

Barbie drar med sig sina kompis Dee Dee, Diva (!) och Derek till stan där de ska rocka r*ven av alla! Annonsen är så i tiden, med tanke på att året här är 1986, med kläder i neonfärger och säkerligen tre tuber hårspray.

Läs mer om "Rockfolket är i stan!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Barbies syster kan minsann kissa.

Under många decennier, fram till tidigt 1990-tal var BRIO återförsäljare av allt som hade med Barbie att göra. Framgångssagan som är Barbie höll dockmarknaden i ett stramt grepp i över 40 år, men började tappa mark under 1990-talet. Inte bara i Sverige utan globalt. Ungefär i samma veva startade Mattel en egen säljorganisation för de nordiska länderna och den här annonsen för kissande lillaystern Shelly är gjord av reklambyrån Ogilvy & Mather 1997.

Läs mer om "Barbies syster kan minsann kissa" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln NaturBarbie intar leksakshyllorna.

Det är måhända vuxenlivets alla mödor och besvär som får mig att koppla "NaturBarbie" till något helt annat än vad Mattel försöker nå i den här annonsen. Hästen Sprint kan gå själv om du matar den med batterier, vilket säkert attraherade målgruppen...

Läs mer om "NaturBarbie intar leksakshyllorna" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Barbie har fått en egen tidning.

Den klassiska tjejleksaken fick en egen serietidning på 1980-talet.

Läs mer om "Barbie har fått en egen tidning" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Kom igen, vad pratade de om?.

Rosafärgad reklam riktad enbart mot tjejerna känns det som. Men det är klart att man undrar vad Kristall-Barbie och Kristall-Ken pratade om där ute på verandan....

Läs mer om "Kom igen, vad pratade de om?" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Sindy - med "fickpengskläder".

Cindy - den ständige Barbie-konkurrenten - lanserades här med konceptet "fickpengskläder", småförpackningar med enstaka kläder för en billig penning.

Läs mer om "Sindy - med "fickpengskläder"" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Dagens kvinna.

Storstad. Alla tycks stressa... Barbie också, men hon hinner ju ändå träffa Ken på en lunch...

Läs mer om "Dagens kvinna" och se liknande inlägg.