Dröm idag...

Önskeklubben i toffelhjältarnas egen tidning Lilla Fridolf var klubben för den som drömde och önskade högt och lågt. Varje månad uppfyllde klubben önskedrömmar åt sina läsare (eller var det prenumeranter). Ibland var det en tågresa, någon gång en dykarutrustning, en annan gång ett fiskespö. Här i hagalna familjen är det en flådig bil, uppträde med ABBA, en päls och att få flyga flygplan som står högt i kurs. Tveksamt om en bil (är det en Rolls Royce?) skulle passa Önskeklubbens budget... 

Fabulands nya lekkamrater

LEGOs fabel-satsning Fabuland höll i ett decennium, mellan 1979 och 1989. Med strax under 40 unika figurer och deras hus gick det alldeles utmärkt att skapa historier och berättelser i stil med Beatrix Potter och TVs Fablernas värld, som av en slump också hade sitt slut 1989. I den här annonsen är det Kurt Kråka (Charlie Crow), Katarina Ko (Clara Cow) och Henry Häst (Harry Horse) som gör entré i Fabuland.

TYCO - Snabbast vinner!

Fartfylld annons för bilbanor från TYCO. När jag var ung var det TYCO som hade de coolaste banorna, och jag önskade mig hett ett paket från just TYCO. Dock fick jag hålla till godo med en kort bana som mina äldre systrar fått när de var unga. Man åkta bara runt, runt, runt och hela tiden åkte bilarna av banan. Det dög ju, men jag önskade alltid att jag hade fått TYCOs Daredevil Cliff Hangers, där bilarna kunde köra uppför väggarna - det var sååååå cooolt!

Prenumerera på Wheels Magazine

Wheels magazine var en av de där tidningarna som alltid stod i tidningsstället på macken eller i livsmedelsbutiken på 1980-talet. Inte för att jag var det minsta intresserad av innehållet, men loggan stod liksom ut och etsade sig fast i minnet. Om du tyckte om att läsa om och kolla på bilder av hot rods, dragsters, motrocyklar och andra motorfordon, ja då var detta tidningen för dig.

Modellbilar från Esso

Tänk att få en veteranbil från Esso i julklapp. Tjaaa, det kan bli en vinst, det kan också bli tårar. Det beror ju helt på vilka intressen man har - eller rättare sagt hade 1965 då den här annonsen kördes i svenska serietidningar. En googling gav inte mycket resultat gällande dylika bilar, så antingen blev det ingen hit, eller så har de lekts sönder och därigenom inte sparats till eftervärlden.

Leksaker från Britains

Vete tusan om jag inte hade den här jeepen och hästtransporten, det ringer i nostalgiklockorna överallt. Dock har jag inget minne av någon häst, men man kan ju transportera så mycket annat i en hästtransport - legobitar, stenar, godis, smurfar eller någon annan leksak av mindre storlek. Bra grejer är det i alla fall med Britains, de höll länge.

Dinky Toys - Modeller för experter

Här är några bilmodeller som man kunde dregla över, både då som nu. En dragster med startbox! Startboxen gör att dragstern far iväg i hög fart, precis som en dragster ska göra. Bara en sån sak. Också en Hertz leveransbil med en skjutdörr på sidan. Så cooolt. Fast det är nog flygplanet som är coolast. En Hawker Siddeley Jet med landningsställ som går att fälla in och kabindörr med trappsteg. Hur coolt som helst! Vill bara ha!

Vad sägs om en Rolls?

Det är lite skillnad på de här: en Rolls mot en Rover. Säkert bra bilar båda två, men det känns lite lyxigare att leka med en Rolls Royce jämfört hur det skulle vara att leka med en Rover. Med tanke på att riktpriset är 33 kronor på båda, hoppas jag att alla valde Rollsen framöver Rovern.

Julens alla leksaker på NK

Med lite över en månad till julafton gör NK en drive för att sälja leksaker. Och det gäller att vara ute i god tid ifall det man beställer ska hinna komma fram innan jul, för det är just det som den här annonsen erbjuder - postorderhandlande. Antingen kunde man betala mot postförskott, men man då också använda sitt NK-konto för att beställa och i efterhand faktureras (antar jag) det man handlat.

Här kan vi också lära oss att 1978 fanns NK på fem ställen: Stockholm, Göteborg, Malmö, Farsta och Täby.

Corgi Rockets - Nu med elektrisk drift

Tänk att hotta upp sina leksaksbilar med något som heter Electrorockets! Att få koppla på en mojäng som gör att ens Corgibilar kan snurra runt i en bilbana om och om igen. Det här måste ju varit den ultimata evolutionen till att ha vanligt leksaksbilar att leka med...