Motorbörsen - en klassiker!

Innan internet var Motorbörsen en av Sveriges mest sålda tidningar. Gällde det att köpa och sälja bilar, eller motorcyklar eller delar till dessa motorfordon, var det till Motorbörsen man vände sig. Den här annonsen upplyser oss om att tidningen har 310.000 läsare varje vecka (enligt Orvesto). Ironiskt nog så blev internetpaketet årets julklapp samma år som den här annonsen kördes i bland annat tidningen Larson!

Record breakers är här!

Om du var ute efter hastighet så var Record Breakers en bra leksak. Dessa batteridrivna bilar kunde i bästa fall komma upp i 30 km i timmen på de banor som de åkte på, under optimala förhållanden. Du kunde också pimpa dina bilar på ett relativt enkelt sätt, byta ut däck, spoilers och annat som gjorde bilen till det den var. På vissa modeller kunde du till och med ha två motorer! Ursprungligen en japansk leksak som togs till USA och Europa av Hasbro och deras distributörer, som här i Sverige var Brio Playmix.

Månadens modeller med Matchbox

Matchbox har ett koncept som jag hade kunnat döda för om jag hade varit barn när de här annonserna rullade i serietidningarna i slutet av 60-talet. Deras samlarbox är en sådan grej som jag hade skrivit upp på varenda önskelista år efter år. Att deras modeller är stöpta efter verkligheten är naturligtvis kul och intressant, men jag kunde ha lika skoj med en plastbil som fantasin hade skruvat samman. Men det är klart, sådant låter ju bra, och "good craftmanship" ska man ju premiera.

CorgiToys julparad

Är det jul så är det jul. Då slår man på stort, och här visar CorgiToys upp några riktigt fina grejer. En Concorde - som julen 1969 när den här annonsen kördes fortfarande hade sju år kvar till sin premiär som passagerarplan - och en brandbil av modell större. Whizzwheels kallas de modeller med lågfriktionshjul,  där en av dem ser riktigt futuristisk ut. Att få något från den här annonsen under granen hade nog gjort vilken unge som helst glad.

Den perfekta bilen

Den perfekta bilen finns inte. Eller finns den? Matchbox anser att de är något på spåren i alla fall. En kul annons-copy tillsammans med 16 foton på det stora urval som de har i sitt sortiment. Färgen grön verkar vara en gemensam faktor på 1970-talet i alla fall.

Välj Saab av personliga skäl

Säkerhet har alltid varit A och O i svenska bilar. Trepunktsbältet uppfanns i Sverige (och patenterades icke, för att andra bilproducenter skulle kunna efterapa uppfinningen för säkerhetens skull) och i den här annonsen för Saab så är det säkerhet som lyfts fram, säkerhet för barnen.

Kör jättesnabbt med Matchbox Superfast

Bilbanor har alltid varit roliga att leka med, och när man la till loopar och små maskiner och hjälpte till att sätta fart på bilarna blev det ännu roligare. Matchbox har sedan tidiga år levererat dessa paket och även om de kanske inte är marknadsledande, så ledde deras leksaker till mycket trevliga och nu nostalgiska minnen.

Förståsigpåare väljer Dinky Toys

Vilken slogan! "Förståsigpåare väljer Dinky Toys". Den skojar man inte bort. Men visst, i viss mån har de rätt, Dinky Toys levererade bra kvalitet, om inget annat så kan alla som tittat på Antikrundan genom åren ha fått lära sig det. Leksaker från Dinky Toys har ökat i värde och kan inbringa en ganska bra summa på auktioner, stora som små.

Bilar från HUSKY

Husky är tillbaks med en ny annons, denna gång med maffiga present-set med en större mängd leksaksbilar i paketet. Samlarväskan är ju cool också, om man hade haft råd med en sådan och fyllt den med bilar så hade man ju varit skolgårdens konung!

Nya modeller med Lego Technic

LEGO Technic har säkerligen varit ingången till mången persons val att bli ingenjör, och det är en väldigt pedagogisk leksak. Med hjälp av mänsklighetens stora upptäckter - hävstångsprincip, kugghjul, med mera - så bygger man upp kopior av befintliga maskiner - eller skapar helt nya. Vem vet - Elon Musk kanske lekte med Technic-LEGO när han var liten?