Spännande nytt från Corgi Toys

Fler Corgi-bilar till folket! Jag skrev vid ett annat tillfälle att det ibland känns som att Corgi hade monopol på annonser i tidningar på 60- och 70-talet och för att stryka under det med tredubbla streck så har vi här ytterligare en annons med bilar. Här är det två snabba bilar - Mercedes Benz och Bröderna Adams Probe och en inte lika snabb - en snöröjare, också med Mercedes Benz som tillverkare.

Aurora - Spännande racing för hela familjen

Annonsen för Aurora bilbana ger i mina ögon ett litet plottrigt intryck, mycket information på liten yta. Men så är ju annonsen från 1980 också, och jag kanske jämför med TYCOs annonser som kom några år senare, vilket gav ett helt annat intryck. Cool är ju produkten i alla fall, och det är första gången som jag ser en långtradare - en transportbuss - för bilarna. På fotot står en på bilbanan, undrar om den liksom racingbilarna gick att köra på banan...?

Ska det va, ska det va Corgi Toys

Tänk att få vara i den situationen där man har en Scammell Handyman och tillräckligt många Corgi toys-bilar att fylla den med. Vilken lycka! Corgi Whizzwheels syns i den här annonsen också, vilket var Corgi Toys motsvarighet till Matchboxbilarna som benämndes som Superfast. Det handlar helt enkelt om en förbättrad teknik som gör att hjulen på bilen kan snurra bättre och snabbare.

Den läckra bilen Super Jet 4WD

En radiostyrd bil var en av mina högsta drömmar. Jag önskar mig detta gång efter annan, och när jag inte fick någon så tog jag saken i egna händer och beställde en från Hobbex eller Ellos eller något liknande. Mina föräldrar var väl inte jätteglada när paketet kom hem och det var en hel sommars gräsklippande och andra sysslor jag fick hjälpa till med för att betala av beställningen. Men så cool den var. Fast inte lika cool som den här.

Corgi Rockets upphäver tyngdlagen

Ibland känns det som att den enda reklamen som syntes på 1960- och 1970-talet i Kalle Anka var reklam för leksaksbilar. Corgi, Husky och Matchbox var väldigt dominerande bland tidningarnas annonser. Därför kommer här ännu en. Detta är ett av Corgis varumärken - Corgi Rockets, de bilar som var framtagna för att susa fram i Corgis racerbanor med vägar av plast.

James Bond och Läderlappen!

Leksaksbilar lekte jag naturligtvis med när jag var liten, gjorde vägar i sandlådan, orsakade trafikolyckor eller översvämningar där vattenslagen fick agera orsaken till naturkatastrofen. Men som vuxen, med otaliga sedda tv-serier och filmer, så blir jag ju alldeles till mig när jag får se bilar som hämtas från den populärkulturella sfären.

Ta bara James Bonds Aston Martin, komplett med katapultstol. Fanns med i filmen Goldfinger som kom 1964, som också ryktas vara första gången en laser visas på film.

Vad sägs om att äga en vägvält?

Fler modeller ur Dinky Toys sortiment, denna gång en Mercedes och en stabil ångvält, en Aveling Barford. Ångvälten var en kopia av en av just Aveling Barfords produkter, ett företag som startades 1934 i Grantham, England och som rönte internationell framgång med sina maskiner för markbearbetning, till exempel den ångvält som syns på bilden i mindre skala.

Skalenliga modeller från Britain

Dagens verb: "burka". I annonsen från Britain gällande deras skalenliga modeller så återfinns ordet "burkslav". Enligt Wikipedia är en burkslav "den person som sitter i sidvagnen vid sidvagnsmotocross eller sidovagnsracing. Uppgiften för en burkslav är att parera svängarna och göra det så smidigt som möjligt för föraren att ta kurvorna", detta kallas också för att burka, en term som också används inom segling och när man kör snöskoter. Så har ni lärt er det.

Vad sägs om att äga en Lunar Bug?

En Bentley från Corgi Toys i all ära, men den stora behållningen från den här annonsen är ju den hel-coola Lunar Bug, som är så stor att den kan härbärgera en bil från två andra produktlinjer hos Corgi - Corgi Juniors och Corgi Rockets. Dock förstår jag inte vingarna, de kan ju inte tillföra så mycket funktionalitet på månen - fast å andra sidan blir det kanske lättare att föreställa sig att bilen kan flyga, när man leker med den på jorden... 🤷‍♂️

Motorbörsen - en klassiker!

Innan internet var Motorbörsen en av Sveriges mest sålda tidningar. Gällde det att köpa och sälja bilar, eller motorcyklar eller delar till dessa motorfordon, var det till Motorbörsen man vände sig. Den här annonsen upplyser oss om att tidningen har 310.000 läsare varje vecka (enligt Orvesto). Ironiskt nog så blev internetpaketet årets julklapp samma år som den här annonsen kördes i bland annat tidningen Larson!