3 Musketeers, Milky Way och FIB Aktuellt

Historien bakom chokladbiten 3 Musketeers börjar redan 1922 (eller 1923 beroende på källan) då godistillverkaren Frank C. Mars tog fasta på en idé som hans son, Forrest, hade och skapade chokladen Milky Way. Chokladbiten består av luftig nougatfyllning med ett lager kola insvept i god choklad. Jämförbar med chokladen Mars, som också kommer från Franks företag, eller Marabous chokladbit Japp.

Luftiga, goda 3 Musketeers

3 Musketeers kommer från USA och försvann sedermera från de svenska hyllorna för att ungefär 10 år efter den här annonsen kördes lanseras på nytt under namnet Milky Way.

Precis som chokladbiten Banjo, som fanns i samma veva, så är det - fortfarande lika förvånansvärt - Svenska Tobaks AB som står som distributör till chokladbiten.

Tiotusenkronorsfrågan om Penny Penny

En godisbit som gick mig förbi, men som verkar och ser rätt så god ut. Lite Big Cat (numera känd under namnet Lion), lite Snickers och kanske lite kexchoklad. Hade gärna åkt tillbaks i en tidsmaskin och prövat det här godisbiten. Dock så verkar inte Sveriges befolkning tyckt speciellt mycket om den eftersom den inte fanns under så många år, men vem vet - konkurrensen i början av 1980-talet kanske helt enkelt var för tuff...?

Vinn lördagsgodis!

Finns det någon annan rubrik som kan fånga ett barns intresse? "Vinn ditt lördagsgodis". Inte illa, inte illa alls. Och vinsten sen - en hel låda choklad. Och 200 har chansen att vinna. Tävlingen är ju enkel också - skriv ner en frukost, en dryck, en chokladkaka och en grönsak (?!) som börjar på bokstaven M - supersimpelt!

Fånga en ny smak i och med Rapid!

Jojo, med ingredienser av mjölkchoklad, kola och puffat ris så kunde jag mycket väl tänka mig att smaka på den här nyheten. Det låter riktigt gott. Annars är väl annonsen ganska sparsmakad och nu ger den mest kraftiga 80-talsvibbar i form av skarp orangea kläder, uppstajlat hår (säkerligen med freondriva hårsprejburkar), jättestora gröna örhängen av plast och lika grönt nagellack. Modet från 1980-talet skrämmer mig lite grann och är glad att jag kunde glida förbi det i skydd av att vara ung tonåring med noll intresse för mode även vid årtiondets slut...

Vill du bli en smakprovare?

Vem vill inte bli en smakprovare om det innebär att man får en liten låda med godis hemskickat till sig? Och dessutom kan vinna ett silverhalsbank dessutom!

Det känns som att 5000 lådor inte riktigt räckte till. De borde ha fått in otroliga mängder fler brev med adresser till godisglupska barn (och föräldrar kanske)...

Marabou minikaka

En minikaka från Marabou som avslutning i lördagsgodispåsen - jo, jag tackar, jag. Inte helt fel. Prisgrupp 2 är det också, om jag minns rätt så var det relativt billigt, men får erkänna att jag inte har helt hundra koll på just det. Den här reklamen minns jag väl, och på senare år kanske det är tjejen till vänster som jag funderat mest över. Otroligt likt en ung Frida Hallgren, men mest troligt är det ju inte det...

Coolaste kornas mjölk blir Milkinis

Milkinis från Marabou var mjölkchoklad med ljus fyllning, så mjuk att den smälte lätt på tungan. Enligt några webbsidor så kom Milkinis ursprungligen från Milka, så antagligen så producerade Marabou dessa under licens. Å andra sidan så har både Milka och Marabou ingått i Kraft/Mondelez-koncernen, så det kanske bara har varit snack om att skyffla runt produkter inom koncentern.

Stort tack till Jonathan Johansson som skickade in bilden med all information om tidningen den kom ifrån.

Roliga historier och Marabou

Att berätta roliga historier är ett grepp som är ganska vanligt när det kommer till reklam. Bilder knyter an till klassiska historier, småböcker ges ut som reklam för företagen och ibland - som i det här fallet - så ska man skicka in sin bästa roliga historia för att vara med och tävla. Måhända kanske alla historier ledde fram till en bok eller ett häfte  med roliga historier som sedan kunde delas ut i affärerna, dete säger i alla fall inte annonsen något om.

Raider - Gott som räcker längre

Raider - eller Twix som den heter sedan 2000 - är en klassiker bland chokladbitar och som många håller kär. Och varför inte? Frasigt kex, mjuk kola och ett härligt täcke med mjölkchoklad.

För mig så är chokladbiten Raider förknippad med ungdomen och av någon anledning fastnade reklamjingeln "Take it easy, take a Raider!" extra hårt i min skalle. Och då är det ändå över 30 år sedan den reklamen gick på bio och kabel-tv.

Precis som kopian Banjo så distribuerades Raider vid den här tidpunkten av Svenska Tobaks AB.