Knattarnas tablettaskar

Knatte, Fnatte och Tjatte förärades med sina egna tablettaskar under Fazers samarbete med Disney på 1980-talet. Min absoluta favvis var Knatte med sin banansmak, men Fnatte och Tjatte "dög naturligtvis i krig", då med päron- och jordgubbssmak.

Disneyklassikern Pongo

I mitten av 1990-talet blommande köpvideomarknaden och Disney var en av de stora spelarna. I den här vevan köpte jag många av klassikerna - Djungelboken, Askungen, Bernhard & Bianca - och Pongo, som är en personlig favorit. Kanske var det att filmen fanns i hyllorna på stormarknader som gjorde att Egmont Music gav ut musiksagan med en liten bok, eller så var det bara ett säkert kort eftersom det är en bra Disney-historia.

Sommarspel från Disney!

LCD-spelen hörde 80-talet och la grunden för Nintendos spelimperium. Merparten av dessa LCD-spel kom också från Nintendo, där serien hette Game & Watch. Ändlöst blippande med ett ständigt ökande tempo när poängsiffrorna blev högre och högre. Det ter sig i mina ögon då lite lustigt att liknande spel introduceras i mitten av 1990-talet, fyra-fem år efter att Nintendos Gameboy, Ataris Lynx och Segas Gamegear finns på marknaden med bärbara versioner av större, mer avancerade spel.

Nestlé Disney Family

Walt Disney har varit frikostiga med att licensiera sina figurer till olika godis- och kakproducenter genom åren. Nestlé är en av dessa som fått pryda sina produkter med dessa, och här är det Musse som får presentera förpackningen med choklad - och ett vykort som extra plus i paketet.

Kalle Anka i vildmarken

Kalle Anka i Vildmarken gick upp på bio i slutet av 1960-talet och är ytterligare ett exempel på de matinéfilmer med ett urval av kortfilmer signerade Walt Disney som visats på biograferna i vårt avlånga land. Från affischen tror jag mig känna igen en hel del av de filmer som jag själv växt upp med - puman som pinat Kalle i ett antal kortfilmer, samt Janne Långbens fisketur där han använder sig av gräshoppan Wilbur som levande bete för att få ohemult mycket fisk. Så många minnen från Grästorps gamla konsertbiograf...

Mera mosaik med Ministeck

Ministeck. Inte hade jag en aning om att ett av de pyssel som jag knappt mindes från min tid på förskola i sex års ålder hette "ministeck". Pysslade med det gjorde jag i alla fall. Om och om igen. Byggde figurer efter mönster eller freebaseade. Man kan väl beskriva det som en omvänd pärlplatta. I stället för att hålen fanns i pärlorna, var hålen i plattan och sedan tryckte du dit olika former av ministek på den.

Gnuggbilder i frukostflingepaketen

Kalaspuffar och HavreFras, två klassiska frukostflingor, som här har försetts med gnuggbilder - gnuggisar - i paketen. 1 bild i det mindre paketet av Kalaspuffar och 2 i de större paketen. Inte illa. Walt Disney och veteranbilar visas upp i den här annonsen, men har för mig att det funnits fler motiv. På kartongen står det "Gnuggbilderna åter" vilket borde indikera att det funnits andra gnuggbilder så jag kanske inte minns fel ändå.

Är ni redo för Aladdin 2 och Jafars återkomst?

Aladdin från Disney blev en stor succé när den kom till biograferna 1992, kanske framför allt för att Robin Williams gjorde rösten till anden, en skådespelarinsats som kändes som handen i handsken. En succé kräver en (eller flera) uppföljare och två år senare släpptes Aladdin 2: Jafars återkomst direkt till videomarknaden, den ansågs inte tillräckligt bra för att nå biograferna. Robin Williams repriserade inte sin roll som anden, men i den svenska utgåvan så gjorde Dan Ekberg sin lysande rollprestation.

Mickeys Funsport

Det har alltid varit en bra strategi att locka med mer eller mindre kända seriefigurer för att få barn att börja med sporter, att få dem att äta grönsaker, att få på dem kläder som de inte vill ha på sig (t.ex. en varm tröja på en kulen höstdag). Här är det skidor, snowboard och cykelhjälm som får äran att prydas med Musse Piggs nuna och som ska locka till användning.

Matiné med Disneyfigurer

Matiné-visning, alltså en biovisning som gick på tidigt på dagen, strax efter lunch eller kanske aningen senare på eftermiddagen, var något speciellt när jag var ung. Nu, boende i en storstad, så visas biofilmer lite när som helst på dagen och jag ser eller hör aldrig ordet matiné. Kan sakna det, men förstår att tider och vanor förändras. Den här matinéfilmen, säkerligen ett potpurri av kortfilmer med Kalle och Långben, var jag för ung för att gå och se, men har sett andra, liknande visningar.