Fanta - nu med citronsmak!

1976 är året då Fanta Citron lanserades i Sverige (har jag skrivit om här också med en annons i samma stil). För min del får jag erkänna att jag drack mest Fanta Citron på 1990-talet, då som groggvirke på förfester och liknande. Tänka sig, bekännelser på hög (eller låg) nivå så här i anslutning till en gammal annons....

Fanta - För soliga, roliga dagar

Den orangea färgen går igen i såväl annons som produkt här - och det är väl inte så konstigt med tanke på att det är apelsinläsk som ska frontas. Annonsen med luftballongen har körts i några andra versioner (här och här) och här har de klippt in en bild från reklamkampanjen året innan där man kunde beställa en reklamfrisbee från Fanta.

Full fart med Fanta

Full fart med Fanta är det verkligen på den här bilden. Mina annonskritiska ögon undrar hur mycket av bilden som är retuscherad. Frågorna hopar sig också. Fanns båda flickorna i rutschkanan samtidigt? Står de på något så att de egentligen inte åker ner, bara för att se till att allt på fotona är skarpt, eller har de något slags rep eller lina? Är Mimmi Pigg skalenlig? Är verkligen Fanta i muggarna, eller är det något som de målat dit så det inte spiller över kanten? Och vad har "Fanta makes music in your mouth" med en vattenrutschkana att göra? Så många frågor, så få svar.

Köp en Fanta och få en hundvalp

Köp en Fanta och få en hundvalp på köpet - stämmer verkligen det? Nej, så är det såklart inte. Här har reklambyrån spunnit loss på att överraskningar är bra, att man inte kan få nog av glada överraskning. Till exempel när man får en hundvalp. Eller får möjligheten att dricka Fanta. Bilden på flasken visar enlitersflaskan av glas med skruvkorken från helvetet. Av metall med fyra-fem metalbitar som lossnar när man vrider upp korken första gången och som var sylvassa.

Fanta - festligt bubblande fruktdryck!

1976 - året då Fanta Citron lanserades i Sverige. Kom ihåg det årtalet och tråka ut din bordsdam eller bordsherre på nästa middagsbjudning. Tydligen så smakar Fanta som bilden ovan, och det är inte illa om det är så. Fast jag kan nog personligen inte säga att det bubblar så mycket på tungan att det frammanar en sådan bild inombords. Fast kanske... om det är en riktigt solig dag. Och Fantan är nästan iskall. Då! Kanske...

Festligt bubblande med Fanta

Kul illustration och intressant copy (som jag har skrivit om i den här annonsen som kördes i Kalle Anka & C:o baserat på samma mall, samma år), men det som jag fastnar för nu är inte bara det faktum att man återanvänt bilden på flaskan och glaset (återigen, jämför med annonsen i Kalle). Betänk också att man här inte bara missar att den högre flaskan kastar en lika hög skugga som det kortare glaset. Det finns en detalj till - vad står bakom flaskan? Vad kastar en tredje skugga?

Svensk frisbeesommar

Det är alltid bra att ge bort reklamprylar - och något så klassiskt som en frisbee är ju inte fy skam. Fanta - For The Win!

Vattenskadad Fanta

Sommar, sommar och sol! Ser helt underbart ut. Klassisk vattenslang i trädgården (ni som bor i lägenhet, göre er icke besvär) i sommarens härliga sol. Ger sköna vibbar, kanske mest för att på bilden syns den äldre sortens läskeburk samt de enlitersflaskor med drycken som fanns fram till PET-flaskorna tog över.

Min vän Fanta!

Ett litet udda par - Musse Pigg och Fanta, men det är inte första eller sista gången som Musse Pigg har sitt ansikte på en produkt. Musse har funnits på såväl lördagsgodispåsar, som pyssel och brädspel.

Riv av med Fantastiska Fanta

Fanta har en väldigt varierande linje av annonser - den ena underligare än den andra. Den är klassar sig nog in som en av de mer underliga - sälar på en cirkus som jonglerar med tre Fanta-burkar.

Vad som är lite kul här är att burkarna här fortfarande bara har de tre prickarna ovanför bokstaven N, trots att den här annonsen visas 1984. Redan 1980 började burkar med ett grönt löv intill prickarna introduceras på den globala marknaden, men här saknas det.