Knattarnas tablettaskar

Knatte, Fnatte och Tjatte förärades med sina egna tablettaskar under Fazers samarbete med Disney på 1980-talet. Min absoluta favvis var Knatte med sin banansmak, men Fnatte och Tjatte "dög naturligtvis i krig", då med päron- och jordgubbssmak.

Tar du den på Volley?

Samma år som den här annonsen kördes i tidningarna, 1983, bestämde sig Björn Borg för att lägga tenniskarriären på hyllan. Kanske har hans långa och storstilade karriär något med valet av titlar på de här tre tablettaskarna att göra, kanske inte. Volley var i alla fall min favorit. Smak av ananas och persika, det är ju som mumma för ett barns smaklökar. Annat var det med de andra -  mint och salmiak. Nej, de gick inte hem hos mig i alla fall.

20 miljoner dumleklubbor!

20 miljoner dumleklubbor om året. Det blir 54 794 om dagen om man skulle vilja pröva på att äta dem alla. Omöjligt säger jag. En utmaning kanske någon annan skulle säga. Det blir nog också det sista den personen säger. Pernilla Wahlgren var kändisansiktet för Dumleklubben, ett samarbete som hon inte vill prata om idag.

Gott och blandat à la Fazer och Kalle Anka

En av de mer långlivade och innehållsrika lördagsgodispåsarna av klassiskt stuk är Kalle Ankas lördagsgodispåse. Med Fazer i ryggen innehöll den moderna klassiker som Dumlekolor, prickar (skumkudde med kokos och chokladöverdrag), lakritsstång och Kalle Ankas tablettask, bara för att nämna några. 140 gram blandat gottis.

Annonser lyfter ju även fram det klassiska "köp påsen och skicka in så får du en värdecheck på posten". Sådana erbjudanden har man ju använt några gånger, jo jo....

Klubben för godisälskare

För 69 kronor, eller "några veckopengar" som det står i annonsen, hade jag gladeligen tecknat upp medlemskap för hela familjen med tanke på vad man fick: t-shirt, medlemskort, diplom med Pernillas autograf, nyckelring, Dumlefrimärken och ett klistermärke. Det är ju rena fyndet! Även för att vara 1989!

Lite larver kanske?

Chymos är nog mest känd för sitt mint-godis Marianne, men faktum är att de har producerat en hel mängd godissorter genom åren. Numera har Chymos försvunnit som varumärke och gått in under Fazer.

Pluto & Co

Baksidan av tablettaskar har under alla år varit ett bra sätt att lyfta fram samlarbilder, eller i alla fall något innehåll som gör att man vill spara asken eller baksidan. Här är det Fazer som slagit ihop sina påsar med Walt Disney, placerat Pluto på framsidan av asken och sedan valt att ha 14 stycken "samlarbilder" på baksidan. Samlaralbumet - eller Plutos Hundbok som den kallas här - beställer du sedan gratis där du får mer information om de 14 utvalda hundraserna.

Tiotusenkronorsfrågan om Penny Penny

En godisbit som gick mig förbi, men som verkar och ser rätt så god ut. Lite Big Cat (numera känd under namnet Lion), lite Snickers och kanske lite kexchoklad. Hade gärna åkt tillbaks i en tidsmaskin och prövat det här godisbiten. Dock så verkar inte Sveriges befolkning tyckt speciellt mycket om den eftersom den inte fanns under så många år, men vem vet - konkurrensen i början av 1980-talet kanske helt enkelt var för tuff...?

Ny ask som ger dig mer för pengarna

Vet inte riktigt vad Blondie och hennes man Dagobert har att göra med att Fazer har ökat storleken på tablettaskarna, men nyheten går ju fram genom pratbubblorna.

Hagbards salta katter

Inte allt för sällan användes seriefigurer för att lyfta fram och öka försäljningen av produkter. Här är det Dik Brownes Hagbard Handfaste (Hägar the Horrible på originalspråket engelska) som anklagar familjens hund Sniff (Snert på engelska) för att ha stulit Hagbards tablettaskegodis. 

Salta Katten har tillverkats sedan 1952 av företaget Fazer.