film

En reklambild med titeln Top Gun II !.

Vissa spel var bara helt enkelt häftigare än andra, och jag kommer ihåg när jag fick chansen att provspela Top Gun II i en affär i Trollhättan. Så. Häftigt!

Tyvärr hade jag inte råd att köpa spelet vid den tiden, och nu - sisådär 30 år senare - tror jag inte att jag skulle uppleva spelet som speciellt häftigt. Tiden är inte nådig mot vissa spel...

Läs mer om "Top Gun II !" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Hook - En riktig sjörövarhistoria.

När Steven Spielberg sätter sig i regissörsstolen så vattnas munnarna på leksakstillverkarna. Gammalt djungelordspråk, jag lovar. Här matades det ut leksaker från storfilmen Hook. Det är en av mina favoritfilmer, den fångar historien på ett bra och nostalgiskt sätt. Men huvaligen vad leksakerna inte speglar filmens underbara scenografi. De här blev nog ingen storsäljare i vårt avlånga land.

Läs mer om "Hook - En riktig sjörövarhistoria" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln En klassiker!.

Disneys Pinocchio är en av de bästa klassiska filmerna från animeringsstudion och samtidigt en av de filmer som skrämde mig halvt från vettet när jag var liten. Minns att jag hade en dockteater, som antagligen kom med Kalle Ankas tidningar, där man kunde spela upp scener från filmen. High tech på den tiden, och kul tidsfördriv.

Stort tack till Jonathan Johansson som skickade in bilden med all information om tidningen den kom ifrån.

Läs mer om "En klassiker!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Sängknoppar och kvastskaft!.

Gamla goda Sängknoppar och kvastskaft! En av mina favoritfilmer genom tiderna. Filmmusiken och historien är helt underbara. Minns att jag fick spelat in den här hos grannen som hade parabolantenn, och sedan såg jag sönder VHS-bandet.

Sängknoppar och kvastskaft var den sista Disneyfilmen som lanserades innan Walt Disneys bror Roy E. Disney avled. Han gick ur tiden en vecka efter biopremiären. Filmen jämförs ofta med Mary Poppins, och det finns många gemensamma nämnare. David Tomlinson, som spelar Emelius Browne är med i båda filmerna, skådespelaren Reginald Owen (i sin sista filmroll) likaså. Sångerna skrev av The Sherman Brothers, Robert Stevenson regisserade, art director var Peter Ellenshaw och Irwin Kostal såg till att musiken och framförandet blev bra.

Läs mer om "Sängknoppar och kvastskaft!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Aristocats!.

Aristocats! Favoritfilmen nummer ett! Hittad i, passande nog, en Kalle Anka-tidning. Tänk er alla de kändisar som gav sina röster till den här filmen - nu nog mest bortglömda, men då! Ojojoj...

Lite (o)intressant vetande: För att fånga så mycket av den franska atmosfären så tillfrågades Maurice Chevalier om han kunde tänka sig att sjunga titelsången. Legendariska Richard Sherman (en del av Sherman Brothers som ligger bakom manuset till filmen) härmade Maurice, spelade in det och skickade inspelningen till Chevalier. Maurice tackade ja på direkten, trots att han sedan tidigare sagt att han numera är pensionerad. Han sjöng in sången och det blev en succé och en klassiker.

Läs mer om "Aristocats!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Skrämmande nyheter.

En framgångsrik film föder leksaker... en massa leksaker. Ghostbusters var inget undantag.

Läs mer om "Skrämmande nyheter" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Filmen Tummelisa.

Don Bluth kommer alltid att få vara känd för att vara tecknaren som vände Walt Disneys studios ryggen och startade en egen filmstudio där han kunde få göra filmer som inte var så fluffiga och genomgulliga. Tummelisa var en av de större succéerna.

Läs mer om "Filmen Tummelisa" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln En klassiker släppts på VHS.

För alla som tittat på Kalle Ankas julaftonsspecial har Robin Hood haft en speciell plats i hjärtat. 1985 släpptes den på video minsann...

Läs mer om "En klassiker släppts på VHS" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Rudolf.

Alla känner till historien om Rudolf, renen med den röda mulen. Fast den här filmen vete tusan om alla känner till...

Läs mer om "Rudolf" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Bartok - En riktig hjälte.

En vita fladdermusen från filmen "Anastasia" fick tydligen en egen film, en film som totalt flugit under min radar. Undrar om den var bra?

Läs mer om "Bartok - En riktig hjälte" och se liknande inlägg.

Pages