Hubba Bubba - nu med colasmak!

Ooooh yes! Jag har alltid varit svag för cola-smak och det här tuggummit satt som en smäck när det kom. Det var otroligt gott, minns jag. Lite annorlunda reklam för Hubba Bubba också, merparten av alla Hubba bubba-annonser kan delas in i två kategorier: en med cowboytema (från den amerikanska reklamfilmen) och i serieformat där Kurt Italiaander lade grunden och som Alf Woxnerud sedan tog över och finslipade. Den här är en helsidesannons där stilen, i mitt tycke, liknar den som Ulf Jansson använde för seriefiguren Ratte.

Hurra för Kalle Ankas Lördagsgodis

En klassisk lördagsgodispåse - Kalle Ankas Lördagsgodis. Fazer fick till en bra blandning som de prydde med DIsneyfiguren nummer ett (ledsen Musse, men Kalle regerar faktiskt). Här och nu tittar jag mest på färgvalet av Långbens polotröja och framför allt hans karakteristiska mössa. Jag har aldrig sett den i en lila uppsättning, så antingen blev det något fel vid tryckningen eller så satte de en som inte var bevandrad i Disneys figurvärld att göra den här annonsen...

Köp MiniClownernas shorts

Under en period på 80-talet var de här läskiga clownerna maskotar för Marabous satsning på chokladkakor och Nonstop i mindre förpackningar, ett sätt att balansera lösgodisets intåg i det svenska samhället eller att det skulle bli lättare att köpa en mindre chokladkaka än en stor 200-grammare, kanske. 

Ett sätt att nå ut till målgruppen var i alla fall att producera shorts och sälja via annonser i pressen. Vete tusan om jag hade velat ha ett par sådana här shorts, men å andra sidan sprang jag i samma veva omkring i ett par shorts med 7ups maskot Fido Dido, så .... 

Hubba och Bubba och trollerimaskinen

Den här annonsen är lite av en gåta för mig. Den är så tidig att den borde vara gjord av Kurt Italiaander som ligger bakom de första seriestripparna med Hubba och Bubba, men det är inte hans stil. Dessutom så syns inte Kletisarna - de blålila antagonisterna som alltid försöker komma över Hubba och Bubbas recept - till över huvud taget, vilket också är ovanligt.

Alla gillar Juicy Fruit

För min egen del så minns jag mest de amerikansk-influerade reklamfilmerna som jag såg på bio där skådespelarna "vek" in tuggummit i munnen, den klassiska "Juicy Fruit"-vikningen kanske man kan kalla det. Den här reklamen var lite före min tid, men har naturligtvis snubblat över den. Här är det sol, värme och söderhav som är en del av varumärket. Några år senare kom en variant av den här annonsen, fast då med ett fotografi i stället.

Gelégodiset Australia från Nordchoklad

Svenskar har alltid varit svaga för godis i alla sorter, och ett nyhetsinslag på SVT 2009 slog fast att vi till och med är världsmästare på att äta godis. Vi äter i genomsnitt sjutton kilo godis per person och år, medan den genomsnittliga EU-medborgaren äter sju kilo per år. Godispåsen från Nordchoklad, Australia, hjälpte säkert till att öka några svenskars godiskonsumtion, men inte tillräckligt mycket för att det skulle bli en storsäljare.

Glasstårta i två spännande smaker

GB-clownen (som ett halvt decennium senare skulle få en ny design och benämnas som Clovve) lyfter fram en glasstårta med cirkus som minsta gemensamma nämnare - den heter ju faktiskt Cirkus! Två varianter finns nu: Banan/choklad där man lyfter fram Chiquita som en garanti för att det är kvalitet, vilket visar hur stort bananmärket Chiquita var vid det här tillfället, samt Vanilj/smörkola.

Alla cowboysare tuggar Hubba Bubba

Bubblan som blev känd i hela Sverige, vågar man säga så? Hubba Bubba och tjejen (som heter Gitte och var dotter till ägaren på reklambyrån som hade Hubba Bubba-kontot) med den stora bubblan fanns i varenda serietidning i början av 1980-talet, och på reklampelare, i affärer och så vidare. Bilden i bakgrunden kom från den amerikanska reklamfilmen, och gav temat med cowboyhatten på Gitte. Några år senare kom de tecknade serieannonserna med de rosa Hubba och Bubba som trumfar kletisarna i situation efter situation.

Uncle OLWs Super Peanuts

Amerikanska jordnötter går minsann inte av för hackor och i reklamtexten åker man snålskjuts på den forne presidenten Jimmy Carter (han var president 1977-1981 i USA) som var jordnötsodlare i sina unga år, innan han la mer tid på att engagera sig i politiken. 

Illustrationen av vargen, eller Ulven som den kallades internt, är gjord av Torvald Sundbaum, som jag berättat om tidigare.

Hubba och Bubba fixar överfallet

Återvinning var också en grej på 1980-talet. Den här halvsidesannonsen för tuggummit Hubba Bubba har även en längre variant som kördes vid samma tid, något som jag inte sett för andra liknande Hubba Bubba-annonser, men det kanske var innehållet som möjliggjorde ett sådant tilltag...?