Knattarnas tablettaskar

Knatte, Fnatte och Tjatte förärades med sina egna tablettaskar under Fazers samarbete med Disney på 1980-talet. Min absoluta favvis var Knatte med sin banansmak, men Fnatte och Tjatte "dög naturligtvis i krig", då med päron- och jordgubbssmak.

Tuggtabletten Basketball

Tugga Basket och samla samlarbilder. Citron- och mintsmak och samlarbilder på, verkar det som, amerikanska basketspelare. Nog för att jag aldrig varit jätteintresserad av sport, men var verkligen amerikansk basket så stort i Sverige att man vågade satsa på en sådan här utformning och insäljning...? Någon som kommer ihåg dem? Var de goda?

Tablettasken Skansen från Mazetti

Mazettis tablettask Skansen har, likt många andra godis-, glass- och flingsorter vid den här tiden, samlarmärken, och här är det svenska djur som står i centrum. Jag vågar gissa att om man samlade ihop samtliga 14 så fick kunde man lägga dem intill varandra och därigenom få en större bild med alla djuren på.

Godisbitarna, med jordgubbssmak, är sockerfria. Reklamtexten blir nästan fientligt uppmanande i slutet: "Du måste smaka Skansen jättegoda tabletter."

Klicka fram en PEZ

Från Bengt Löfquist HAB, som också haft Stålmannen-godis i sitt sortiment, kommer här PEZ. De roliga godisautomaterna som matar fram små tabletter med fruktsmak. Automaterna har tillverkats i cirka 1500 olika varianter sedan 1950-talet och kommer ständigt med nya "huvuden". 

Stora, mjuka bubblor

Hubba Bubba såldes från början in med en reklamfilm med western-tema, och det är därifrån som den svenska reklambyrån plockade bakgrunden till tjejen - som för övrigt heter Gitte - som blåser stora Hubba Bubba-bubblor och som blev ett affischansikte för tuggummit som slog omkull de tuggummituggande ungdomarna på 1980-talet.

Lär dig om Thor Heyerdahl med Palle Kuling

Palle Kuling lär ut intressanta fakta om sjöfart och i den här godisannonsen lyfter Palle fram Thor Heyerdahls Kon-Tiki-resa 1947. Bra initiativ att informera serietidningsläsarna om så kända och viktiga händelser, även om det naturligtvis endast är till för att sälja mer godis från Fazer.

Nestlé Disney Family

Walt Disney har varit frikostiga med att licensiera sina figurer till olika godis- och kakproducenter genom åren. Nestlé är en av dessa som fått pryda sina produkter med dessa, och här är det Musse som får presentera förpackningen med choklad - och ett vykort som extra plus i paketet.

Vad säger Stålmannen?

1978 kom första stålmannen-filmen med Christopher Reeve i huvudrollen. Det blev en smärre succé så inte konstigt att man sedan inte bara gjorde tre uppföljare, men även slog mynt av såväl varumärket Superman/Stålmannen som Christophers rollfigur. Här är det en tävling för att vinna såväl skateboard som godis. Avsändare är dock ingen av de stora giganterna - Marabou, Malaco, Cloetta - utan Bengt Löfquist HAB, som mest troligt står för handelsbolag.

Sockerfri Guldkola med Drutten & Gena

Drutten & Gena var barnprogramsfigurerna som i TV-programmet Sveriges Magasin fick eget liv med röster av Agneta Bolme Börjefors och Stig Carlberg. Konceptet köptes från den sovjetiska televisionen där originalet blev populärt eftersom det fanns en underliggande kritik mot sovjetsamhället. I Sverige blev innehållet mer en mild satir över könsroller, där krokodilen kan sägas använde sig av "mansplaining" för att använda ett modernare uttryck.

Lego i stället för snaskgotter

Vilken underbar reklam! Killen är helt förundrad över hur tjejen kan ha så mycket Lego. Svaret är ju enkelt: Hon väljer att lägga veckopengen på Lego i stället för godis. Då blir det mycket Lego i slutänden, helt enkelt. Några av de här hade jag nog när jag var liten, mest troligt så var det mina systrar som fått dem eftersom jag kom till lite senare än dem, och att bitarna helt enkelt lades i den stora gemensamma Lego-högen. Minns tydlig lastar-biten på traktorn upp till höger, till exempel.