Klubben för godisälskare

För 69 kronor, eller "några veckopengar" som det står i annonsen, hade jag gladeligen tecknat upp medlemskap för hela familjen med tanke på vad man fick: t-shirt, medlemskort, diplom med Pernillas autograf, nyckelring, Dumlefrimärken och ett klistermärke. Det är ju rena fyndet! Även för att vara 1989!

Milky Way Bonbons

Godisbiten 3 Musketeers återlanserades i början av 1990-talet under namnet Milky Way här i Sverige, och här kommer en vidareutveckling av godiset - Milky Way BonBons. Annonsen är tidstypisk med datamålade figurer som ger en 3D-effekt som tidigare var svår, men inte omöjlig, att uppnå. Här blandas lek (Finn fem fel) med skateboardåkande chokladkulor och produktinformation. Typsnittet för tankarna till tidig Apple Macintosh-dator, känns väldigt "titta, internet finns, och nu är det på väg ut i alla svenska stugor via Telenordia, Bredbandsbolaget och Tele2".

Nya spännande överraskning i Kinderäggen

En ständig favorit bland barn - Kinderägg. Godis, leksak och överraskning - tre saker i ett. Den dåligt dubbade tyska reklamfilmen rullar i bakhuvudet och jag minns själv hur många Kinderägg som köpts och monterats ihop. Själv hade jag såväl det lilla huset och gubben som syns längst ner till höger, med tydliga influenser av LEGO, känns det som.

Tuggummi som betalmedel

Det gäller att köpa billigt och sälja dyrt - det kan vilken mäklare eller finanshaj som helst berätta för dig. Här verkar det vara tjejen som sitter inne med dyrgriparna, i form av tuggummin av sorten Smajl. För två bitar ska han ro henne ... över hela sjön? Nästa stopp verkar långt bort mot horisonten.

Få frisk mun med Stimorol

Stimorol är kanske en av de mer klassiska tuggummitsorterna från det "flashiga" 80-talet. Deras formspråk i reklamfilmerna gick igen i de här tryckta annonserna. Ett gäng vackra, unga människor med fart och fläkt tuggade Stimorol och hade alltid jättekul tillsammans. Vet inte om de hade kul innan, eller om det var just Stimorol som tillförde glädjen... Det kan man ju fundera på.

Sedan är ju den här annonsen lite extra kul, bara för att titta på det enorma örhänget som tjejen har!

Det falska receptet

Annons i serieformat är ett perfekt medium när man vill påverka den yngre publiken, och speciellt när den är så välillustrerad som Hubba Bubbas 1980-talsannonser, signerad Alf Woxnerud. Antagonisterna Kletisarna försöker i annons efter annons komma över receptet som gör Hubba och Bubbas bubblor så stora och icke-kletiga, men de åker på däng gång efter annan. Såklart.

Dags för ett Brejk

Ibland märker jag av att jag är påverkad av reklam, trots att jag nog anser mig att jag inte är det. När jag läser annonsen för Marabous chokladbit Brejk så hör jag i mitt bakhuvud: "Have a break, have a KitKat". Så de har tydligen lyckats med sin marknadsföring. Marabous chokladbit Brejk klarade sig i ett par decennier, men stöptes om ett par gånger - såväl innehållsmässigt och förpackningsmässigt - innan den lades ner i början av 2000-talet.

Rymdkolan anfaller

McCowan's sega godisbit blev nog ingen höjdare i Sverige, trots att den lanserades här ganska snart efter att den kommit ut på marknaden på de brittiska öarna. Om det var konkurrens från andra godisbitar eller marknadsföringen som inte höll måttet är svårt att ta reda på, men en sak är säker: Wham finns fortfarande kvar på den brittiska marknaden och de säljer mycket av den.