Motorbörsen - en klassiker!

Innan internet var Motorbörsen en av Sveriges mest sålda tidningar. Gällde det att köpa och sälja bilar, eller motorcyklar eller delar till dessa motorfordon, var det till Motorbörsen man vände sig. Den här annonsen upplyser oss om att tidningen har 310.000 läsare varje vecka (enligt Orvesto). Ironiskt nog så blev internetpaketet årets julklapp samma år som den här annonsen kördes i bland annat tidningen Larson!

Hej alla Hundvänner!

Min Hund gavs ut under ett par år på 1970-talet, 1974-75, av Williams Förlag och blev därför ingen storhet bland de svenska serietidningarna. Koncentrerad kring - som titeln antyder - serier och innehåll kring hundar. I de första numren fanns det tävlingar där man kunde vinna en valp! Inte illa, inte illa alls.

Här kommer Scrappy Doo!

Mot slutet av 1970-talet tappade den tecknade serien Scooby-Doo i popularitet och som ett försök att förnya serien introducerades Scrappy Doo, vilket förde in nytt blod i serien och gjorde att den kunde fortsätta sändas i några år till. Scrappy är son till Scoobys syster Ruby-Doo, och torde då vara Scoobys syster-son, men i annonsen ovan benämns han som brorson. Kanske kan förklaras med att Scrappy benämns som Scoobys "nephew" på engelska, och översatt till svenska kan det vara både brorson som systerson.

Ny i Lajban: Morris

Morris är en svensk serie, skapad av Bengt-Åke Cras och Bob Heinz, som kretsar kring ett ungt lejon och hans apkompis som rymmer från en cirkus och hamnar i den svenska storskogen och de äventyr som följer på detta. Serien publicerades i serietidningen Lajban på 1970-talet.

Dags för Gigantiska serier

Serietidningen Gigant som, med få undantag, publicerade serier från DC Comics produktlinje var en långlivad tidning i den svenska seriehistorien. 21 år lång karriär hade den, från 1964 till 1985 (samt en kort återupplivning och utgivning 2001). I annonsen ovan ser vi dock ett av undantagen, Marvels grönda superhjälte Hulken får göra Läderlappen (Batman) och Jokern sällskap, och även Träskmannen får lite utrymme i den 100 sidor tjocka tidningen Gigant.

Äventyrsklassikern Prins Valiant

Prins Valiant såg dagens ljus redan 1937 och det är en serie som fortfarande produceras (2021). Snart 100-årsjubileum med andra ord. I Sverige har det getts ut ungefär ett tjog album genom åren och det har även gjorts två filmer, en 1954 med Robert Wagner i huvudrollen och en 1997 med Stephen Moyer som den ståtlige prinsen.

Svenska MAD - Sjuk humors friskaste papper

Häromdagen skrev jag om Svenska MAD och här kommer en udda annons för en udda tidning. Svenska MAD "stökade till i svensk press" i närmare 40 år under ett flertal förlag och har fört fram många svenska serietecknare och komiker genom åren. Säga vad man vill om dess innehåll, men det fanns alltid något för alla smaker i tidningen och att de höll fingret i luften när det kom till populärkulturens och politikens aktualiteter.

Buster i World Cup!

Sport är inte min hemarena (!) och killen Valerij Charlamov var oavsett före min tid. På Wikipedia har han fått beskrivningen att "trots att han var liten till växten anses han av många vara en av de främsta ishockeyspelarna genom tiderna. Han kombinerade snabbhet, en teknisk mycket skicklig klubbföring och kreativa, oberäkneliga rörelser vilket gjorde att han hela tiden kunde hålla motståndarna ur balans."

Björn Borg som affischansikte

Reklam för tidningen Mascot har jag haft med tidigare, och här visar affischpojken Björn Borg upp sig i en annan pose. Här är det extra tydligt att Björn Borgs Fan Club är en del av tidningen och likt många andra klubbar i samma veva så får du ungefär samma sak: klistermärken (fast här kallas det dekalkarta), nyckelring, signerat foto och medlemsbevis. 

Popmormor föredrar Seriemagasinet

Lill-Babs FTW! Popmormor som hon benämns här, känns främmande med dagens ögon. Vid annonsens publicering 1976 var hon 38 år och var långt ifrån mormor. Hennes döttrar föddes cirka 10 år tidigare så mormor var hon icke. Men uttrycket kommer nog från att Lill-Babs, tillika en del andra i samma generation, var vitala i en ålder då många andra började "avrunda" och lugna ner sig i livet. Man blev ju äldre snabbare förr i tiden, det kan man ju lugnt säga.