Svenska Fighter

1988 gick jag på högstadiet och jag har ett minne av att intresset för kampsporter ökade hos mina klasskompisar. Kanske var det bara åldern hos oss, eller så var det en liten boom till följd av t.ex. filmer som Karate kid och Bloodsport. Att det kom ut en tidning på svenska, Fighter, är ju också ett tecken på boomen.

1979 - Stålmannens superår

1979, året då Stålmannen firade sitt 30-årsjubileum, uppmärksammades i svenska serietidningar på många olika sätt, framför allt genom annonser i andra serietidningar. I år, när detta skrivs, är det 2024 och enkel matematik gör att mannen med rost i kalsongerna firar 75 år! Detta då som egen serietidning i Sverige, det första numret kom ut 1949. Som egen seriefigur, Superman, så dök han ju upp redan 1938 i DC Comics i USA.

Tuffa tag i Kalle Ankas pocket

Ja, det är klart att man gladeligen avbryter den hemska hockeyträningen om man får en Kalle Anka-pocket i näven. Sällan har man väl snabbare klivit av isen för att sjunka ner i äventyren med Kalle, Musse, Långben och de andra i centrum. Här är det nummer 5, 6 och 23 som lyfts fram i annonsen, och nummer 23 kom mycket riktigt 1977, samma år som annonsen kördes i tidningen. Nu, januari 2024, är man uppe i nummer 550! 

Prenumerera på Wheels Magazine

Wheels magazine var en av de där tidningarna som alltid stod i tidningsstället på macken eller i livsmedelsbutiken på 1980-talet. Inte för att jag var det minsta intresserad av innehållet, men loggan stod liksom ut och etsade sig fast i minnet. Om du tyckte om att läsa om och kolla på bilder av hot rods, dragsters, motrocyklar och andra motorfordon, ja då var detta tidningen för dig.

Ricky Bruch läser minsann Fantomen

För den sportintresserade är Ricky Bruch inget okänt namn. I kulstötning och diskus tog Ricky medalj efter medalj, alltfrån OS till svenska mästerskap. I SM dominerade Ricky diskuskastning och tog nästan ett dussin guld från slutet av 60-talet till början av 80-talet. Samma år som den här annonsen kördes, 1978, tog han även guld i grenen stövelkastning med ett imponerande kast på 39,83 meter. Inte undra på att han tillfrågas om att få göra reklam för Fantomen!

Läs Stålmannen

När Buster i sin början gavs ut av Centerförlaget, såg förlaget till att det gjordes reklam för andra serietidningar i deras stall. Över klassiker som Hacke Hackspett, Bonanza, Lassie, Läderlappen och Tomahawk så fanns även Stålmannen där, något som lyfts fram i den här annonsen. Centerförlaget - garantin för bra serietidningar.

Fantomen och hans ordspråk

Fantomens ordspråk var en viktig del av myten och hemligheterna kring Fantomen. Jag minns många av dem än i dag; "Fantomen är hård mot de hårda.", "Det finns nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man.", "Du hittar aldrig Fantomen – han hittar dig.", "Fantomens röst isar i blodet.", "Fantomen har tio tigrars styrka." också det som var allra först att förekomma i serien om den maskerade mannen från djungeln: "Då Fantomen rör sig står blixten stilla."

Plats på scen - för Seriemagasinet

Ja, veteraner kan man verkligen kalla de som står i centrum för den här annonsen - Lill-Babs och Seriemagasinet. Lill-babs hade vid det här laget, 1976, varit framgångsrik artist i ungefär 20 år, allt sedan mitten av femtiotalet, och Seriemagasinet kom ut första gången 1948, vilket är nästan 30 år tidigare.

Apropå Lill-Babs. Hon hette ju egentligen Barbro Svensson, och artistnamnet Lill-Babs fick hon av sin manager Simon Brehm, en avsiktlig koppling till den äldre och, vid tiden som Barbro skulle lanseras, betydligt mer kända sångerskan Alice Babs.

Centerförlaget ger också ut Bonanza!

Serier med vilda västern-tema har det funnits många i svensk serietidningshistoria, och en hyggligt kvalificerad analys är att storhetsperioden var 60-, 70- och 80-talet. Centerförlaget visar stolt upp att de, 1967, ger ut Bonanza, en serietidning baserad på tv-serien med samma namn, i Sverige mer känd som Bröderna Cartwright. 1967 skulle dock bli sista året som just tidningen Bonanza gavs ut i Sverige.

Kalle Ankas sommarlov

Sommarlov var synonymt med serieläsning när jag var ung (och är i viss mån fortfarande trots att jag är snart 50 bast). Kalle Anka, Fantomen, Fix & Foxi, jag slukade allt jag kunde komma över. Disneys lite tjockare sommarvolym med namnet "Kalle Ankas Sommarlov" var några av de titlar som jag drog igenom, dock inte just den här eftersom den kom ut några år innan jag ens föddes. Men jag har än idag ett par Kalle Ankas Sommarlov kvar som ligger i närheten av toalettstolen, och därför bläddras i lite då och då.