Scooby, åh Scooby!

Återanvändning går igen i många annonser. Här är det samma foto som används i ett större format i en annan annons, och för några veckor sedan skrev jag om Fanta som använde sig av samma mallar och foton för att göra ungefär samma annonser.

Agenten framför andra

Ian Flemings agent bland agenter - James Bond - har underhållit filmälskare i strid ström sedan 1960-talet. Böckerna utkom ett decennium tidigare och när filmerna rönte stor framgång togs även serietidningar och seriealbum fram. I Sverige gavs tidningen ut mer eller mindre löpande från 1965 ända fram till 1996. Kuriosa är att tidningen under lång tid, 1967 till 1981, hade löpande numrering, alltså stod det "nummer 67" i stället för "nummer 3 1976" till exempel.

Tre trogna polare

Min häst grundades 1972 och är än i dag en populär serie som ständigt hittar nya läsare. Mininoveller blandas med tecknade serier - humoristiskt tecknade såväl som realistiskt - med en enda gemensam nämnare: hästar!

Gå med i Seriepocketklubben

Seriepocketklubben gav ut 161 seriepocketar (skulle blivit 162, men den sista - Blondie - gavs aldrig ut), under tiden 1972 till 1986. För min egen del mötte jag dessa pocketar hos goda vänner till mina föräldrar och det var alltid trevligt att gå upp på andra våningen, till deras "hobbyrum" och läsa dessa pocketar. De hade även Alien i albumform vilket var skrämmande, men förbaskat intressant.

Nytt helfestligt nummer av Rosa Pantern varje månad

Rosa Pantern föddes 1963 i och med långfilmen "Den Rosa Pantern" med Peter Sellers i rollen som den klantiga kommissarie Clouseau och dennes kamp mot gentlemannatjuvar som försökte (och senare lyckades) stjäla diamanten med namnet "Den rosa pantern". I öppningssekvenserna till filmen så framträder den tecknade rosa pantern och en stjärna var född.

Helgonet - med Roooooger Moooooore

I HasseåTages klassiska revy "88-öresrevyn" och sketchen "På jobbet" säger Hasse Alfredsson surt något i stil med "Roger Moore - han som spelar Helgonet på teve". Det mesta kända citat från den sketchen är annars "spik i foten". Men det är en helt annan historia. Helgonet, Leslie Charteris skrev sina böcker om gentlemannatjuven Simon Templar, mer känd som The Saint, eller Helgonet på svenska, på 1930-talet och framåt. Romanerna blev sedan tv-serie med Roger Moore i huvudrollen och senare även långfilm, då med Val Kilmer i huvudrollen.

Legenden lever

Crop circles, eller sädesfältscirkel på svenska, började dyka upp på jorden på 1970-talet men blev vanligare och vanligare, vilket kanske gav upphov till idéen till den här annonsen för Fantomen. Fantomens goda märke som en sädesfältscirkel, det är något det. Hade jag varit bonde hade jag inte blivit sur om jag hade fått uppleva den här cirkeln.. eller märket... eller vad man ska kalla det. Legenden lever i alla fall - så sant som det är sagt.

Du behöver Svenska MAD

Jepp, det är så sant som det är sagt. Svenska MAD behövde man för att klara decennier efter decennier med kalla krig, varma krig, krig på andra sidan jorden och krig med grannen om var tomtgränsen går. Svenska versionen av den amerikanska humortidningen MAD med maskoten Alfred E. Neuman startades 1960 och gavs ut i sträck fram till 1993 då tidningen lades ner på grund av för dåliga försäljningssiffror. Den väcktes till liv ytterligare en gång på 2000-talet, men somnade sedan in, kanske till mångas förtret. 

Björn Borg rekommenderar Buster

Björn Borg behöver nog inte någon närmare presentation, även om han när den här annonsen för Buster inte var lika världsberömd som han är nu, och som han kom att bli de kommande åren på 1970-talet, när han vann Wimbledon år efter år efter år.

Stålpojken - nu i egen tidning!

Redan 1959 fick Stålpojken sin egen tidning och den höll i sig ända fram till 1980-talet då hans tidning bytte namn till Rymdens Hjältar, då nästan alla historier i tidningen handlade om den grupp superhjältar där bland andra Saturnusflickan, Studspojken, Materieslukaren, Viktflickan och - såklart - Stålpojken ingick. Tidningen Rymdens Hjältar blev inte långvarig dock, redan efter något år lades den ner och historierna kring Rymdens Hjältar publicerades härefter i serietidningen Stålmannen