Få en affisch med Alfred E. Neumann

Jag skrev om jultidningsförsäljning ganska nyligen, och här kommer ytterligare en. Fast den här är väldigt annorlunda jämfört med alla andra annonser för jultidningsförsäljning som jag skrivit om det senaste decenniet. Från början lockades ungdomarna med att få en slant, en liten monetär belöning för deras hårda slit.

Håll utkik efter det här kuvertet!

Har det börjat knackas på dörren och frågats om man kan tänka sig att köpa jultidningar? Det är i alla fall högsäsong för de som kommer med kataloger från de olika förlagen som ger ungdomar i Sverige en chans att tjäna lite extra pengar och få premier beroende på hur mycket de säljer. Gör som en annan, köp ett par jultidningar (eller godis, presenter eller nyttoföremål som verkar vara mer eller mindre standard i katalogerna nu för tiden) och bidra till att de får en slant till jul.

Tjäna bra med Fem Förlag

Det är långt till jul, men så fort sommaren är över så kommer ungdomarna med sina jultidningskataloger och vill kränga, det är säkert som amen i kyrkan. 😁 Ett säkert sätt att få lite extra klirr i kassan. "Och inte är det svårt heller när man får hjälp av Tintin, Asterix, Knoll och Tott och Kalle Anka." som annonsen basunerar ut.

Premier för en miljon med Jultidningsförlaget

Jultidningar har sedan början av 1900-talet varit en säker källa till lite extra pengar i fickorna hos ungdomar i Sverige. De rycker ut i samlad tropp, går dörr till dörr och med rådjursögon frågar ifall man kan tänka sig att köpa jultidningar. Under de år som jag var ute och sålde jultidningar så hände det sig nog att man fick en kassett med musik på, och i den här annonsen skrivs det om en specialinspelade rock-LP-skivor. Och det är bara några av de premier som förlaget utlovar - premier för en miljon! Det ni...

Tjäna pengar på din lediga tid med Jultidningsförlaget

Med knappt ett halvår kvar till julhelgen, så bör de unga entreprenörerna som säljer jultidningar börja dyka upp om sisådär ett par månader. Möjligheten av tjäna lite extra pengar genom att sälja jultidningar har pågått i över hundra år, och har fullkomligt exploderat de sista decennierna, både i antalet aktörer på marknaden samt det urval av tidningar och - numera - prylar som man kan köpa av de vandrande försäljarna. 

"Se, så mycket pengar"

Jultidningar har alltid varit en stadig inkomstkälla för mången svensk ungdom. De vanligaste förlagen som dyker upp när man hittar annonser för att sälja jultidningar är Fem Förlag och Jultidningsförlaget, men här är det Smålänningens Förlag som visar framfötterna. Förlaget är än idag verksamt och ger ut den klassiska "Smålänningens jul".

Klassiska jultidningar från Walt Disney

När man sålde jultidningar i sina unga år fanns dessa böcker och tidningar med år efter år. Det var tidningar som släpptes lagom till jul och blev ett slags årsalbum med olika huvudfigurer som Musse Pigg och Ludde. Disney var långt ifrån de enda, det var många figurer - Kronblom, August & Lotta, Lilla Fridolf med flera - som fick album lagom till höstens jultidningsförsäljning, men de gick naturligtvis även att få tag i bland landets bokhandlare.

Dags för jul(i)tidningar

Av alla de förlag som, både förr och nu, erbjuder ungdomar att gå runt och sälja jultidningar och därigenom tjäna lite extrapengar så är det Semic Jultidningsförlaget som är den som annonser mest i de tidningar jag har samlat på mig genom åren och går igenom annonser i. I år, som är 1986, lockar de med högre provision, vilket naturligvis slog högt. En annan var 12 år när den här annonsen kom ut, så jag var verkligen rätt målgrupp.

Sedan måste ju ordvitsen till, eftersom det är månaden juli när jag skriver om denna: Dags att sälja jul(i)tidningar igen!

Kända serietitlar lockar

Ett av de mest klassiska extrajobben man kunde ha - och fortfarande ha - som ungdom är att sälja jultidningar. Numera är det inte bara seriealbum som man säljer utan prylar, inbundna böcker och elektronik. Men backar man tillbaks till 1980-talet, ja då var det mest serier och en och annan årsbok som till exempel Faktakalendern eller Köksalmanack.

Jultidningsförlaget var ett av de stora företagen bakom jultidningsförsäljningen på den tiden, Fem Förlag var en annan. 

Har'u köpt jultidningar?

Har du köpt jultidningar av någon ungdom på sistone? Då är chansen ganska stor att du köpt något från Jultidningsförlaget, som är det äldsta av alla förlag som månglar ut kataloger till ungdomar i ung ålder att förlora sig i. Redan 1906 startade Jultidningsförlaget som egentligen heter SEMIC Jultidningsförlaget. I över hundra år har de sålt jultidningar, böcker och - på sistone - andra prylar i sina kataloger och givit tusentals ungdomar en extra peng i plånboken inför storhelgerna.