Dags för jul(i)tidningar

Av alla de förlag som, både förr och nu, erbjuder ungdomar att gå runt och sälja jultidningar och därigenom tjäna lite extrapengar så är det Semic Jultidningsförlaget som är den som annonser mest i de tidningar jag har samlat på mig genom åren och går igenom annonser i. I år, som är 1986, lockar de med högre provision, vilket naturligvis slog högt. En annan var 12 år när den här annonsen kom ut, så jag var verkligen rätt målgrupp.

Sedan måste ju ordvitsen till, eftersom det är månaden juli när jag skriver om denna: Dags att sälja jul(i)tidningar igen!

Kända serietitlar lockar

Ett av de mest klassiska extrajobben man kunde ha - och fortfarande ha - som ungdom är att sälja jultidningar. Numera är det inte bara seriealbum som man säljer utan prylar, inbundna böcker och elektronik. Men backar man tillbaks till 1980-talet, ja då var det mest serier och en och annan årsbok som till exempel Faktakalendern eller Köksalmanack.

Jultidningsförlaget var ett av de stora företagen bakom jultidningsförsäljningen på den tiden, Fem Förlag var en annan. 

Har'u köpt jultidningar?

Har du köpt jultidningar av någon ungdom på sistone? Då är chansen ganska stor att du köpt något från Jultidningsförlaget, som är det äldsta av alla förlag som månglar ut kataloger till ungdomar i ung ålder att förlora sig i. Redan 1906 startade Jultidningsförlaget som egentligen heter SEMIC Jultidningsförlaget. I över hundra år har de sålt jultidningar, böcker och - på sistone - andra prylar i sina kataloger och givit tusentals ungdomar en extra peng i plånboken inför storhelgerna.

Tjäna en extra slant till jul!

Att sälja jultidningar började man tydligen med redan 1906 enligt den här annonsen för klassiska Jultidningsförlaget. När den här annonsen kördes, 1977, så var nog utbudet väääldigt annorlunda mot det som fanns 71 år tidigare.

Men man kan ju lugnt säga att jultidningsförsäljning har varit en av de mest återkommande chanserna för barn att tjäna lite extra pengar - och få (oftast) massa belöningar i form av dåliga elektroniska prylar från bortre Asien. Still going strong...