Knattarnas tablettaskar

Knatte, Fnatte och Tjatte förärades med sina egna tablettaskar under Fazers samarbete med Disney på 1980-talet. Min absoluta favvis var Knatte med sin banansmak, men Fnatte och Tjatte "dög naturligtvis i krig", då med päron- och jordgubbssmak.

Kalle Anka i vildmarken

Kalle Anka i Vildmarken gick upp på bio i slutet av 1960-talet och är ytterligare ett exempel på de matinéfilmer med ett urval av kortfilmer signerade Walt Disney som visats på biograferna i vårt avlånga land. Från affischen tror jag mig känna igen en hel del av de filmer som jag själv växt upp med - puman som pinat Kalle i ett antal kortfilmer, samt Janne Långbens fisketur där han använder sig av gräshoppan Wilbur som levande bete för att få ohemult mycket fisk. Så många minnen från Grästorps gamla konsertbiograf...

Mera mosaik med Ministeck

Ministeck. Inte hade jag en aning om att ett av de pyssel som jag knappt mindes från min tid på förskola i sex års ålder hette "ministeck". Pysslade med det gjorde jag i alla fall. Om och om igen. Byggde figurer efter mönster eller freebaseade. Man kan väl beskriva det som en omvänd pärlplatta. I stället för att hålen fanns i pärlorna, var hålen i plattan och sedan tryckte du dit olika former av ministek på den.

Matiné med Disneyfigurer

Matiné-visning, alltså en biovisning som gick på tidigt på dagen, strax efter lunch eller kanske aningen senare på eftermiddagen, var något speciellt när jag var ung. Nu, boende i en storstad, så visas biofilmer lite när som helst på dagen och jag ser eller hör aldrig ordet matiné. Kan sakna det, men förstår att tider och vanor förändras. Den här matinéfilmen, säkerligen ett potpurri av kortfilmer med Kalle och Långben, var jag för ung för att gå och se, men har sett andra, liknande visningar.

Hasse Funcks Den Glada Ankan

"Den glada ankan" (titelvariant på "Den glada änkan") var en timmeslång teaterföreställning för hela familjen som turnerade runt i Sverige under flera år i slutet av sextiotalet med Walt Disneys figurer i huvudrollerna. För uppsättning och regi svarade Hasse Funck (bror till Thomas Funck som kom på historierna om Grodan Boll och hans vänner). Uppsättningen spelades i många av de stora städerna i Sverige, men i just den här annonsen så är det lite mindre orter som ska få besök - Junsele, Kramfors, Alvesta, Vittsjö och Kramfors.

Kalle Anka på Super8

Lycka var de gånger som man fick se på Super8 hemma hos någon av kompisarna. Det roliga kanske inte var att se på själva filmen, utan biografkänslan som den medförde. Att få se på filmen på ett uppspänt lakan eller i allra bästa fall en filmduk, så många gånger större än den största tv som gick att få på 1970-talet - det var obeskrivligt. Att sedan även få chansen att "vända på filmen" och se den baklänges - mind blown!

Disneyhanddukar

Tävlingar är alltid trevliga och det slås på stort när Åhléns/Tempo samordnar en tävling tillsammans med Bädd & Bad AB ("som representerar den välkända Cannonfrottén"). Förstapriset är en resa till Disneyworld i Florida och övriga priset är inte helt fel heller - helårsprenumeration och badrockar.

Bonus: Reklamfilm för Cannonfrotté med ett tvetydigt budskap samt en liten, men ack så avsiktlig, nip-slip i början.

Tandkräm med hallonsmak

Kan barn tänka sig se fram emot tandborstning om Kalle Anka är med på produkten? Den frågan ställdes i  dagstidningen GT 1968 under sektionen "Hemmet och vi". GT rapporterar också att tandkrämen har en ny sorts gelébas som gör tandkrämen mjukare än konkurrerande märken. Dock var det ingen höjdare bland barnen. "Den är äcklig" meddelade journalistens tre barn som testat tandkrämen. De går till och med så långt som att säga "Det hade varit bättre om den smakade hostmedicin."

Samla Disney-frimärken

Jag har ingen aning om hur stort det är med att samla frimärken nu för tiden, men när jag var ung hade jag både en och två kompisar som visade stort intresse för frimärken. Jag kan förstå dem, det är ju som en liten tavla och det ligger en enormt noggrant arbete bakom ett frimärke. Att sedan bli erbjuden en hög med frimärken för ynka 9:90 och då med populära Disney-motiv hade nog kunnat locka både en och två ungdomar till att börja intressera sig för filateli.

Disneykassetter med klassiker på

Vid sidan av de klassiska sagoteater-förpackningarna från Walt Disney - du vet, de där med en liten bok och en förkortad historia och det klassiska "när du hör det här ljudet är det dags att vända blad" - så gav de även ut filmens historia och sånger på skiva - och på kassett. Här är det verkligen fyra klassiker: Djungelboken, Törnrosa, Askungen och Snövit, som givits ut på kassett.