LEGOs tekniska program

Året innan den här annonsen kördes i Fantomen, 1977, så lanserades LEGOs tekniska byggsatser och det var så de benämndes ända fram till 1984 då t

Elden är lös!

Elden är lös i Legoland Stad och dramatiken är påtaglig. Jag tycker att den här annonsen andas Spanien, Grekland, Kanarieöarna eller liknande. Kanske inte så med och i brandstationen utan det är snarare restaurang Riviera, som ligger på kullen upp till vänster, samt några andra byggsatser som sätter stämningen. Flygplatsen med sin palm, och som heter just "Flygplats Palma".

Teknik som i verkligheten

LEGO Technic, fast ändå inte LEGO Technic. 1983 hade inte teknikbyggsatserna fått den egna titeln Technic, det kom först året därpå. Siktar annonsen på helyllepappan som i blåställ visar sonen hur korrekt hans LEGO-byggsats är mot verkligen, tro? Paket 853, ett bilchassi, kom i alla fall 1983 och kostade då 189 kronor.

Lego är fantastiskt!

I en annons som färgmässigt för tankarna till Dannebrogens röda och vita grannland tillika ursprungslandet för produkten LEGO så kan man kanske ana de klassiska perspektiven på flickor och pojkar. Pojken är högljudd och kan inte vara lugn, medan flickan är den lugna och sansade ("Skrik inte. Jag vet."). Visserligen speglar den kanske verkligheten och hur barn uppfostras och ses på, men på 70-talet så var detta nog lite utanför normen. Fast vad vet jag, jag var inte född eller ens påtänkt när den här annonsen kördes i tidningarna 1970.

Nu kommer Lego-folket

Det kan vara svårt att föreställa sig en tid då LEGO inte innefattade små LEGO-figurer, men innan de små välbekanta småfigurerna som vi är vana vid så fanns det en period på fyra år då det var en större figur som var de officiella LEGO-människorna.

LEGOLAND Grand Prix

J.P.B. står inför en rejäl utmaning - LEGOLAND Grand Prix. Folk går man ur huse för att titta på det stora loppet, och det filmas med. Den här annonsen lyfter fram byggsats 6381 - Racerdepå - och att det finns 13 andra byggsatser som är nyheter 1987.

Spännande havsdrama med LEGO Divers

Mot slutet av 1990-talet så kom LEGO Divers, ett under-tema till LEGO Stad. 12 stycken LEGO-lådor släpptes på ett bräde och fanns kvar i ett par år innan de fasades ut. Många olika undervattensdjur såsom rocka och haj gjorde sin entré bland LEGO-bitarna.

Nyhet: LEGO Scala

LEGO har lanserat leksaker med namnet Scala två gånger; dels i slutet av 1970-talet med inriktning på smycken och cirka tjugo år senare, då som ett slags alternativ till dockhus.

Bygg din egen Turtlevärld med Byggis

Byggis - Utmanaren! Ja, så marknadsfördes Byggis när produkten kom i mitten av 1980-talet, då den blev en utmanare till det lite mer kända LEGO! Ett tag senare, när konceptet Byggis sålts till Scanbox, kom idéen att licensiera populära figurer.

White star är kidnappad!

Det lönar sig aldrig att ljuga. Detta är devisen i den här reklamen i serieform för LEGO och deras nya byggsats, där ett stall med hästar är i fokus för just den här annonsen. Polisen kommer till platsen i alla fall, och fångar ryttaren och - vad jag antar - är hans cowboyhattprydda kumpan. Annonsen är från mitten av 80-talet, precis när tv-serien Dallas var som störst. Kanske är det JR Ewing som ligger bakom höststölden?