LEGO kugghjul - årets nyhet!

1965 sökte LEGO patent på kugghjul i sin leksaksserie och fem år senare så släpptes dessa ut på marknaden, som annonsen från 1970 här visar. Kugghjulen återkom några år senare, 1977, i serien som först hette Expert Builder och som 1984 bytte namn till Technic. Sedan är sagan all, kan man väl säga, Technic-serien har blomstrat ända sedan dess.

Record breakers är här!

Om du var ute efter hastighet så var Record Breakers en bra leksak. Dessa batteridrivna bilar kunde i bästa fall komma upp i 30 km i timmen på de banor som de åkte på, under optimala förhållanden. Du kunde också pimpa dina bilar på ett relativt enkelt sätt, byta ut däck, spoilers och annat som gjorde bilen till det den var. På vissa modeller kunde du till och med ha två motorer! Ursprungligen en japansk leksak som togs till USA och Europa av Hasbro och deras distributörer, som här i Sverige var Brio Playmix.

Billy Blastoff!

Billy Blastoff borde vara bland de coolaste namnen på en leksak någonsin, och den här annonsen lyfter mycket riktigt fram Billy som "årets festligaste leksak". Han är batteridriven, men det är lite oklart exakt vad batterierna får Billy att göra. Det verkar som om batterierna i Billy driver hans farkoster på ett eller annat sätt, hur det nu hänger ihop...

Månadens modeller med Matchbox

Matchbox har ett koncept som jag hade kunnat döda för om jag hade varit barn när de här annonserna rullade i serietidningarna i slutet av 60-talet. Deras samlarbox är en sådan grej som jag hade skrivit upp på varenda önskelista år efter år. Att deras modeller är stöpta efter verkligheten är naturligtvis kul och intressant, men jag kunde ha lika skoj med en plastbil som fantasin hade skruvat samman. Men det är klart, sådant låter ju bra, och "good craftmanship" ska man ju premiera.

Dags för Käpphästens vår- och sommarkatalog!

Sommaren närmar sig - då är det dags för leksakskatalogerna att dyka upp. Dessa kataloger var ofta underlag för önskelistor för såväl födelsedagar som julaftnar, och man kunde drömma sig bort när man tittade på alla fina prylar som visades upp. Ibland fanns det tävlingar - hitta maskoten, eller hitta den tecknade bollen som gömmer sig på sidorna - vilket bara ökade på drömmandet.

CorgiToys julparad

Är det jul så är det jul. Då slår man på stort, och här visar CorgiToys upp några riktigt fina grejer. En Concorde - som julen 1969 när den här annonsen kördes fortfarande hade sju år kvar till sin premiär som passagerarplan - och en brandbil av modell större. Whizzwheels kallas de modeller med lågfriktionshjul,  där en av dem ser riktigt futuristisk ut. Att få något från den här annonsen under granen hade nog gjort vilken unge som helst glad.

Den perfekta bilen

Den perfekta bilen finns inte. Eller finns den? Matchbox anser att de är något på spåren i alla fall. En kul annons-copy tillsammans med 16 foton på det stora urval som de har i sitt sortiment. Färgen grön verkar vara en gemensam faktor på 1970-talet i alla fall.

Nya polistationen är färdig!

Polisen är snabbt på plats, vilket inte är så konstigt med tanke på att de har stationen - med helikopterplatta! - mitt i staden. LEGO var en stor del av min barndom, fast det var inte denna polisstationen som jag önskade mig hetast, utan en mer avancerad variant i två våningar, om jag minns rätt. Klassisk setup i annonsen i alla fall, uppbyggd stad med en av nyheterna i centrum.

Där satt den!

Bordshockeyspel och bordsfotbollsspel är en klassiker, precis som varumärket Stiga. Själv hade jag ett hockeyspel (har fortfarande även om jag inte spelat på det på länge) och det var välanvänt. Barnen runt bordet här lever sig in i spelet och leken så det står härliga till. Tänk om man kunnat vara en fluga på väggen under den här fotograferingen...

Klicka fram en PEZ

Från Bengt Löfquist HAB, som också haft Stålmannen-godis i sitt sortiment, kommer här PEZ. De roliga godisautomaterna som matar fram små tabletter med fruktsmak. Automaterna har tillverkats i cirka 1500 olika varianter sedan 1950-talet och kommer ständigt med nya "huvuden".