leksak

En reklambild med titeln Klassiskt LEGO!.

Från 1969 är den här reklamen och det visar upp den härligt könsneutrala bild som LEGO förmedlande vid den här tiden. Ett decennium och några år senare skulle reklamen bli mycket mer inriktad mot killar och tjugo år senare skulle LEGO experimentera med speciella leksaksserier som bara vände sig mot flickor - rosa med tungt inslag av hästar.

Men så är det inte här, här sker leken på lika villkor och det enda som är farligt är om mammas nycklar kommer på villovägar. En kul grej är också de LEGO-askar med tillbehör som finns till försäljning. Grindar, dörrar, träd, antenn, flaggor - allt detta kunde man utöka sin LEGO-samling med.

Läs mer om "Klassiskt LEGO!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Akta er för ormmännen!.

Förutom LEGO var nog Masters of the Universe den första serien av leksaker som jag verkligen samlade på. Veckorpeng efter veckopeng sparades och spenderades på He-Man, Skeletor och deras gelikar, för drygt 80 kronor stycket om jag minns rätt.

Snake Mountain, och de nya leksaksgubbarna King Hiss, Rattlor och Tung Lashor kom dock några år efter att jag slutat leka med Masters of the Universe så jag fick aldrig uppleva nyhetens behag av dessa. Men de ser onekligen häftiga ut...

Läs mer om "Akta er för ormmännen!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Kinder - nu med FrostyFrogz.

Kinderägg är en personlig favorit - hur är det nu reklamen säger...? En överrasking, en leksak... och choklad! 

Har alltid varit svag för chokladen, och leksaken är en kul överraskning samt ofta en liten resa i ingenjörernas påhittighet. Vid mitten av 1990-talet var det tydligen FrostyFrogz som skulle lyftas fram att de fanns i äggen. Och Snobben... Varför är Snobben med, en ritad version av Snobben...?

Läs mer om "Kinder - nu med FrostyFrogz" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Turtlarna!.

Åtminstone 4-5 år av 1990-talet så regerade de muterade sköldpaddorna - i serietidningsform, på bio och på video. Och som leksaker så klart. På 90-talet hade också köpvideo-trenden börjat slå igenom i Sverige (ja, det fanns faktiskt en tid då man inte kunde köpa fillm i Sverige på något enkelt sätt), och då släpptes såklart den tecknade serien. Som bonus kunde man här få den svenska LEGO-utmanaren Byggis på köpet. Byggis gjorde sig ett namn av att tidigt köpa licenser för att ha tema-lådor med sina byggklossar, i fallet ovan så var det så klart Teenage Mutant Ninja Turtles - eller Teenage Mutant HERO Turtles som de fick heta i Sverige eftersom ninja ansågs vara för våldsamt.

Läs mer om "Turtlarna!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Nopper! Älskade nopper!.

Nopper är en del av min tid på dagis, och mest troligt har det varit det - och är det - för många än i dag. Nopper uppfanns av holländska Denis Fisher 1969 och finns fortfarande till försäljning, till synes oförändrad. Nu ägs dock varumärket av Hasbro.

Läs mer om "Nopper! Älskade nopper!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Över stock och sten.

En av mina Lego-julklappar var den här jeepen. Som jag byggt ihop den, tagit isär den, byggt något annat, tagit isär och byggt jeepen igen. Just nu ligger den, i sin originalkartong, i källaren och väntar på bättre tider.

Läs mer om "Över stock och sten" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Hook - En riktig sjörövarhistoria.

När Steven Spielberg sätter sig i regissörsstolen så vattnas munnarna på leksakstillverkarna. Gammalt djungelordspråk, jag lovar. Här matades det ut leksaker från storfilmen Hook. Det är en av mina favoritfilmer, den fångar historien på ett bra och nostalgiskt sätt. Men huvaligen vad leksakerna inte speglar filmens underbara scenografi. De här blev nog ingen storsäljare i vårt avlånga land.

Läs mer om "Hook - En riktig sjörövarhistoria" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Mäktiga Märklin.

Det är bara att erkänna - jag är en Märklinfantast. Orsaken var den stora lådan som en gång i min barndom stod under julgranen. Fylld till bredden med Märklin-prylar. Begagnad visserligen, men vad spelade det för roll. Under flera år byggde jag och lekte med järnvägen. Sedan packades den ner. 1996 packades den upp igen för att vara en del av julskyltningen i butiken Spel & Papper i Grästorp. Det var en tävling. Som vi inte vann. Anser fortfarande att tävlingen var riggad, för vi hade det coolaste fönstret. Coolaste julskyltningen. Coolaste Märklin...

Läs mer om "Mäktiga Märklin" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Coolaste Legot någonsin!.

Att få ljus i sitt Lego var något av det häftigaste jag kunde uppleva när jag växte upp. I min Lego-stad så drogs det sladdar till små ljusblock och det skapade en häftig kvällsstämning i några få hus som hade turen att få "el indragen" från Legos batterilåda. 

När Lego sedan släppte Light & Sound var jag därför helt såld! Plötsligt behövde man inte göra egna ljud i leken (kan diskuteras om det var bra eller dåligt) och det blinkade som på riktigt. Underbar känsla och ytterligare en nivå i leken.

Stort tack till Jonathan Johansson som skickade in bilden med all information om tidningen den kom ifrån.

Läs mer om "Coolaste Legot någonsin!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Dags att fånga spöken med The Real Ghostbusters!.

De finurliga leksakerna i franschisen kring Ghostbusters har alltid fascinerat mig. Dels för att de baseras på den tecknade serien och därför ser väldigt annorlunda ut från skådisarna som deltog i långfilmen från 1984, och dels för att de på ett påhittigt sätt döljer spöken inuti leksakerna på det mest underfundiga sätt.

Läs mer om "Dags att fånga spöken med The Real Ghostbusters!" och se liknande inlägg.

Pages