My Little Pony

Skoldags för de små ponnysarna! Den stora behållningen av den här annonsen får jag nog säga är namnen på de nya kusarna: Alphabet, Count-a-lot, Schoolbag, Pictures, Musictime, Playtime, Sportstime och Paintingtime. Kam medföljer också - så man kan kamma håret på sina My Little Ponies.

Jag heter Hoppsan!

Uppblåsbara Hoppsan är över en meter stor, och kan köpas förmånligt genom en beställningskupong i Kellogg's frukostflingepaket. För ynka nie å femti så skulle jag säga att det är ett ganska bra köp för en sådan leksak. Kul också att konkurrenten OTAs Kalaspuffar får lite mothugg med Kellogg's variant Honungspuffar. Fast vi vet ju, nu med facit i hand, vem som gick vinnande ur den striden under 1900-talet.

Kängurun Hoppsan fick en "uppföljare" några år senare med elefanten Snabo, också uppblåsbar och relativt billig.

Vad händer i LEGO-stan?

Vårens nyheter från LEGO visas upp så tidigt som i februari det här året - 1992. Och här sparas det inte på krutet minsann. Sällan har man väl skådat en mer olycksdrabbad stadsdel. Sopbilen lastar av sin last på ett kravallstängsel så att det slungar upp två brandmän i luften. Strax intill krockar en mindre brandbil med en husbil med släp, och vid bensinstationen, Octan, bogseras en bil in. Ute till havs verkar det blåsa halv storm med tanke på hur LEGO-gubbarna nästan hänger som en vimpel efter vindsurfingbrädan. Herreminje...

Ska det va, ska det va Corgi Toys

Tänk att få vara i den situationen där man har en Scammell Handyman och tillräckligt många Corgi toys-bilar att fylla den med. Vilken lycka! Corgi Whizzwheels syns i den här annonsen också, vilket var Corgi Toys motsvarighet till Matchboxbilarna som benämndes som Superfast. Det handlar helt enkelt om en förbättrad teknik som gör att hjulen på bilen kan snurra bättre och snabbare.

Lycko-trollen är här igen

Lycko-trollens historia börjar så långt tillbaks som på 1940-talet då dansken Thomas Dam (därav logotypen DAM i annonsen) började jobba fram en leksaksprodukt som skulle sprida glädje. Han fann den i sin barndoms historier om troll. Trollen blev oerhört populära under 50- och 60-talet och fick en renässans på 1990-talet då föräldrar skaffade troll till sina barn, eftersom de haft sådana när de var små. Nästa renässans kom 2016 då Hollywood placerade trollen i en påkostad animerad film - Trolls.

Den läckra bilen Super Jet 4WD

En radiostyrd bil var en av mina högsta drömmar. Jag önskar mig detta gång efter annan, och när jag inte fick någon så tog jag saken i egna händer och beställde en från Hobbex eller Ellos eller något liknande. Mina föräldrar var väl inte jätteglada när paketet kom hem och det var en hel sommars gräsklippande och andra sysslor jag fick hjälpa till med för att betala av beställningen. Men så cool den var. Fast inte lika cool som den här.

Ut i backen med LEGO Technic

1986 var året då "LEGO-gubbar" introducerades i LEGOs Technic-byggsatser, fast inte de vanliga minifigurerna utan en större variant med ledade knän och armar. Dessa figurer hängde med i 14 år, fram till 2000 då de försvann från byggsatserna.

Corgi Rockets upphäver tyngdlagen

Ibland känns det som att den enda reklamen som syntes på 1960- och 1970-talet i Kalle Anka var reklam för leksaksbilar. Corgi, Husky och Matchbox var väldigt dominerande bland tidningarnas annonser. Därför kommer här ännu en. Detta är ett av Corgis varumärken - Corgi Rockets, de bilar som var framtagna för att susa fram i Corgis racerbanor med vägar av plast.

James Bond och Läderlappen!

Leksaksbilar lekte jag naturligtvis med när jag var liten, gjorde vägar i sandlådan, orsakade trafikolyckor eller översvämningar där vattenslagen fick agera orsaken till naturkatastrofen. Men som vuxen, med otaliga sedda tv-serier och filmer, så blir jag ju alldeles till mig när jag får se bilar som hämtas från den populärkulturella sfären.

Ta bara James Bonds Aston Martin, komplett med katapultstol. Fanns med i filmen Goldfinger som kom 1964, som också ryktas vara första gången en laser visas på film.

Det är faktiskt dockmöbler!

Tro det eller ej - det är faktiskt dockmöbler, men det var också så vi möblerade på 1970-talet i Sverige. Lundbys dockmöbler hämtade inspiration från vår vardag, från de möbler vi hade runt oss, och det här sovrumsmöblemanget är verkligen tidstypiskt. Och det är ju rätt tänkt, från Lundbys sida, leker man med dockskåp så blir leken ännu bättre om den kan spegla verkligheten så bra som möjligt, och har man då samma eller liknande möbler hemma så blir det ännu bättre.