Motorcyklar och bilar i fokus hos Lego Shell

Reklam för LEGO från 1980-talet slår an en sträng för mig, speciellt för att jag byggde och lekte mycket med LEGO under den här tiden så nostalgin är total. Jag minns att jag önskade mig en del av byggsatserna som syns i den här annonsen och huset längst bak till höger, med en markis över uteplatsen äger jag fortfarande.

LEGOs samarbete med Shell avslutades efter en kampanj som Greenpeace gjorde, något som man kan läsa mer om i den här annonsen.

BRIO visar nyheter

BRIO - namnet kommer från Bröderna Ivarsson Osby efter namnet på bröderna som startade företaget - är för oss svenskar kanske mest känt för sina träleksaker, men de har ju också byggt upp ett slags leksaksimperium genom att agera distributör och återförsäljare för många kända leksaksnamn genom tiderna. Barbie, Masters of the universe, Märklin, SEGA. Listan är lång. Annonsen här består mestadels av egenproducerade leksaker, kanske för att plastleksakernas decennier ligger framför oss.

Förståsigpåare väljer Dinky Toys

Vilken slogan! "Förståsigpåare väljer Dinky Toys". Den skojar man inte bort. Men visst, i viss mån har de rätt, Dinky Toys levererade bra kvalitet, om inget annat så kan alla som tittat på Antikrundan genom åren ha fått lära sig det. Leksaker från Dinky Toys har ökat i värde och kan inbringa en ganska bra summa på auktioner, stora som små.

Kampen om Eternia fortsätter

Extra stor annons - med utvik i serietidningarna - för Masters of the universe i och med släppet av nya "gubbar" i leksaksserien. Själv ägde jag såväl Stinkor, Sy-Klone, Roboto och Spikor - och He-Man och Skeletor såklart. Annonstexten - copyn kallad på reklamspråk - skrevs här av Christel Kvant, som senare i sin karriär har skrivit flera trädgårdsböcker och bloggat om detsamma.

Bubbla med Barbie

Barbie har blivit en slags transformer här, ryck loss fe-vingarna från Barbie och sätt dem på en stav så får du en perfekt såpbubbelmojäng att leka med. Skämt åsido, det låg rätt i tiden - ah, vem försöker jag lura - feer ligger alltid rätt i tiden, och att korsa Barbie med fe-konceptet var väl ett bra trick. Man får väl bara hoppas att dockkläderna kunde stå emot såpbubbellösningen när man satte tillbaks vingarna på Barbiesen igen. Annars blev det nog gråt och tandagnissel i hemmet...

Bilar från HUSKY

Husky är tillbaks med en ny annons, denna gång med maffiga present-set med en större mängd leksaksbilar i paketet. Samlarväskan är ju cool också, om man hade haft råd med en sådan och fyllt den med bilar så hade man ju varit skolgårdens konung!

Mera mosaik med Ministeck

Ministeck. Inte hade jag en aning om att ett av de pyssel som jag knappt mindes från min tid på förskola i sex års ålder hette "ministeck". Pysslade med det gjorde jag i alla fall. Om och om igen. Byggde figurer efter mönster eller freebaseade. Man kan väl beskriva det som en omvänd pärlplatta. I stället för att hålen fanns i pärlorna, var hålen i plattan och sedan tryckte du dit olika former av ministek på den.

Lego i stället för snaskgotter

Vilken underbar reklam! Killen är helt förundrad över hur tjejen kan ha så mycket Lego. Svaret är ju enkelt: Hon väljer att lägga veckopengen på Lego i stället för godis. Då blir det mycket Lego i slutänden, helt enkelt. Några av de här hade jag nog när jag var liten, mest troligt så var det mina systrar som fått dem eftersom jag kom till lite senare än dem, och att bitarna helt enkelt lades i den stora gemensamma Lego-högen. Minns tydlig lastar-biten på traktorn upp till höger, till exempel.

Lockiga dockor med Lady Lovely Locks

Lady Lovely Locks lanserades genom annonser som introducerade köparna till konceptet - dockor med små ekorrliknande djur som man även kan sätta i sitt eget hår - men nu, ungefär ett år senare, är annonsen layoutad på ett klassiskt manér: ett uppbyggt landskap med uppställda dockor. Det är 100% pyssel och papp där bakgrunden verkar vara tillverkad i frigolit eller skumgummi och sedan färglagd. Inte det snyggaste upplägget, men långt ifrån det hemskaste som gjorts. "Och överallt ser du Pixiesvansarna hoppa omkring..." Nja, det vete tusan om jag gör. 

Nya modeller med Lego Technic

LEGO Technic har säkerligen varit ingången till mången persons val att bli ingenjör, och det är en väldigt pedagogisk leksak. Med hjälp av mänsklighetens stora upptäckter - hävstångsprincip, kugghjul, med mera - så bygger man upp kopior av befintliga maskiner - eller skapar helt nya. Vem vet - Elon Musk kanske lekte med Technic-LEGO när han var liten?