Snöprinsessan Barbie

Med ett vanligt vitt bäddlakan och lite kuddar under kunde man lätt fixa till ett vinterlandskap som hundsläden med Barbie kunde köra runt i. Här är det ingen nyhet kring själva Barbie-dockan, utan det är Barbies utstyrsel och hundarna med släden som stod för nyheten. Kanske därför som det "bara" blev en halvsidesannons...?

Gummibandsfåglar - och vampyrer!

Vilken underbart härlig reklam för dessa leksaker från De Ruymbekes! Dels är det ju leksaker som man på ett eller annat sätt mött i sin barndom, dels är annosen i sig så barnligt fin. Själv har jag vevat upp flygplan med gummiband fler gånger än Donald Trump ljugit för sina landsmän, vågar jag mig på att säga. Tycker speciellt om det finstilta längst ner - De Ruymbekes leksaker är inte att förväxla med kopiorna.

Matchboxbilar med true-guide steering

Matchbox är en långkörare med sina leksaksbilar och en av de som levererat med kvalité genom åren. I den här annonsen lyfts "true-guide steering" fram. Jag var tvungen att undersöka detta och de bilar som hade denna funktionalitet kunde svänga på framhjulen bara genom att man tryckte bilen i den riktningen. En avvägning i hjulens upphängningssystem gjorde då att hjulen svängd åt det hållet man ville. Leken blev plötsligt lite mer verklig...

Coolaste rymdlegot?

Ett av min barndoms våtaste drömmar och hetaste önskningar - multitransportskeppet med Light & Sound. Jag tänkte nog inte på att det var namnet på den, men oj vad jag suktade efter den här LEGO-lådan. Just Light & Sound gjorde ju leken så enormt mycket coolare!

Pigga pingviner i Kinder-ägg

De klassiska Kinder-äggen innehöll i mitten av 1990-talet dessa pingviner som med sina beskrivande namn - Billy Snowboard, Nina Amorina & Jimmy Hockey - säkert fick en och annan att vilja "catch 'em all". Det kanske finns en samlare där ute någonstans som har hela serien, vem vet....

Corgi Cubs - för de yngre barnen

Corgi har tillverkat leksaksbilar sedan 1956 och här, drygt 20 år in i dess historia, lanserar de Corgi Cubs - bilar för den yngre generationen, alltså mindre barn. Från bilderna att döma är det mer generella bilar och inte licenstillverkade bilar från filmer som hört till Corgis storsäljare genom åren. Men vad spelar det för roll om det är en lastbil i grälla färger - det kan i barnens ögon blir Läderlappens coola bil eller en Aston Martin som James Bond sitter bakom ratten i.

Sommartider med Käpphästen

Leksaksbutikernas samarbetskedja Käpphästen var synonymt med just leksaker under många decennier, och gjorde mycket reklam i serietidningar, framför allt mot den yngre målgruppen. Så Kalle Anka-tidningen, som den här annonsen är hämtad från, är perfekt.

Här börjar det dra ihop sig till sommar (annonsen kom ut i slutet av april) och leksaker som uppblåsbar pool och boccia lyfts fram i annonsen.

Barbies magiska fjärilar

Uppfinningsrikedomen är stor när det kommer till Barbie och hennes accessoarer. Här är det magiska fjärilar som rör sig när man för ett trollspö över dem. Det är (såklart) magneter som får det hela att "rocka". Små magneter i fjärilarnas rosa kroppar och en lite större magnet i trollspöt. Oftast när det handlar om magi så är det just magnetism som är det magiska. Men så länge det funkar så...