Ta't lugnt, ta en TOY

"Ta't lugnt, ta en TOY" måste nog kvala in som en av de mest lyckade reklamkampanjerna för en produkt i Sverige, lätt i stil med "Volvos Värde Varar", Gevalias "När du får oväntat besök" eller Trisslottens "Plötsligt händer det". När de vägmärkesprydda t-shirtarna kom på 1970-talet var de så enormt coola, och har fortsatt vara coola. Varje gång man ser en av de här annonserna på sociala medier fylls kommentarfältet med önskningar om att de skulle finnas tillgängliga idag.

Rita din egen Piggy

"Det var en gång Någonting som hette Piggy. Och efter det Någontinget fick Piggy-tabletterna sitt namn." Sedan kommer du som läsare in i bilden, det är nu dags för dig att rita för att ha chansen att vinna. I juryn sitter två representanter från Marabou och en person med ett otroligt häftig namn - Gustaf-Adolf Mannberg från Ted Bates. Ted Bates var reklambyrån som Marabou låg hos vid den här tiden.

High Life

I filmen Full speed igen, med bland annat en ung Jeremy Renner (som sedermera blivit känd som Hawkeye i Marvels filmer) så får skolan besök av den mer eller midnre religiösa sånggruppen "High on life". Eftersom jag, tyvärr, sett filmen ganska nyligen sett filmen var det detta som föll in i skallen direkt när jag såg den här reklamen. Själva godisbiten från Marabou blev nog inte långlivad, det är i alla fall ingen som följts upp med en massa andra annonser, och jag har inget minne av godisbiten från min egen ungdom.

Tävla med Marabous Miniclowner

Marabou är i blåsväder i och med att deras ägare Mondelēz fortsätter med sina affärer i Ryssland och att Ukraina går ut med att de svartlistar Mondelēz. Så varför inte klämma till med en Marabou-reklam där Marabou tydligen står bakom att det finns utomjordiskt liv - och att de försöker slå mynt av denna upptäckt genom att du som läsare av svenska serietidningar ska tävla om godis från Marabou.

Frida Hallgren och Marabou Mini

Det här är en intressant annons. Detta verkar vara första annonsen för Marabous små chokladkakor där även mini-clownerna syns, som sedermera genomgick en evolution och blev mer seriefigursliknande). Sedan har vi Mimmi Pigg i bakgrunden, som lite läskigt tittar fram. Och sedan har vi ju en ung Frida Hallgren, skådespelerskan från filmer som En gång i Phuket och Så som i himmelen, som torde vara runt nio år när den här annonsen görs och körs. Frida pappa jobbade på reklambyrå, och det är han som står upp till höger i bild.

Tävla med O'boy

Det här är nog första gången som jag ser reklam för drickfärdig O'boy. Alltså inte pulver som löses snabbt i mjölk - varm eller kall - utan färdigblandad O'boy på Tetrapak. Inte lite vågat av Arla och O'boy att ta upp striden med Pucko som då som nu känns som den chokladdryck som äger den svenska marknaden. Även Marabou gav sig ju in i den striden några år tidigare, 1990, med sin Mjölkchokladdryck på Tetra. Marabous Mjölkchokladdryck försvann dock snabbt, och när den här drickfärdiga O'boyen kom ut på marknaden så ägde Marabou varumärket O'boy.

Dajm - Så gott att det hörs över hela världen!

Ljudet man får när man sätter tänderna i en Dajm-bit är underbart. Och smaken sen. Klockren. Märks det att jag tycker om Dajm? Eller Daim, som den ju heter nu för att kunna fungera på internationella marknaden. Den här annonsen är en i en serie på samma tema, en person framför en flagga med "Gott så det hörs över hela världen" som slogan. Jodå, gott är det minsann! Förbaskat gott.

Måla med Marabou

Förr i tiden gällde det att spara lock från förpackningarna då det kunde visa sig vara giltiga "kvitton" på att man köpt vissa produkter. Här är det Marabou som delar ut målargrejor till de som sänder in 3 lock från deras choklad-/kakaopulverprodukter samt 4:50 i frimärken. Som extra lök på laxen så får de som mottagit dessa målarprodukter även vara med och tävla om en Crescent-cykel. Och som vanligt, när vi är så långt tillbaks i tiden som på 60-talet, så övervakar Notarius Publicus, denna gång både utsändandet av målargrejorna och cyklarna.

Mjölken finns i pulvret

När vinterkylan sätter in på ridklubben som mina döttrar går på är portionsförpackningarna med O'boy som man blandar ut i vatten ständigt närvarande. Snabbt och lätt, det är bara att koka upp lite vatten så är det klart. Hellre det än att ta med mjölk i termos som kanske blir bortglömd och sunkar ner termosen. Vad jag inte kände till var att O'boy som man löser ut i varmt vatten funnits tidigare, och då även i en stor plåtburk. Annonsen från tidigt 70-tal påvisar detta och menar att "Mjölken finns i pulvret".

Var har Marabous clowner varit?

Här sätts dina geografikunskaper och målarfärdigheter på prov. Nu behöver nämna en stad som börjar på "M" - m som i Marabou såklart - samt måla en stad där chokladkakor eller NonStop finns med på något sätt, ja då har du möjlighet att vinna en hel låda med chokladkakor eller NonStop. MiniClowerna finns med längs vägen också.