Gör en tavla och vinn!

Här är de igen. De där läskiga Marabou-clownerna. För några veckor sedan visade jag upp en annons där man kunde köpa deras shorts, och här verkar det ju som om det är just de shortsen som de håller på och formger. Lite pyssel är det med i annonsen också, vilket också är huvudsyftet. Eller, ja, huvudsyftet är väl att sälja godis, genom annonser som denna. Tanken är i alla fall att Nonstop består av prickar och dessa prickar kan man göra en tavla med. Sätt igång, pricka på.

Första trafiklektionen med Kulan & Frasse

Kulan och Frasse, maskotarna för Kulfras frukostflingor, har slagit ihop sig med Trafikssäkerhetsverket och lär ut hur man ska bete sig i trafiken. Det här är första lektionen och om jag minns rätt så kördes de fyra första lektionerna som reklam på serietidningar, övriga fyra (av då totalt åtta) lektioner fick man läsa och lära sig av om man köpte flingsorten Kulfras från Marabou.

Köp MiniClownernas shorts

Under en period på 80-talet var de här läskiga clownerna maskotar för Marabous satsning på chokladkakor och Nonstop i mindre förpackningar, ett sätt att balansera lösgodisets intåg i det svenska samhället eller att det skulle bli lättare att köpa en mindre chokladkaka än en stor 200-grammare, kanske. 

Ett sätt att nå ut till målgruppen var i alla fall att producera shorts och sälja via annonser i pressen. Vete tusan om jag hade velat ha ett par sådana här shorts, men å andra sidan sprang jag i samma veva omkring i ett par shorts med 7ups maskot Fido Dido, så .... 

Pyssla med Marabou Milkini

Dogson rullades ut över vär... Sverige 1995 med olika annonser, och den här lyfter fram att det finns pyssel i varje förpackning med Marabous Milkinis. Är lite imponerad och lite sur över texten "eftersom du inte kan få ett smakprov av den supergoda Marabou mjölkchokladen med vit mjölkfyllning..." Humbug! Det är ju bara att trycka en ge-bort-kupong i tidningen så alla kan hämta ut en gratis godisbit.... fast det skulle de ju inte göra. 🤷‍♂️

Burklocket ger den roligaste leksaken

Tidigare i år skrev jag om en annons där man kunde samla ihop flikar och lock från Marabous chokladprodukter och köpa en lekstuga. Här är en som kör vidare på samma tema, fast ett par år senare. Samla lock, köp en lekstuga!

Miniclownerna presenterar lite pyssel

När Marabou lanserade sina mest kända godisvarumärken i mindre storlekar togs det fram maskotar i ett något mindre format, och då i formen av clowner. Den här trion finns med i en handfull annonser, och fick sedan sällskap av en flicka med prickig klänning som skulle motsvara NonStop.

Här kan man vinna en låda med godis om man löser korsordet och skickar in. Jag kan avslöja - så ni inte behöver bry er - att det lodräta ordet är - Marabou!

O'boy-lekstuga till folket

Hade jag varit barn vid den här tiden, 1968, så hade nog den här lekstugan i wellpapp kvalat in på önskelistan lätt. Rejält stor, 115 cm på höjden och nästan lika bred, är ju detta nästan en våt dröm att ha och leka i. Betalningen sker på det klassiska sättet: skicka in flikar och/eller lock som betalning, dock här med en liten kontantinsats i form av 12:50 i frimärken också. Gällde O'boy- och Marabou Kakao-förpackningarna.

Här kommer Dogson!

Dogson var en maskot för Marabous chokladbit Milkini, men lämnade inte något större tomrum när hen försvann efter bara några år - chokladbit såväl som maskot. Tycker mig se lite influenser från Simpsons som när den här annonsen kördes, 1995, var inne på sitt femte år som egen serie och blivit ordentligt kända världen över.

Tuggummi som betalmedel

Det gäller att köpa billigt och sälja dyrt - det kan vilken mäklare eller finanshaj som helst berätta för dig. Här verkar det vara tjejen som sitter inne med dyrgriparna, i form av tuggummin av sorten Smajl. För två bitar ska han ro henne ... över hela sjön? Nästa stopp verkar långt bort mot horisonten.

Dags för ett Brejk

Ibland märker jag av att jag är påverkad av reklam, trots att jag nog anser mig att jag inte är det. När jag läser annonsen för Marabous chokladbit Brejk så hör jag i mitt bakhuvud: "Have a break, have a KitKat". Så de har tydligen lyckats med sin marknadsföring. Marabous chokladbit Brejk klarade sig i ett par decennier, men stöptes om ett par gånger - såväl innehållsmässigt och förpackningsmässigt - innan den lades ner i början av 2000-talet.