Kapten Krisp!

1963 kom en ny produkt ut på den amerikanska marknaden. Havrekuddar rostade i socker och honung. Namnet på frukostflingan var Cap'n Crunch, en hopgradning av Cap'n Crunch. Till Sverige kom flingan först 20 år senare, 1983, och fick då det svenska namnet Kapten Krisp. Kanske var det smaken som gjorde att flingan fick en evig plats i mitt minne, kanske var det paketen med dubbla baksidor som man fick "riva upp" för att se. Det var liksom en extra överraskning, och dubbelt så mycket underhållning jämfört med de andra frukostflingorna som "bara" hade en baksida.

Tävla med Capri och vinn en Kodak Instamatic

Felix anordnar tävling kring sin dryck Capri, en tävling där du hittar svar på tre av fem frågor i annonstexten. Texten berättar att det finns fem sorter, där har vi svaret på tredje frågan. Etiketten visar en pojke som dricker Capri, där är svaret på andra frågan. Svaret på tävlingen ska skickas in till AB Felix i Eslöv, vilket är svaret på femte frågan. De andra behöver man bege sig till affären eller skafferiet, beroende på om man hade Capri hemma eller inte. Vinsten är en Kodak Instamatic - med blixtkub. Inte illa, inte illa alls!

Mjölken finns i pulvret

När vinterkylan sätter in på ridklubben som mina döttrar går på är portionsförpackningarna med O'boy som man blandar ut i vatten ständigt närvarande. Snabbt och lätt, det är bara att koka upp lite vatten så är det klart. Hellre det än att ta med mjölk i termos som kanske blir bortglömd och sunkar ner termosen. Vad jag inte kände till var att O'boy som man löser ut i varmt vatten funnits tidigare, och då även i en stor plåtburk. Annonsen från tidigt 70-tal påvisar detta och menar att "Mjölken finns i pulvret".

Surfs up, Tony Tiger!

En något modernare ritad Tony Tiger kör sitt mantra: "Kellogg's Frosties smakar grreat!" Här är det beach 1989 som gäller och vindsurfning som är det coola. Killar som utmanar mindre coola killen, som i sin tur får hjälp av Tony Tiger och Frosties. I en alternativ tidslinje eller möjligtvis en mörkare parallell dimension hade Tony Tiger bara ätit upp de obstinata surf-killarna, så hade det varit bra med det...

Lek med 64 cm Kalle Anka

Att man ska få med en liten present i flingpaketen är en tradition i Sverige, om det så är en liten leksaksfigur eller samlarbilder eller något annat. Själv har jag ätit min beskärda del av Kalas puffar och borde samlat på mig en mindre samling av prylar, men det är inget jag kommer ihåg eller har kvar. I slutet av 60-talet kunde OTAs Fraskuddar och Kalas puffar stoltsera med små seriehäften med Disneyhistorier i paketen - och du kunde också få en 64 centimeter stor uppblåsbar Kalle Anka om du köpte deras frukostflingor.

Dags för sängen, Drutten

De klassiska barnprogramsfigurerna Drutten & Gena (Jena) gör reklam för Cloettas sockerfria godis. Druttens tablettask minns jag från mina egna påsar med lördagsgodis. Cloettas slogan "Gör gott utan socker" kan man göteborgifiera till "gôrgôtt utan socker", men det är nog att dra det till sin spets.

Malaco - Förbjudet för vuxna

Anarki är det som gäller när barnen vill ha godis. Malaco har tydligen en tråkig direktör som bestämmer att det bara ska göras tråkigt vuxengodis (praliner ser det ut som). Men när barnen bestämmer (tillsammans med uppviglaren Malaco-elefanten) så görs det barngodis, det klassiska Malaco-godiset som vi är vana vid. Kanske bäst det, eller vad säger ni?

Drick ett äpple

Festis är - och har varit - MERs lillasyster under alla år. En ständig följeslagare, på kalas och i ryggsäcken, men som kanske först på 2010-talet tog steget fram ur skuggorna och blev självständig. Eller vad säger ni?

Tur du har Fanta i magen eftersom du springer så snabbt

Bredden på skjortsnibbarna i den här annonsen är nästa lika breda som bredden på draken som ska är tänkt att flyga när de sprungit färdigt. Vi får väl förutsätta att de ha Fanta i magen, båda två, så de har tillräckligt med energi.