Månadens modeller med Matchbox

Matchbox har ett koncept som jag hade kunnat döda för om jag hade varit barn när de här annonserna rullade i serietidningarna i slutet av 60-talet. Deras samlarbox är en sådan grej som jag hade skrivit upp på varenda önskelista år efter år. Att deras modeller är stöpta efter verkligheten är naturligtvis kul och intressant, men jag kunde ha lika skoj med en plastbil som fantasin hade skruvat samman. Men det är klart, sådant låter ju bra, och "good craftmanship" ska man ju premiera.

Den perfekta bilen

Den perfekta bilen finns inte. Eller finns den? Matchbox anser att de är något på spåren i alla fall. En kul annons-copy tillsammans med 16 foton på det stora urval som de har i sitt sortiment. Färgen grön verkar vara en gemensam faktor på 1970-talet i alla fall.

Kör jättesnabbt med Matchbox Superfast

Bilbanor har alltid varit roliga att leka med, och när man la till loopar och små maskiner och hjälpte till att sätta fart på bilarna blev det ännu roligare. Matchbox har sedan tidiga år levererat dessa paket och även om de kanske inte är marknadsledande, så ledde deras leksaker till mycket trevliga och nu nostalgiska minnen.

Maffigt ifrån Matchbox

I samband med en annan annons från Matchbox berättar jag om en grön veteranbil som låg hemma i en låda i en chiffonjé - smaka på det ordet! Här är en annons som visar upp den! Lådan längst upp till höger - den bilen hade vi hemma! Jag lyckades aldrig få ihop den dock, jag hade väl inte tålamodet, det var för pilligt och tog för lång tid.

Matchboxbilar med true-guide steering

Matchbox är en långkörare med sina leksaksbilar och en av de som levererat med kvalité genom åren. I den här annonsen lyfts "true-guide steering" fram. Jag var tvungen att undersöka detta och de bilar som hade denna funktionalitet kunde svänga på framhjulen bara genom att man tryckte bilen i den riktningen. En avvägning i hjulens upphängningssystem gjorde då att hjulen svängd åt det hållet man ville. Leken blev plötsligt lite mer verklig...

Nu händer det saker!

Matchbox är en av de tillverkare av leksaksbilar som står ut, kvalitetsmässigt, och deras annonser återkommer med jämna mellanrum i serietidningar från min ungdom. Den här slår an en sträng eftersom jag ägde en gul-lila lastbil där man tryckte på bensintanken för att gradvis höja flaket - precis som man på lastbilen överst i bild använder samma bensintank för att fälla ner rampen. Hjärtat klappar lite extra här alltså.

Kapten Krok och Kapten Träben!

Jag har läst boken, jag har sett Disneys version av Peter Pan, jag har sett Steven Spielbergs version av Peter Pan och jag har även sett den lite nyare filmen Pan! med Hugh Jackman i en av huvudrollerna. I ingen dessa filmer eller i min egen fantasi ser Kapten Krok ut som den här leksaken. Skallig, stripig mustasch och kläder som för tankarna till 1000 och en natt. Och mitt emot står en kille som mer ser ut som Kapten Krok - fast med träben. Nej, det här blev nog ingen storsäljare från Matchbox...

Mixa och matcha!

Matchbox är en klassiker när det kommer till leksaksbilar och i slutet av 1980-talet så introducerade de serien Connectables. Det var helt enkelt leksaksfordon - bilar, båtar- helikoptrar - som hade möjligheten att ta isär i två eller tre delar och sedan kunde man pussla ihop dem efter eget humör och huvud.

Kommande år så kunde de även byggas ut med en slags reglar, som gjorde att man kunde bygga fordon på höjden, eller tvären, vilket skulle kunna resultera i ett fordon med tre framdelar och tre bakdelar, bredvid varandra. Fantasin visste inga gränser...

Enkelt att sätta ihop

Hemma hade vi en grön veteranbil från Matchbox som jag försökte mig på att sätta ihop då och då. Det funkade inte. Antagligen hade jag inte tålamodet till att pyssla med modellbilar. 

Live-n-Learn

Det verkar nästan som om Matchbox försökte härma Fischer-Prices koncept med leksaker, det ser i alla fall ut som de liknar varandra rejält.