Fantommoppen från Yamaha

"Hur övertygar man morsan och farsan? Att det är Yamaha DT som gäller?" Skön copy på den här tonårsannonsen i en klassisk kill-tidning - Fantomen. Egentligen tror jag inte att målgruppen behövde hela copyn, det hade nog räckt med en bild på den coola moppen, men det är klart, att skriva "axar som sjutton" sätter säkert igång fantasin ordentligt. Att Fantomen står bakom moppen väcker ju en del frågor dock. Var är Fantomens häst? Ska han ersätta hästen med en Yamaha DT? Var tankar han sin moppe i djungeln? Och framför allt - vem döljer sig bakom masken i den här annonsen?

Suzuki world!

Torr reklam för Suzukis mopeder, men som för rätt målgrupp säkerligen strök dem medhårs. Olika cross-cyklar och fina, flådiga bilder på snabba cyklar i olika vinklar - det är rätt recept för att locka ungdomar och kanske även deras pappor. Själv ägde jag en begagnad Suzuki, fast inte en så cool som dessa. Min Suzuki tog mig i stadiga 28-29 kilometer i timmen från punkt A till B, och var det nedförsbacke, och jag hade hemlängtan och solen i ryggen så kanske jag kunde komma upp till 35 kilometer i timmen...

Yamaha - Sverige mest sålda moped

Yamaha visar upp en del av sitt moped- och lekfordonssortiment i början av 1990-talet. Det här var i samma veva som jag lämnade mopedåkandet bakom mig och skaffade körkort (vilket resulterade i att föräldrarna stod utan bil i tid och otid). Verkar vara roliga mopeder i alla fall, speciellt fyrhjulingen. Hade man fått en sådan i födelsedagspresent så hade livet varit fulländat. I alla fall för stunden.

Ny lag: Dags att skaffa mopedhjälm

Jorusåatt... en gång i tiden åkte man moped utan hjälm. Det var dock före 1a september 1978, ty efter det så är det lag på att använda hjälm. Här är en informativ reklam som inte bara radar upp statistik om hur många mopedförare som färdats utan hjälm som skadats och till och med dött (!), utan naturligtvis även informerar om den nya lagen.

Man kan tjäna multum på att sälja julkort

Det fanns (finns) många sätt att tjäna lite extra pengar på när man var ung. Jultidningar är kanske det säkraste, majblommor likaså (fast där tillfaller oftast extrapengarna klassen). Och sedan har vi julkort från Ulf Anderssons Konstförlag, som var en lika säker inkomstkälla som jultidningarna under den kalla hösten. Konstförlaget slutade med julkorten (har inte lyckats hitta när detta skedde) och startade upp igen 2013, men verkar inte ha gått så bra så och verksamheten har somnat in igen.

Hondas barntillåtna

Barntillåten? Jo, det tror jag det. Speciellt eftersom den här annonsen kommer från en Kalle Anka-tidning. 

Mopeder gjordes det ofta reklam för i 1980-talets serietidningar. Kanske för att veckopengen ökat i jämförelse med årtiondet innan, kanske för att prylar blev mer och mer viktiga efter 1970-talets idealistiska tankesätt.

Yamaha - toppmoppen!

Schysst, insäljande annons... men jag förstår inte varför de inte använde ordet "toppenmoppen".