Favoriter på musikkassett

Jo, här finns det verkligen favoriter att välja emellan - Alf, Bumbibjörnarna, Pongo eller Djungelboken. 1988 var jag lite för gammal för musiksagor, men hade jag varit några år yngre så hade det här nog varit en annons som legat till grund för önskelistor inför såväl födelsedag som julafton.

Disneys klassiska sagor på kassett

Säga vad man vill om Disney som företag, men otaliga tecknade filmer som blivit klassiker har de i alla fall snickrat samman. Och dessa har gått sina vändor i allehanda medier; rullband, smalfilm, kassett, skivor, video, dvd, strömmad media. Här är det dock 80-talets kassetter som står i centrum. Lady och Lufsen, Dumbo, Pongo och valptjuvarna samt Aristocats.

Alf som detektiv och Bumbi-Björnarnas trollformel!

Åh, dessa musiksagor, som man lyssnat på dem, om och om igen, i all evighet. Här är det rymdfararen Alf och Disneys Bumbi-Björnarna som har fått några historier utgivna i bok- och kassettform. Alf som detektiv vore intressant att lyssna på... och tack vare internet och YouTube så går ju det!

Nya musiksagor från Walt Disney!

Musikssagor är en stabil grund av min uppväxt, och säkerligen många andras också. Åtskilliga Disney-historier och liknande har man lyssnat på och när plinget kom så vände man blad (ett ljud som jag återanvänt i min podd Voffor Då Då). Här är det unge Mimmi Pigg, Nalle Puh, och Piff och Puff med Räddningspatrullen som det lockas med. "När du hör det här ljudet är det dags att vända blad..."

Sjung Hakuuuuna matataaaaaa!

Du kan själv bli artisten! Här är det nog så nära Disney-karaoke man kunde komma i mitten av 90-talet. "Sjung med och sjung själv" var en variant av de klassiska musiksagorna som knappast blev en större succé då det inte fick någon långlivad uppföljare. Ett nytt grepp, antagligen sporrad av Eltons Johns underbara sånger till biosuccén Lejonkungen. Och för de som inte riktigt bryr sig om att sjunga så finns historien som vanlig musiksaga, så klart.

Musiksagor från TVs populära julaftonsprogram

Med undantag av Den lilla sjöjungfrun, som visserligen är en modern klassiker, så kretsar den här annonsen kring fem historier som mer eller mindre alla svenskar tittar på brottstycken ur varje år - på julafton. Extra kul att "Jultomtens verkstad" och "Kalle Anka och djungelns pajas" fått egna musiksagor, de måste vara högvilt på loppisar och Tradera, kan jag tänka mig.

Spännande musiksagor!

Musiksagor. Denna skatt av korta berättelser med det klassiska plinget (som jag återanvänder i podden Voffor Då Då?) som indikerar att man ska vända blad. Åtskilliga timmar har jag och svenska folket lyssnat, läst och tittat på illustrationerna som etsat sig fast i minnet och är en stor källa till nostalgi.

Vad sägs om en musiksaga med Räddningspatrullen

På Disney+ har det precis kommit en ny film med Piff och Puff med en koppling till deras gemensamma tv-serie från 90-talet som hette Räddningspatrullen. Det är en klart uppdaterad version som påminner mycket om filmen om Roger Rabbit, då det är en mix av såväl tecknade figurer, datoranimerade figurer och riktiga skådespelare. Den kan klart rekommenderas, om inget annat för alla populärkulturella referenser till såväl Disneys egna figurer som t.ex.

Världens bästa Bamse!

Det är få röster som cementerat den svenska barndomen så mycket som Olof Thunberg. Hans röst har följt björnen Bamse och via TV, skivor och kassetter - och nu CD-skivor - och indoktrinerat merparten av de barn som vuxit upp i Sverige. Här lyfts tre samlingsberättelser fram, där vi bland annat kan se den klassiska Bamse-historien om Bamse och den lilla åsnan.

Olofs karaktäristiska berättarröst har också parodierats, här har vi ett klipp från 2010 där Hans Åke Andersson pratar om rökförbudet på krogen inom ramen för en Bamse-berättelse där han efterliknar Olofs röst: