Hyr Nintendo och GameBoy!

Lösningen när man inte hade råd att köpa de konsollspel man så hett önskade sig var att hyra dem, som vilken VHS-rulle som helst. Hemmavid var det Bondessons leksaksaffär som jag gick till och hyrde spel till min 8-bitarsmaskin - Kid Icarus, Gumshoe, Super Mario Bros. och så vidare. Yapon Videospel var hjältarna bakom uthyrningarna.

Mäktiga Mariomackan!

Det här är ju mäktigt minsann - chansen att vinna ett Super Nintendo. Det skojar man inte bort. Vad som jag nu tycker är lite uppseendeväckande och intressant är att man ger bort Game&Watch-spel som tredjepris. Detta är ju ändå 1994, 8 år efter att Nintendos grundsystem NED lanserats i Sverige och 5 år efter att Gameboy lanserats, och som då borde ha puttat bort Game&Watch från kartan helt och hållet...

Hjälp med dina Nintendo-spel

Innan internet fick du förlita dig på specialtidningar (som Nintendomagasinet eller dylikt), eller kompisar om du ville komma vidare i spelen du kört fast i. Var finns jojon i Goonies II? Hur kommer man förbi moderhjärnan i Metroid? Hur besegrar man Links skugga i Zelda II? Hur får man fram sälarna i Ice Climber som visas på baksidan av kartongen så man kan klubba dem?

Nintendos basenhet via Milu Handels

För oss som växte upp med Nintendos 8-bitars spelkonsoll blev Bergsala AB synonymt med Nintendo. Även innan NES (Nintendo Entertainment System) kom till Sverige hösten 1986 så hade Bergsala marknadsfört och distribuerat deras andra produkter Game & Watch.

Eftersom Bergsala AB var distributör så fick de inte sälja direkt till slutkund, detta måste ske via butiker eller postorder. En sådan återförsäljare var Milu Handels i Nyköping som var en av de få återförsäljarna som skötte sin försäljning via annonser och postorder.

Game Boy med Bat Boy

Jag ägde en Game Boy. Jag sålde mitt Nintendo 8-bitars och köpte en Game Boy. Inte mitt bästa beslut, men det var helt rätt då. Fick sedan en hygglig summa för den när jag sålde den på Tradera 2009.

Turtles-spel från Yapon Toys

Nintendos klassiska Game & Watch var något alla ville ha på 1980-talet. Sedan lanserade de sin första spelkonsoll Nintendo Entertainment System, NES. Här har det tagits till nästa nivå, och många av de klassiska spelen från Nintendos första spelkonsoll får nytt liv som LCD-spel. Fast coolast är nog klockorna med tre av de mest klassiska spelen - Legend of Zelda, Super Mario Bros. 3 och Tetris. Tänk om man hade haft en sån!

Rea på Nintendospel!

Oooh, här finns många favoriter från min barndom. Själv fick jag mitt Nintendo 8-bitars i julklapp, och det var med nöd och näppe som jag missade det tåget. Vi hade bestämt oss för att årets julklapp skulle bli en spelkonsoll och hade siktet inställt på en enkel variant som ingen minns nu för tiden. Men personalen på Leksaken i Trollhättan sa att vi borde vänta någon månad, för snart släpps det en ny konsoll som verkar vara cool - Nintendo. Sagt och gjort, vi väntade och jösses vad skoj jag har haft sedan dess.

Top Gun II !

Vissa spel var bara helt enkelt häftigare än andra, och jag kommer ihåg när jag fick chansen att provspela Top Gun II i en affär i Trollhättan. Så. Häftigt!

Tyvärr hade jag inte råd att köpa spelet vid den tiden, och nu - sisådär 30 år senare - tror jag inte att jag skulle uppleva spelet som speciellt häftigt. Tiden är inte nådig mot vissa spel...

Full fart i färg med Lynx

Lynx var den handhållna konsollen som skulle krossa marknadens dåvarande gigant - Gameboy. Det blev inte riktigt så, och frågar man de som vet något om det hela så får man oftast svaret att spelen som släpptes till Gameboy (och Nintendo överlag) höll lite högre kvalitet - i såväl spelidé som musik och grafik.

När man läser specifikationer till den här spelmaskinen så höjer man lite på ögonbrynen, och man får påminna sig om att detta är tidigt 1990-tal och var häftigt och snabbt då. 4096 färger, 64 kB RAM, 32 megabit programkapacitet.... WOW!

Nya Nintendospel!

När man ägde en Nintendokonsoll var måndasskiftet alltid lite trevligare eftersom det var då som det släpptes nya spel. Eftersom veckopengen inte var den största (eller att jag inte hade tillräckligt med tålamod för att spara tillräckligt av pengarna) så var möjligheten att hyra spelen en bra utväg. Yapon var de som stod för den affärsbiten och i den lokala leksaksbutiken Bondessons i lilla Grästorp var det både en och sjutton gånger som man stod och valde bland Nintendos hyrkassetter. Jag minns tydligt hur hett jag ville spela Total Recall och Adventures of Lolo bland de här nyheterna.