sega

En reklambild med titeln Game Power med Sega!.

Mitt i konsollkriget på 1980- och 1990-talet gällde det att visa vilka nya spel som var på gång. SEGA knep Disney-licensen och gjorde några riktigt bra spel, Caste of Illusion är ett bra exempel på det. Sedan fanns ju alltid Sonic, igelkotten med samlarmanin, som blev Segas frontfigur och maskot.

Läs mer om "Game Power med Sega!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Allt annat än seg Sega Force.

Sega Force var tidningen som rapporterade om alla nya (och gamla) spel som Sega släppte till sina olika konsoller. Speltips, nyheter och krönikor - allt som man kan förvänta sig av en fullfjädrad speltidning. Go, Sonic, go!

Läs mer om "Allt annat än seg Sega Force" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Spela SEGA!.

Vilken falang tillhörde du? Nintendo eller SEGA? Själv var jag en Nintendo-nörd, men visst var 16-bitarsmaskinen med Castle of Illusion lockande... 

Extra kul med ett 020-nummer för att höra senaste SEGA-nytt. Kostar bara som ett lokalsamtal...

Läs mer om "Spela SEGA!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Spelar du SEGA?.

3 gånger SEGA - 8-bitaren Master System, 16-bitaren Mega Drive och den bärbara Game Gear, med färgskärm. Rent tekniskt låg de före den stora konkurrenten Nintendo och under en kort tid på 1990-talet såg det ut som att de kunde ta över tronen. Men så slog Nintendo tillbaks med sin 16-bitarsmaskin och släppte spel med favoriterna Mario och Link och cementerade sin förstaplats.

Läs mer om "Spelar du SEGA?" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln SEGAs lilla försprång.

Nintendo fick lite bråttom när SEGA började skörda framgångar med sin Sega MegaDrive. Den var överlägset snabbare och bättre på framför allt grafiken om man jämförde med storsäljaren NES, Nintendo Entertainment System som var den stora spelkonsollen i slutet av 1980-talet. Nintendo tog snabbt fram en egen 16-bitarsmaskin som snabbt tog över marknaden och gjorde att Nintendo behöll sin plats på konsolltronen.

Kul fakta: Loggan för Segas MegaDrive är framtagen (inte den blå SEGA-loggan då, utan texten 16 bit Mega Drive) är framtagen för den svenska marknaden av Dan Axel Lindberg på reklambyrån Ord Art inför lanseringen i Sverige. (Information hämtad från boken Serietidningsreklam! - En nostalgisk faktabilderbok.)

Kul fakta igen: Det var tänkt att Alex Kidd skulle vara SEGAs maskot, precis som Mario var Nintendos maskot. Alex klarade inte riktigt av det, och fick snabbt kliva åt sidan när igelkotten Sonic kom ett tag senare. (Information hämtad från boken Serietidningsreklam! - En nostalgisk faktabilderbok.)

Läs mer om "SEGAs lilla försprång" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Global Gladiators.

Ett dataspel sponsrat av McDonald's. Inte illa. Inte illa alls. Eller så är det precis det. "Samtidigt är du ivrigt påhejad av Ronald McDonald som bjuder på hamburgare om du har tur."

Läs mer om "Global Gladiators" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Lyssna på Sonic the Hedgehog!.

Det är inget tvivel om att Sonic var Segas frontfigur. Hen tar ju upp en fjärdedel av annonsen, medan stackars Ecco the Dolphin knappt syns. Men... säljer det så säljer det...

Läs mer om "Lyssna på Sonic the Hedgehog!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Schysssta sommarspel!.

Det första jag tänker på när jag ser den här annonsen är att det är tre stycken S i ordet "schysssta". Stavfel eller medvetet eftersom Sega börjar på "s"? Lär vi nog aldrig få veta. Men några av spelen är ju schysssta - med den tidens mått mätt i alla fall...

Läs mer om "Schysssta sommarspel!" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Inget annat TV-spel har lika många starka spel.

SEGA satsade stort för att komma ikapp Nintendo och jag tycker speciellt mycket om "Senaste SEGA-nytt hör du på telefon 020-744041. Kostar bara som ett lokalsamtal!"

Läs mer om "Inget annat TV-spel har lika många starka spel" och se liknande inlägg.

En reklambild med titeln Här är Sonic 2.

Sega Megadrive - nintendodödaren var smeknamnet det fick i spelkretsarna... Fast tiden fick utvisa att det inte blev så...

Läs mer om "Här är Sonic 2" och se liknande inlägg.