Janne "Loffe" Carlsson visar upp 91:an

Den här annonsen är lika kul som den är finurlig. "En folkkär figur!" säger titeln, och det kan ju anspela lika mycket på 91:an som på personen i bild, Janne "Loffe" Carlsson. Janne hade blivit Loffe med hela svenska folket fyra år tidigare, 1973, genom tv-serien "Någonstans i Sverige" som handlar om just en grupp värnpliktiga soldater - en folkkär figur, med andra ord. Janne hade också, ett par år tidigare, spelat värnpliktige 69:an i filmerna "47:an löken" och "47:an Löken blåser på". 

Samla Seriepocket!

De här pocketarna minns jag mycket väl. Vänner till mina föräldrar hade dussintals och varje gång vi besökte dem försvann jag in i seriernas värld genom dessa pocketar. Bäver-maskoten kom till först när man passerat 100-strecket i antal utgivningar, den dök upp på omslaget först på nummer 101.

Kampen fortsätter!

Dino Riders är en av alla leksakssatsningar som inte riktigt tog fart. Även om Dino Riders fanns både som tv-serie och serietidning räckte det inte riktigt. Endast tre år salufördes leksakerna, året efter den här annonsen så kom sista omgången av leksaker av Dino Riders.

Kul fakta: Linus Wahlgren gav sin röst åt Lillgrabben, den yngsta av de människor som red på dinosaurierna.

I sin egen värld...

Internreklam var väldigt vanlig förr i tiden, kanske än idag. Men i eran fram till slutet av 1980-talet så var internreklam ytterst lukrativt jämfört med att plocka in en annons för en leksak, klädesplagg eller liknande. Det var helt enkelt så att om man gjorde reklam för en annan tidning - vanligtvis på samma förlag - så gjorde det att det såldes så många fler tidningar baserat på den annonsen vilket gjorde att man tjänade mer pengar på det än om man hade tagit in en "vanlig" annons.

Kurt!

Alla som vuxit upp under 80- och 90-talet vet vem Kurt Olsson är. Frågan är hur många som känner igen honom idag...? 

Lasse Brandebys tokroliga karaktär Kurt Olsson var i alla fall det närmaste man kunde komma en landsplåga, och gick inte bara igen på tv, utan bio och även i serietidningsform. 

Och så får vi inte glömma Arne, denna ständigt hunsade medhjälparen som vi älskade att tycka synd om.

Nya tidningen Mascot

Det gäller att attrahera marknaden på allra bästa sätt. På 70-talet var det väldigt vanligt att använda svenska kändisar för att sälja in nya tidningar. Björn Borg är bara en i raden av tidningar som använder hans ansikte - och i det här fallet även en serie - för att locka köpare och läsare.

1976 kom den här annonsen. Då var Björn Borg redan ett stort namn efter att ha spelat i både Davis Cup som Wimbledon, men det skulle bara bli fler och större vinster framöver. Samma år vann han sin första av fem på raken påföljande vinster i Wimbledon.

Köp Hälge!

Hälge - allas vår favoritälg - återfanns på massa olika saker; muggar, badlakan, t-shirts... allt vad du kan tänka dig. Kom å köp! Kom å köp!

Hzz... hzzz...

Hzz var den ödleliknande varelsen som Fantomen fick strida mot flera gånger innan han "tämjde" honom. Här gör Hzz reklam för nya Fantomentidningen - i svartvitt såklart eftersom tidningen inte trycktes i färg vid den här tiden.

Alf!

Jooodu, Alf fanns inte bara på tv utan i serieform också... Alf var utomjordingen från Melmac som krashade på jorden och fick bo hos familjen Tanner. Katter var för melmacianska utomjordingar något av en delikatess, vilket skänkte en återkommande humoristisk situation i varje avsnitt när Alf på ett eller annat sätt försökte äta upp familjens katt.